Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Βραδυφλεγής βόμβα για τις τράπεζες η απόσυρση καταθέσεων



Μειώθηκαν για έκτο κατά σειρά μήνα

Από το SofokleousIn

Η κάμψη των εισοδημάτων, το κύμα ανατιμήσεων και η αύξηση της φορολογίας περιόρισαν δραστικά το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών ενώ η πιστωτική ασφυξία γονάτισε τις επιχειρήσεις οδηγώντας σε μείωση των καταθέσεων και συνεπώς των κεφαλαίων των τραπεζών. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι καταθέσεις συνέχισαν να μειώνονται για έκτο κατά σειρά μήνα, ένδειξη των δυσκολιών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αναλυτές εκτιμούν ότι, αν δεν μπει φρένο σε αυτή την τάση, τότε πολύ σύντομα οι τράπεζες θα έχουν πραγματικό πρόβλημα και τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας θα είναι απλά ασπιρίνες. Οι εξελίξεις αυτές με τη μείωση των καταθέσεων και την αύξηση της κρατικής στήριξης διαβρώνουν το σύστημα, δημιουργούν λάθος εντυπώσεις διαμορφώνουν εικονική πραγματικότητα.

Μόνο τον Ιούνιο, το σύνολο των καταθέσεων μειώθηκε κατά 3,3 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 216,5 δισ. ευρώ από 219,8 δισ. ευρώ, που ήταν στα τέλη Μαΐου. Η μείωση που καταγράφεται στα νοικοκυριά είναι ακόμη μεγαλύτερη και ανέρχεται στα 4,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος από τα 179 δισ. ευρώ που έχουν ως καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, τα 98 δισ. ευρώ είναι τοποθετημένα σε καταθέσεις προθεσμίας, τα 70 δισ. σε καταθέσεις ταμιευτηρίου και 10 δισ. ευρώ σε καταθέσεις όψεως.

Στις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παρατηρήθηκε αύξηση των καταθέσεων κατά 2,2 δισ. ευρώ φθάνοντας τα 33,9 δισ. ευρώ έναντι 31,7 δισ. ευρώ τον Μάιο.

Ιδιαίτερα ανησυχητική κρίνεται η μεγάλη μείωση των καταθέσεων των ασφαλιστικών εταιρειών. Έτσι ενώ στο τέλος Μαΐου οι καταθέσεις των ασφαλιστικών εταιρειών ήταν στα 2,3 δισ. ευρώ, στο τέλος Ιουνίου μειώθηκαν στα 1,3 δισ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση κατά 1 δισ. ευρώ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχει αυξηθεί σημαντικά η ρευστοποίηση συμβολαίων ζωής από τους καταναλωτές προκειμένου να αντλήσουν ρευστότητα και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. 


***

[Σημ. από Ανεμογκάστρι: Τη δυσμενή εικόνα συμπληρώνει η πρόβλεψη της HSBC για κατακόρυφη πτώση στα κέρδη των έξι μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών το δεύτερο τρίμηνο του 2010. Συνολικά τα βλέπει να διαμορφώνονται σε 210 εκατ. ευρώ έναντι 157 το πρώτο τρίμηνο και να μειώνονται κατά 74% έναντι του περσινού δευτέρου τριμήνου.

Πιο συγκεκριμένα βλέπει την Εθνική σε καθαρά κέρδη 114 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 71% έναντι του περσινού δευτέρου τριμήνου. Για την Eurobank πτώση 85% στα 14 εκατ. ευρώ, για την Alpha Bank πτώση 77% στα 30 εκατ. ευρώ, για την Πειραιώς ζημιά 14 εκατ. ευρώ, για την Κύπρου κέρδη 66 εκατ. ευρώ με πτώση 22% και για τη Marfin κέρδη 1 εκατ. ευρώ, με μείωση 98%. Εκτός δε απ' όλα αυτά, η HSBC περιμένει αύξηση των επισφαλειών (οι οποίες τραβούν την ανηφόρα και ήδη βρίσκονται στα 25 δισ. ευρώ για τα στεγαστικά και τα εμπορικά δάνεια) και χειροτέρευση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών.

Πόσο σύντομα θα έρθει το επόμενο... κύμα ενίσχυσης από το κράτος; Και θα είναι μόνο σε χρήμα ή θα προχωρήσουμε σε πιο προωθημένα σενάρια; Σύντομα θα μάθουμε...]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου