Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Το ελληνικό επαχθές χρέος




Από topontiki.gr, απ' όπου και το σκίτσο του Soloup

Ακούμε καθημερινά ότι η χώρα βρίσκεται πριν από τη χρεοκοπία και για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση μάς ζητά να αποδεχτούμε περικοπές στο εισόδημά μας και εκθεμελίωση των ασφαλιστικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων. Στόχος των περικοπών (εισοδημάτων και δημόσιων δαπανών) είναι η εξυπηρέτηση του χρέους.

Με άλλα πιο απλά λόγια, μαζεύουμε χρήμα το οποίο δίνουμε για να πληρωθούν τόκοι παλαιότερων δανείων. Κι επειδή αυτό το χρήμα που μαζεύουμε δεν είναι αρκετό, συνεχίζουμε να δανειζόμαστε διευρύνοντας τον φαύλο κύκλο του χρέους. Δεν είμαστε οι μόνοι...


Ακόμη και οι ισχυροί Ευρωπαίοι εταίροι, όπως διαπιστώσαμε από τις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομίας, αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους. Η «ισχυρή Ευρώπη» βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες των σκληρών ανελαστικών νομισματικών της επιλογών.

Το ευρώ ως νόμισμα φαντάζει πια περισσότερο ως παγίδα μέσα στην οποία πελαγοδρομεί κάθε προσπάθεια άσκησης οικονομικής πολιτικής, παρά ως ευέλικτο οικονομικό εργαλείο. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να βρουν διέξοδο από αυτήν την παγίδα. Κι απ' ό,τι φαίνεται αυτή η διέξοδος δεν θα είναι κοινή για όλες τις χώρες. Η Ευρώπη των δύο, τουλάχιστον, ταχυτήτων είναι πιο κοντά από κάθε άλλη φορά...

Σε ό,τι αφορά εμάς, την Ελλάδα, το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει είναι ολοφάνερο. Με την πολιτική που έχει υιοθετηθεί όχι μόνο περιορίζεται το λαϊκό εισόδημα, αλλά και εκμηδενίζεται η όποια προοπτική ανάπτυξης. Εκτός αν θεωρείται ανάπτυξη το ξεπούλημα κάθε προσοδοφόρου τομέα που έχει απομείνει στον έλεγχο του δημοσίου. Αυτές οι εκποιήσεις, άλλωστε, δεν πρόκειται να κεφαλαιοποιηθούν προκειμένου να κατευθυνθούν σε αναπτυξιακούς στόχους, αλλά είναι προορισμένες να τοποθετηθούν στο δίχως πάτο βαρέλι του δημόσιου χρέους...

Ακούμε τακτικά, επίσης, ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος. Όμως και ο δρόμος που ακολουθεί η κυβέρνηση, όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί, εξυπηρετεί μόνο τους δανειστές, όχι τον εργαζόμενο λαό της χώρας. Δεν το αντιλαμβάνονται άραγε αυτό οι κυβερνώντες μας;

Κάθε κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κινείται και να αποφασίζει λαμβάνοντας υπόψη τρεις ουσιαστικές παραμέτρους: την οικονομική, την κοινωνική και την πολιτική. Κάθε κυβερνητική επιλογή έχει οικονομικές συνέπειες οι οποίες αποτυπώνονται στην κοινωνία και διαμορφώνουν πολιτικές ισορροπίες και συσχετισμούς. Αυτό ισχύει για κάθε κυβέρνηση η οποία έχει νομιμοποιημένη την εξουσία της από τη λαϊκή ψήφο.

Είναι προφανές ότι οι τραπεζίτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που έχουν αναλάβει την κυβέρνηση της χώρας, ενδιαφέρονται αποκλειστικά και μόνο να «μαζέψουν το χρήμα μας». Δεν δίνουν δεκάρα ούτε για την ελληνική κοινωνία ούτε για το χρεοκοπημένο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Αυτή τελικά ίσως είναι και η σημαντικότερη διαφορά μας από τους περισσότερους Ευρωπαίους εταίρους μας...


1 σχόλιο:

  1. ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙ ΑΣΤΑΚΟΥ

    Η επένδυση το Κατάρ αφορά σε:
    >Σταθμό αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG
    >Σταθμό αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LPG
    >Μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από LPG 1100 MW
    >Μονάδα παραγωγής βιοελαίων από άλγη.
    Αλλά ο σχεδιασμός για τον Αστακό περιέχει κι άλλη πρασινάδα:απ’ τις 23/10/2009 έχει κατατεθεί αίτηση στη ΡΑΕ για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από καύση αστικών αποβλήτων (σκουπιδιών δηλ.) 200MW!!!

    Εκτός των άλλων, σύμφωνα και με τη δήλωση του εκπροσώπου της Astakos Terminal το λιμάνι του Αστακού πουλιέται μαζί με τη Βιομηχανική Περιοχή σε Εταιρεία του Κατάρ ως η πρώτη ιδιωτική βιομηχανική περιοχή μαζί με ιδιωτικό λιμάνι που ανήκουν σε ξένη χώρα!
    Στη μελέτη αναφέρεται η μονάδα βιοελαίων που θα δεσμεύει υποτίθεται το διοξείδιο του άνθρακα.Δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση σχετικά με το πως γίνεται και αυτό είναι λογικό αφού δεν υπάρχει πουθενά σήμερα ασφαλής και οικονομικά συμφέρουσα μέθοδος δέσμευσης του CO2.Αλλά αν η συγκεκριμένη εταιρεία έχει αυτή την τεχνογνωσία,γιατί την περιορίζει στον Αστακό και δεν τη διαθέτει σε παγκόσμια κλίμακα?

    Πόσες θα είναι οι θέσεις εργασίας;
    Η ΜΠΕ αναφέρει σαφώς 140 θέσεις εργασίας.Τα μέσα ενημέρωσης επιμένουν να μιλούν για 1.500 θέσεις, ενώ ακόμα κι ο Νομάρχης που βγήκε εξ αρχής στα μέσα μ’ αυτό το σύνθημα, αναγκάστηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο να παραδεχθεί πως οι θέσεις εργασίας είναι 140, μάλιστα σε πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης.Η συγκεκριμένη επένδυση αλλάζει άρδην το διαμετακομιστικό χαρακτήρα του λιμανιού, αλλά και τον αναπτυξιακό προσανατολισμό της ευρύτερης περιοχής. Μετατρέπει την περιοχή σε ενεργειακό κέντρο μεγάλης,μάλιστα, επικινδυνότητας αφού μέρος της επένδυσης εμπίπτει στην οδηγία Sevezo II.Η ηλεκτροπαραγωγή από LPG δεν υπάρχει στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο.

    Ποιες οι τοπικές επιπτώσεις;
    >Οι τοπικοί ρύποι από μια τέτοια μονάδα είναι 20% λιγότεροι από μια αντίστοιχη μονάδα λιθάνθρακα και περίπου 15% περισσότεροι απ’ τη μονάδα λιθάνθρακα που είχε δρομολογηθεί στον Αστακό και ξεσήκωσε τον κόσμο.
    >Το LPG παράγει Επικίνδυνους Αέριους Ρύπους με καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες ιδιότητες.
    >Η αποβολή υδρατμών και η έκλυση μεγάλων ποσοτήτων θερμότητας θ’ αλλάξει το τοπικό μικροκλίμα ( φαινόμενο θερμονησίδας).
    >Τα αποθηκευμένα αέρια (LPG και LNG) θα διαφεύγουν σε ποσοστό 1%, δηλ. 40.000 τόνοι ετησίως. Τα διαφεύγοντα αέρια,θα αναδύουν μια διαρκή χαρακτηριστική οσμή .
    >Τα μεγάλα ατυχήματα από έκρηξη, τέτοιων μονάδων,δεν είναι σπάνια. Εδώ ο κίνδυνος αυξάνεται εξ’ αιτίας της μεγάλης σεισμικότητας της περιοχής.
    >Η περιοχή οδηγείται σε ενεργειακή μονοκαλλιέργεια με αποτέλεσμα παραδοσιακοί παραγωγικοί τομείς να οδηγηθούν σε αδιέξοδο:Γεωργία,κτηνοτροφία, παράκτια αλιεία,ιχθυοκαλλιέργειες.
    >Κι ο σημερινός υποτυπώδης τουρισμός θα εξαφανιστεί.
    > Αναιρείται ο διαμετακομιστικός χαρακτήρας του λιμανιού,αυτός για τον οποίο δαπανήθηκαν εκατομμύρια εθνικών και κοινοτικών πόρων.
    >Το τελικό Ισοζύγιο των θέσεων εργασίας προκύπτει αρνητικό.

    Οφείλουμε λοιπόν ως τοπική κοινωνία,σύλλογοι,φορείς , πολίτες,να μη μείνουμε απαθείς,
    συνυπογράφοντας τα παραπάνω κείμενα και συντονίζοντας τις
    παρεμβάσεις μας.

    Κίνηση Πολιτών Δήμου Αστακού
    Πολιτιστικός Σύλλογος Βασιλόπουλου Η ΒΕΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή