Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Πρωτοφανείς σκηνές σε κεντρικό σούπερ μάρκετ της Κατερίνης


Από την Αλεπού του Ολύμπου

Κατερίνη, 11 Ιουνίου 2010

Μεγάλη συμμετοχή πολιτών στο κάλεσμα πανελλαδικής διαμαρτυρίας για τις υψηλές τιμές των σούπερ μάρκετ

Πρωτοφανείς σκηνές εκτυλίχτηκαν σήμερα σε κεντρικό σούπερ μάρκετ της Κατερίνης, όταν 50 περίπου πολίτες, φτάνοντας με τα ψώνια τους στο ταμείο, σύσσωμοι, ζήτησαν έκπτωση 15%. Η διεύθυνση του καταστήματος αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα των πολιτών, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν σκηνές έντασης. Οι πολίτες έφυγαν αφήνοντας πίσω τους ένα βουνό από καλάθια γεμάτα τρόφιμα και ψώνισαν από συνοικιακό κατάστημα που τους έκανε σε πρώτη φάση ομαδική έκπτωση 5%.


Έκπληκτο το προσωπικό του καταστήματος τροφίμων, γνωστής αλυσίδας, είδε ξαφνικά μια μεγάλη ομάδα πολιτών να στέκεται μπροστά τα ταμεία και να αρνείται να πληρώσει την αναγραφόμενη τιμή των προϊόντων και να ζητά έκπτωση 15% επί του συνολικού ποσού.

Αποφασισμένοι πολίτες, συνταξιούχοι, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, ελεύθεροι επαγγελματίες, μαθητές ζήτησαν από τον διευθυντή να επικοινωνήσει με τα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης, να αναφέρει το περιστατικό και να ζητήσει την ικανοποίηση του αιτήματός τους.

«Το οικογενειακό μας εισόδημα μειώθηκε κατά 20% μόνο τις τελευταίες 4-5 εβδομάδες και κάθε μέρα που περνά, η αγοραστική μας δύναμη συρρικνώνεται, ενώ τα κέρδη των εταιρειών σας αυξάνονται. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, με τον πληθωρισμό να καλπάζει, εταιρείες σαν τη δική σας σημειώνουν κέρδη με διψήφιους αριθμούς. Πάρτε τώρα τηλέφωνο στην Αθήνα και πείτε τους τι ζητάμε!» είπαν οι εξαγριωμένοι πολίτες και «στήθηκαν» στα ταμεία περιμένοντας την απάντηση από τα κεντρικά της επιχείρησης.

Στο ενδιάμεσο διάστημα οι φωνές των πολιτών άρχισαν να δυναμώνουν, απαιτώντας την άμεση μείωση των τιμών, ενώ και οι υπόλοιποι πελάτες του καταστήματος συνάχτηκαν με τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας και υπομονετικά περίμεναν την απάντηση από την Αθήνα, η οποία βέβαια δεν έφτασε ποτέ. Εκτυλίχτηκαν πρωτοφανείς σκηνές!

Οι πολίτες εξέφρασαν με έντονο τρόπο την οργή τους για την αισχροκέρδεια που σημειώνεται εις βάρος τους και δεν έλειψαν στιγμές έντασης. Εξαγριωμένες μητέρες με τα παιδιά τους, συνταξιούχοι με τρεμάμενη φωνή, ακόμη και μαθητές γυμνασίου στάθηκαν αποφασιστικά ο ένας δίπλα στον άλλο και ζήτησαν το αυτονόητο: Την προστασία του πολίτη από τις πολυεθνικές και τους μεγαλοκαρχαρίες που λυμαίνονται ανενόχλητοι την ελληνική αγορά.

«Αντιδράστε, Αντισταθείτε! Οργανωθείτε!

Γιατί, σ’ εμάς, τους απλούς πολίτες, κανείς δεν πρόκειται να χαρίσει κάτι. "Αντιδρούμε, γιατί δεν περιμένουμε από κανέναν!"

Ας λάβουν οι αρμόδιοι το μήνυμα ότι δεν είμαστε φοβισμένοι και θα αντιδρούμε όλο και πιο έντονα. Η επιλεκτική επιβολή φόρων σε χαμηλόμισθους και συνταξιούχους, η δραστική μείωση του εισοδήματός μας και τα κέρδη των μεγαλοκαρχαριών στα ύψη, αποτελούν θρασύτατη πρόκληση και συσσωρεύουν ΘΥΜΟ. Μεγάλο θυμό!

Όλοι μαζί απευθύνουμε στον υπουργό Οικονομικών της χώρας μας το παρακάτω απλό ερώτημα: Γιατί επιτρέπετε το ίδιο προϊόν να πωλείται στην Ελλάδα 40% - 80% ακριβότερα απ' ό,τι στη Γερμανία; Γιατί δεν προστατεύετε τους πολίτες σας κύριε υπουργέ;» έγραφε το φέιγ βολάν που διένειμαν τα μέλη της κίνησης πολιτών από την Κατερίνη στο προσωπικό και στους πελάτες του καταστήματος.

Μετά από μισή ώρα περίπου οι πολίτες εγκατέλειψαν τα ψώνια τους πριν από τα ταμεία και αποχώρησαν από το σούπερ μάρκετ αφήνοντας πίσω τους ένα βουνό από γεμάτα καλαθάκια.

Βέβαια, οι πολίτες ζήτησαν συγγνώμη από όλους τους υπαλλήλους του καταστήματος για το πρόβλημα της επανατοποθέτησης των προϊόντων στα ράφια τους, αλλά και από όλους τους υπόλοιπους πελάτες που έτυχε να ψωνίζουν εκείνη τη στιγμή για την καθυστέρηση στο ταμείο.

Οι υπόλοιποι πελάτες όχι μόνο δεν διαμαρτυρήθηκαν για την 30λεπτη καθυστέρηση, αλλά, ακόμη και εκείνοι που ήδη είχαν κάνει τα ψώνια τους ξαναμπήκαν στο κατάστημα για να υποστηρίξουν τη διαμαρτυρία των μελών της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας και «τα έψαλαν» στον προϊστάμενο του καταστήματος.

Η ομάδα συναντήθηκε αμέσως μετά έξω από το κατάστημα και έδωσε την υπόσχεση για νέα, μεγαλύτερη δράση τις επόμενες μέρες.

«Περιμένουμε να πέσουν οι τιμές και όσο αυτό δεν γίνεται η ομάδα μας θα μεγαλώνει και οι δράσεις μας θα πληθαίνουν. Όποιος πιστεύει, ότι θα συνεχίζουμε μόνο να διαμαρτυρόμαστε, απατάται οικτρά» έλεγαν οι πολίτες με νόημα, φεύγοντας για τα σαββατιάτικα ψώνια τους σε συνοικιακό σούπερ μάρκετ της Κατερίνης, το οποίο τους υποσχέθηκε 5% έκπτωση.

Αν η δράση αυτή είχε την ικανότητα να εξαπλώνεται όπως οι λοιμώδεις ασθένειες, οι πολίτες αυτής της χώρας θα μπορούσαν σύντομα να δουν φως στο τούνελ και βέβαια άλλες, λογικές τιμές προϊόντων. Οψόμεθα, περιμένοντας την επόμενη δράση των ενεργών πολιτών της Κατερίνης αλλά και πολιτών από άλλες πόλεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου