Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Επανέρχεται η ελεγχόμενη πτώχευσηΤο σκίτσο του Τολιάδη έχει δημοσιευθεί στο Διαδίχτυ

Το δημοσίευμα της ιστοσελίδας Capital.gr είναι κάτι παραπάνω από σαφές:

«Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, αν και η ανάκαμψη του ευρώ από το 1,1877 της 7ης Ιουνίου οδηγήθηκε από την δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης των 750 δισ. ευρώ και την ενίσχυση της γερμανικής οικονομίας, οι απαισιόδοξοι όπως ο Jim Rogers εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα κέρδη αυτά δεν θα διαρκέσουν.

Υποστηρίζουν ότι η Ευρωζώνη θα διασπαστεί καθώς τα μέτρα λιτότητας που υιοθετήθηκαν από τις Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και άλλα κράτη θα πλήξουν την ανάπτυξη και θα διευρύνουν την "κόντρα" με τα ισχυρότερα κράτη μέλη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της FX Concepts, John Taylor, εκτιμά ακόμη πως η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και θα ακολουθήσει και η Ισπανία. "Καθώς ο καιρός περνά, πρόκειται να δούμε τους ελληνικούς και ισπανικούς αριθμούς να γίνονται χειρότεροι από ό,τι περιμέναμε"».


Σύμφωνα με ένα άλλο χθεσινό δημοσίευμα, της Sofokleousin.gr, «νεο κύκλο εντάσεων και πολιτικών αντιπαραθέσεων στους κόλπους της Ε.Ε. ανοίγει η επαναφορά του ζητήματος της ελεγχόμενης χρεοκοπίας κρατών της Ευρωζώνης».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, το πανηγύρι άρχισε ύστερα από δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το οποίο μιλά για γαλλική στήριξη στα γερμανικά σχέδια, εξέλιξη η οποία ενοχλεί και θορυβεί τις χώρες του Νότου. Ποια είναι τα «γερμανικά σχέδια»; Όπως πολλές φορές έχω γράψει – και γενικώς είναι δημοσιευμένο – το γερμανικό αίτημα αφορά τη δυνατότητα ελεγχόμενης πτώχευσης μιας χώρας της Ευρωζώνης και της εξόδου της από το κοινό νόμισμα.

Πού «κολλούσαν» μέχρι τώρα αυτά τα σχέδια; Στο γεγονός ότι οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες είναι οι πλέον εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος. Τι φαίνεται να συνέβαλε στη «συμφωνία» Γάλλων και Γερμανών για τη δυνατότητα ελεγχόμενης πτώχευσης εντός του ευρώ; Δείτε πώς συνεχίζεται το δημοσίευμα της Sofokleousin.gr:

«Το περιοδικό (σ.σ.: Spiegel) ανέφερε πως η γαλλική κυβέρνηση αντιτίθεται ακόμη σε οποιονδήποτε υπαινιγμό για μια νέα επιτροπή καθοδήγησης χωρών που βρίσκονται σε αυτή τη διαδικασία, εάν "καταπατά" τον παραδοσιακό ρόλο του Παρισιού, το οποίο στο παρελθόν έχει επιβλέψει τις σχέσεις μεταξύ των χρεοκοπημένων χωρών και των πιστωτών τους. Το δημοσίευμα δεν επισημαίνει εάν συγκεκριμένα η υπουργός Οικονομικών Christine Lagarde έχει υποστηρίξει την ιδέα».

Μέχρι τώρα ήταν ποικιλοτρόπως γνωστό ότι η Γερμανία είχε αφήσει στην άκρη τη Γαλλία στο επίπεδο της λήψης σοβαρών αποφάσεων για το μέλλον της Ευρωζώνης ήδη από τον Μάρτιο. Εξ άλλου η Γαλλία είναι μια από τις χώρες που κινδυνεύουν από μια κρίση χρέους – μαζί με όλες τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και την Ιρλανδία.

Από την άλλη η Γερμανία συνεχίζει, ακόμη και την ώρα της κρίσης, να σωρεύει πλούτο μέσω του ευρώ, παρά την κρίση που ταλανίζει όχι μόνο τον πλανήτη, αλλά και, κυρίως, την Ευρώπη και τους αδύναμους κρίκους της. Διαβάζουμε σε άλλο δημοσίευμα της Sofokleousin.gr:

«Συνεχίζει τη συσσώρευση πλούτου και ρευστότητας η Γερμανία, μεσούσης της κρίσης, καθώς οι εξαγωγές ενισχύθηκαν με ρυθμό διπλάσιο των εισαγωγών, σε μηνιαία βάση τον Ιούνιο.

● Το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας εκτινάχθηκε στα 12,3 δισ. ευρώ.

● Οι εξαγωγές έτρεξαν με 3,8% τον Ιούνιο, συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 1,9% σε μηνιαία βάση.

● Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ενισχύθηκε στα 12,9 δισ. ευρώ».

Με απλά λόγια οι Γερμανοί αποφάσισαν εδώ και καιρό ότι πρέπει να απαλλαγούν από τους «προβληματικούς» του ευρώ, αφού ούτως ή άλλως αυτοί έχουν ήδη απομυζηθεί στο έπακρο τροφοδοτώντας τα απίστευτα εμπορικά πλεονάσματα της ηγέτιδας της Ευρωζώνης. Αν δεν το καταφέρουν, θα φύγουν οι ίδιοι οι Γερμανοί από το κοινό νόμισμα, αφού πλέον κινδυνεύουν να αρχίσουν να εισπράττουν απώλειες, αλλά και να γίνουν οι ίδιοι θύμα της επίθεσης στο ευρώ, για την οποία το μόνο άγνωστο είναι αν θα εκδηλωθεί πριν ή μετά την ελληνική πτώχευση – ελεγχόμενη ή όχι.

Άλλωστε η Ισπανία και η Ιταλία, δύο ακόμη χώρες του Νότου της Ευρώπης, ήδη, μαζί με την Πορτογαλία, αποτελούν τους «αδύναμους κρίκους» της Ευρωζώνης σε ό,τι αφορά την «κρίση χρέους» που μαστίζει τη «γηραιά ήπειρο», άρα οι κίνδυνοι για τη γερμανική ηγεμονία πολλαπλασιάζονται.

Αργά αλλά σταθερά λοιπόν η Γερμανία δρομολογεί τη «διευθέτηση» των υποθέσεων των προβληματικών χωρών ελπίζοντας ότι έτσι θα σωθεί η ίδια από τις ορέξεις των διεθνών «επενδυτών» και του ΔΝΤ.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τα πράγματα είναι απλά:

Εμπόριο, τουρισμός, δημόσια έσοδα, μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και οικοδομή καταρρέουν.

Έμμεσοι φόροι, ύφεση, ανεργία, έλλειψη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, πληθωρισμός, έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, δημόσιο χρέος (αναμένεται να φτάσει το 150% του ΑΕΠ με την ενσωμάτωση των οφειλών του δημοσίου σε υγεία, ασφάλιση, τοπική αυτοδιοίκηση) εκτινάσσονται σε δυσθεώρητο ύψος.

Ο προϋπολογισμός έχει ήδη αποδειχθεί φούσκα.

Οι τράπεζες συνεχίζουν να απορροφούν τεράστια ποσά ώστε, όπως ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου ομολογεί, να είναι σε θέση να στηρίξουν την προ πολλού καταρρεύσασα ρευστότητα στην αγορά. Ματαίως όμως!

Είναι έτοιμη η επιβολή ενός δεύτερου «σταθεροποιητικού» προγράμματος από το ΔΝΤ με ένα νέο και επαχθέστερο Μνημόνιο, το οποίο θα στοχεύσει στην περαιτέρω μισθολογική μείωση στο Δημόσιο, αλλά και στην επιβολή νέων φόρων.

Με αυτά και πολλά άλλα στοιχεία, καταρρέει πλήρως η βλακώδης (αλλά εσκεμμένα προβαλλόμενη από τα ΜΜΕ και... αριστερούς οικονομολόγους) αντίληψη του Παπακωνσταντίνου ότι η μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων μπορεί να φέρει αναστροφή της προγραμματισμένης από καιρό ελληνικής πτώχευσης.

Δυστυχώς όλα δείχνουν ότι οι εξελίξεις επιταχύνονται...


8 σχόλια:

 1. Δεν τον γλιτώνουμε τελικά τον διασυρμό. Μας θεωρούν ως τις πόρνες της ευρωζώνης, και το περίεργο είναι πως, συμπεριφερόμαστε όντως σαν πόρνες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Φταίμε κι εμείς γιατί τους ανεχόμαστε.
  «Η πείνα είναι το καμάρι του κιοτή εκείνου που σκλάβος του μέλλει να θαφτεί…
  Ταυτίζω τους στίχους αυτούς με την αδράνεια που δείχνει η ελληνική κοινωνία σήμερα.
  Φταίμε κι εμείς, γιατί είμαστε ανοργάνωτοι, υπάρχει ατομισμός, δεν υπάρχει συλλογικότητα, πολιτική συνείδηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλέ τι λες; Μπούρδες είναι όλα αυτά! Δες παιδάκι μου Καψή, Λιάρο και MEGA να δεις που σε όλη την υφήλιο θαυμάζουν το θαύμα του ΓΑΠ!

  Εγώ είμαι σε παύση... κομπιούτερ λόγω υγείας αλλά δεν μπορώ να μην απαντήσω στις ανακρίβειες! Παιδί μου ενημερώσου από τον Λιάρο! Αυτός και το MEGA ξέρουν! :P :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Είσαι καλά; Αυτή η... παύση κομπιούτερ με ανησυχεί. Στείλε στο mail μου ένα μήνυμα για να μου πεις τι τρέχει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ο Ρήγας αντιμετωπίζει τους Λιαρο-Καψήδες, με σκωπτική διάθεση!

  Σε μια ευνομούμενη κοινωνία, υπάρχουν νόμοι. Οι καπιταλιστές βέβαια θέλουν μια κοινωνία ζούγκλας, γιατί αυτό τους ευνοεί. Και μπορεί να είναι πιο δυνατοί σε αυτές τις συγκυρίες, αλλά ποτέ μη λες ποτέ.
  Ξαφνικά, μπορεί κάτι να γίνει και τότε ο κόσμος δε θα μαζεύεται. Το θέμα είναι να λειτουργήσει ενωτικά, όλοι οι αγρότες μαζί και σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, τους εργάτες, τους φοιτητές… Άλλη λύση δεν υπάρχει.

  Το να λέμε ότι κάνουμε ρεαλιστική πολιτική, εμένα δε με καλύπτει. Άλλο ο ρεαλισμός και άλλο η ταξική πολιτική και η δουλοπρέπεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. AFHSTE TA PASALIMANIOTIKA KAI DESTE ALLOITIKA !! @ 12 Αυγ 2010 0:34
  EPITREPSETAI MOU NA DIAFONHSO ME TO OLO "SKEPTIKO" TOU KEIMENOU SAS !! DIOTI XEKINATAI APO "LATHOS" SYLLOGISMOUS, ANAFORIKA ME THN ... GERMANIA !! EDO BLEPO (KAT EME), OTI DEN EXETAI ASXOLHTHEI DIEXODIKA ME TO "GERMANIKO ZHTHMA/THEMA", TA STOIXEIA POU ANAFERETAI, MPOREI KATA PROTH OPSH NA FAINONTAI ALHTHINA, ALLA EINAI TOSO "EIKONIKA" KAI SE BATHYTERH MELETH, PSEYTIKA !!! ISOS SAS .. DIEYFYGE, OTI TO "INSTITOUTO ERGASIAS" (INSTITUTE FOR ARBEIT) THS GERMANIAS (TREXH H EIDHSH STO DIADYKTIO !!!), EKANE PROTASH GIA STYNTAXH STA ...70 (EBDOMHNTA ETON !!) !! DEN THELO NA MPO SE BATHYTERES KAI PERISSOTERES ANALYSEIS GIA TO AYTO THEMA, ALLOSTE EMEIS AYTA TA GNORIZOUME PRO ... ETON, SAYTO KAI MONO FAINETAI KAI DIAKRYNETAI TO "ANALYTIKO" LATHOS SAS STHN EPEXHGHSH TON OIKONOMIKON KAI KOINONIKON "PRAGMATON" !!! KALO KATA THN GNOMH MOU, THN EPISTHMONIKOKOINONIKOPOLITIKH GNOMH MOU, EINAI NA LOBOTOMHSETAI THN ... AGGLOAMERIKANIKH POLITIKOOIKONOMIKH KAI KOINONIKOEPISTHMONIKH ROUFIANIA !!! (ALLOSTE OI GERMANOI FYGAN APO THN ELLADA !! KAI EAN FYGAN OI GERMANOI, EIRTHAN OI AGGLOAMERIKANOI, MEGALYTERH KAI XEIROTERH KATASTROFH !!) H "ZHMIA" POU THA "THS PATHOUN" (THA THS KANOUN) STHN GERMANIA, MOU THYMIZEI ENTONA MONTERNA EKDOSH TON BERSALLION !!! KLEINONTAS, MPOREI H "GERMANIKH" OIKONOMEIA NA EINAI "PROTATHLHTHS" KOSMOU STHS EXAGOGES, ALLA TO "KERDOS TOUS" "YPERAXIA TOUS" (TOU PARAGOGIKOU ISTOU THS), DEN PAEI STHN ... GERMANIA !!! AYTO ELEGXSETO !! THA ANATHAIORHSETAI AMESOS OTI APOPSH KAI ANTILHPSH EXETAI GIA THN "KAKH" GERMANIA !!!! MHN MPAINOUME STHN MONTERNA LOUMPA TON BERASLLION !!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία !!!!!! @ 12 Αυγ 2010 3:12
  "υιοθετήθηκαν από τις Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία" !! GNORIZETAI TON SYSXETISMON AYTON TON 3 XORON ;;; AYTES OI 3 XORES EXOUN ENA "KOINO" MYSTIKO STA XARTIA TOU KAPITALISTIKOU OIKONOMIKOU KEFALAIOU STHN EYROPH !! YPARXEI MIA PARAXENH "PARAXENIA" !! AKOUSTE LOIPON KAI KANTE TOUS SYSXETISMOUS SAS (ME FONTO THN KAPITALISTIKH OIKONOMEIA): H ISPANIA EIXE TO EMFYLIO THS POLEMO PROTOU TON 2on PAGKOSMIO KAPITALISTIKO POLEMO, MONADIKOS BOHTHOS TOU GENERALISIMO FRANKO (FASISTAS) EITANE H NAZISTIKH GERMANIA !! H ISPANIA DEN SYMMETEIXE STON 2on KAPITALISTIKO POLEMO !!! PARAXENO !!! TORA H ELLADA: EINAI H PROTH XORA STHN EYROPH POU KATAFERE STRATIOTIKH KATA KRATOS NIKH ENANTIA TOU MEXRI TOTE AHTHTOU AXONA (BEROLINO-ROMH), GIA ... ENTHYMISH TO 1940 !! AYTH OMOS H XORA (ELLADA), EITANE H MONADIKH STHN EYROPH, POU AMESOS META TON 2on KAPITALISTIKO POLEMO, THN "BALAN" NA KANEI EMFYLIO POLEMO !! PATRONES AYTOU TOU "EMFYLIOU" EITANE OI ... "NIKHTES", OI AGGLOAMERIKANOI !!! KATALABAITE AYTON TON SYSXETISMO "ELLADOS"-"ISPANIAS" ;;; DYO AIMATHROI EMFYLIOI POLEMOI !! KAI GIA NA TO EMPEDOSAITE KALYTERA, PARTE KAI GIA NYFH THN ... SOFIA MAS !!!! TORA POU KOLLA H PORTOGALIA ;; OTAN "EPESE" H STRATIOTIKH XEFTYLISMENH AGGLOAMERIKANIKH XOUNTA (BLEPE KYPRO KAI AGGLIKES BASEIS STHN KYPRO !!!!), STHN PORTOGALIA EGINE EPANASTASH/PRAXIKOPHMA TON GARYFALLON (STRATIOTIKOI) !!! AYTHN THN PRAGMATIKA EPANASTASH TOU STRATOU STHN PORTOGALIA, KANEIS DEN THELHSE NA ANALYSH STO META !!! GIATI ARAGE ;;; PANTOS OI PORTOGALOI STRATIOTIKOI DEN EITANE XLEXLEDES TON AGGLOAMERIKANON, OUTE PRODOTES TOU LAOU/ETHNOUS TOUS, OPOS EITANE TA "DIKA" MAS SKT !!! υιοθετήθηκαν από τις Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία !!! THA PEITE ... TYXAIES POLITIKES KAI GEOGRAFIKES SYMPTOSEIS !!! AYTO LEMAI KAI .... EMEIS !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. P(F)TOXEIA ... KATARAMENH !!! @ 12 Αυγ 2010 1:22
  POIA EINAI H DIAFORA KAI TA KOINA METAXY THS "ELEGXOMENHS PTOXEYSHS" KAI THS "ELEGXOMENHS PTOSHS" ;;; TA KOINA EINAI, OTI MONO O THEOS XEREI TA APOTELESMATA !! KAI TO ALLO KOINO EINAI TA .. 3 !! (TA 3 PROTA GRAMMATA !!!) OPOS EPISHS GRAFETAI KAI H LEXH ... PTOMA !! (PTOXEYSH-PTOSH-PTOMA) !! DIAFORES DEN .. BLEPO, KAI DEN ... PTOOUMAI !!! THA PSAXO KAI THN ALLH RHSH: "PTOXOI TO PNEYMATI" !! P(F)TOXEIA KATARAMENH !!! KANO ... ERGASIOTHERAPEIA !! ESEIS TI KANETAI ;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή