Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010
Το μεγαλύτερο «ρίσκο χρεοκοπίας» η Ελλάδα
Citi: Κανένα κρατικό χρέος δεν είναι ασφαλές
Από τη Ναυτεμπορική
Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ρίσκο χρεοκοπίας από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, εκτιμά η Citi σε έκθεσή της, προσθέτοντας πάντως το «παρήγορο» συμπέρασμα ότι κανένα κρατικό χρέος δεν είναι ασφαλές.
Η ελληνική οικονομία δεν είναι στο επίκεντρο της πολυσέλιδης έκθεσης, η οποία φιλοδοξεί να απαντήσει στο ερώτημα εάν η χρεοκοπία των ανεπτυγμένων οικονομιών είναι περιττή, ανεπιθύμητη και απίθανη, αλλά το συμπέρασμά της είναι ότι είναι πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Οι Κινέζοι κατακτούν τη Γερμανία
Από τη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt (via Deutsche Welle)
Μέχρι πέρυσι οι Κινέζοι προτιμούσαν τον ασιατικό χώρο για τις επενδύσεις τους και η Γερμανία βρισκόταν πολύ χαμηλά στον κατάλογο των χωρών με επενδυτικό ενδιαφέρον. Φαίνεται όμως ότι τα πράγματα αλλάζουν.
Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010
Το νέο colpo grosso των τραπεζών
Από το banksnews
Όποιος έχει πιστέψει ότι ο πραγματικός λόγος της χθεσινής επίσκεψης των επιφανών εκπροσώπων του τραπεζικού χώρου στον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον Μ. Χρυσοχοΐδη ήταν για να βρεθεί ένας τρόπος να στηριχθεί με ρευστότητα η πραγματική οικονομία, μάλλον είναι έτοιμος να πιστέψει και ότι οι τράπεζες διοικούνται από... χερουβείμ.
Ο πραγματικός λόγος της επίσκεψης, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του «B» ήταν να τεθεί σε εφαρμογή το colpo grosso, να αρχίσει η ύστατη προσπάθεια των τραπεζών να δημιουργήσουν ποταμό κερδών από... αέρα κοπανιστό (out of thin air, κατά την αγγλική έκφραση που θα ταίριαζε στα τραπεζικά golden boys).
Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010
Μπλεξίματα για συντονίστρια του... Γιώργου;
Η golden κ. Κατέχη
Από την Αυγή
Η Λίντα Κατέχη, πρύτανης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Davis, γνωριμία, προφανώς, του Γ. Πανάρετου από το πολυήμερο ταξίδι γνωριμίας του με τα καλιφορνέζικα ιδρύματα, αναλαμβάνει συντονίστρια της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα πανεπιστήμια που συγκρότησε ο Γ. Παπανδρέου. Αυτή η Επιτροπή θα αναλάβει ρόλο συμβούλου της κυβέρνησης για τη μετάλλαξη του πανεπιστημίου και την πάταξη της διαφθοράς και της συναλλαγής που, κατά τον Γ. Παπανδρέου, ευδοκιμεί στα πανεπιστήμια.
Μισές αλήθειες, μεγάλα ψέματα
Από topontiki.gr
Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Εδώ και πολύ καιρό ακούμε τον Γ. Παπανδρέου και τον Γ. Παπακωνσταντίνου να διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα θα υποστεί αναδιάρθρωση του χρέους της. Παρομοίως σιγοντάρουν οι ευρωκράτες Όλι Ρεν (Κομισιόν) και Ζαν Κλοντ Τρισέ (Ευρωτράπεζα).
Οι «δεσμοί» Παπανδρέου - Σαμαρά - Μπακογιάννη
Από την Καθημερινή
Του Σταύρου Λυγερού
Μπορεί το κομματικό σύστημα να είναι δομημένο στη βάση των γνωστών κάθετων διαχωρισμών, αλλά η πολιτική πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη από τη μονοδιάστατη γραμμική απεικόνιση στον άξονα Αριστερά - Δεξιά. Αυτός είναι ο λόγος που παραλλήλως με τις κομματικές προτιμήσεις υφίστανται και οριζόντιες εκλεκτικές ιδεολογικές συγγένειες.
Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010
Φαυλότητας το ανάγνωσμα
Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Από topontiki.gr
«Μονόδρομος παραμένει η μείωση τιμών και μισθών, που σημαίνει επώδυνες περικοπές στις κοινωνικές παροχές, οι οποίες είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εφαρμοστούν πολιτικά. Αυτό δείχνουν οι διαμαρτυρίες και οι απεργίες που κάθε τόσο παραλύουν την ελληνική οικονομία. Έτσι δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι όποιος επενδύει σε ελληνικά ομόλογα είναι σαν να ποντάρει στις αντοχές της χώρας».
Μετανάστευση ή επανεποικισμός
Από την Καθημερινή
Του Νίκου Γ. Ξυδάκη
Η διαρροή άξιων Ελλήνων προς το εξωτερικό συνεχίζεται αυξανόμενη και τίποτε δεν φαίνεται ικανό να την ανακόψει. Εκτός ίσως από μια άλλη διαφαινόμενη τάση: τη ροή νέων ανθρώπων προς την περιφέρεια. Τον τελευταίο καιρό, της ύφεσης και της ανεργίας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι των πόλεων, εκπαιδευμένοι, μορφωμένοι, διψασμένοι για εργασία και προκοπή, διψασμένοι για δημιουργική ένταξη στον κοινωνικό κορμό, εγκαταλείπουν τα μεγάλα αστικά κέντρα και αναζητούν την τύχη τους στα χωριά, στην ύπαιθρο, σε μικρές πόλεις.
Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010
«Δένει κάβο» στο Αιγαίο η Τουρκία...
Από το euro2day
Του Μιχαήλ Γελαντάλι
Πέρασαν τρεις μήνες από τη δέσμευση του κ. Γιάννη Μανιάτη, υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, πως «(...) ξεκινούν έρευνες για πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους» και η ελληνική πλευρά κρατά κλειστά τα χαρτιά της. Την ίδια περίοδο η Τουρκία και καθιστά ξεκάθαρες τις προθέσεις της και «τρέχει» στη διαδικασία παραχώρησης για έρευνες πετρελαίου στο Αιγαίο.
Αξιοπρέπεια
Από την Oikoniki Pragmatikotita
Το 1966, ο Μίντωφ, πρωθυπουργός της Μάλτας, αξίωσε από τους Αμερικανούς περισσότερα χρήματα για την παροχή λιμενικών διευκολύνσεων στον Έκτο Στόλο. Οι Αμερικανοί απέρριψαν το αίτημα, οπότε ο Μίντωφ – χωρίς να πτοηθεί από το μέγεθος των «νοικάρηδών» του – στράφηκε στους Σοβιετικούς, οι οποίοι με μεγάλη ευχαρίστηση «πλειοδότησαν» για να εισπράξουν τις συγκεκριμένες λιμενικές διευκολύνσεις...
Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010
Ή πληρώνεις ή... δεν πληρώνεις
Από Το Ποντίκι 23.9.2010, απ' όπου και το σκίτσο του Soloup
Του Δημήτρη Καζάκη
οικονομολόγου - αναλυτή
Ο λογαριασμός του μνημονίου δεν βγαίνει. Το ομολογούν πια ακόμη και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του. «Κάτι άλλο πρέπει να γίνει» λένε οι πιο... ταγμένοι απολογητές της τρόικας.
● Άλλοι προτείνουν ανοιχτά την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, εντός φυσικά του ευρώ.
● Άλλοι ανακάλυψαν την... «ανάταξη του χρέους», που υποτίθεται ότι είναι κάτι διαφορετικό από την αναδιάρθρωση, έστω κι αν στην πραγματικότητα οι αγορές χρησιμοποιούν την έννοια αυτή για να αποδώσουν το ίδιο ακριβώς πράγμα.
● Άλλοι πάλι ανέσυραν την ιστορία του ευρωομολόγου. Όλα αυτά βέβαια έχουν τον ίδιο κοινό παρονομαστή: την ελεγχόμενη ή συντεταγμένη πτώχευση της χώρας.
Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010
Άρχισε η μεγάλη μοιρασιά
Από topontiki.gr
Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Για μέρες σερνόταν η πληροφορία ότι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, πηγαίνοντας στο Αμέρικα, θα είχε στην ατζέντα του την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους – ή, σωστότερα, τους όρους με τους οποίους αυτή θα επέλθει. Κάποιοι πολύ δύσπιστοι απέρριπταν αυτή την εκδοχή θεωρώντας αξιόπιστες τις συνεχείς διαψεύσεις τόσο του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου όσο και του υπουργού του επί των Οικονομικών, πολλών Ευρωπαίων κ.λπ. Άλλη μια φορά θεωρήθηκε από κάποιους ότι οι κακές «αγορές» διέσπειραν φήμες έχοντας κερδοσκοπικές βλέψεις.
Παραλίες, θάλασσες και βουνά της Μακεδονίας στο μικροσκόπιο των επενδυτών
Από τη Voria.gr (via Εναλλακτικός Χώρος Πολιτικής και Πολιτισμού)
Της Μελίνας Καραπαναγιωτίδου
Όταν έγραφε η Voria.gr – πριν από καιρό – ότι θα μας... «αγοράσουν» οι Καταριανοί, κάποιοι χαμογελούσαν. Από χθες που η Ελλάδα υπέγραψε ακόμη ένα... μνημόνιο – αυτή τη φορά ενοικίασης και όχι δανεισμού – τα χαμόγελα πάγωσαν. Αντ’ αυτών άρχισαν οι συζητήσεις για το τι και το πού θα «πουλήσουμε»...
Η επιστροφή του «εθνικού» ζητήματος
Από τους Ιθαγενείς
Είναι κοινός τόπος πλέον, πως η πολυμερής κρίση που περνά η Ελλάδα έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή του «εθνικού» ζητήματος στο επίκεντρο των διαφόρων πολιτικών και κοινωνικών διεργασιών.
Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010
Όταν ο Malakas γίνεται τυφώνας
Όπως μας πληροφορεί το protothema.gr, μια τροπική καταιγίδα με το όνομα Malakas πλήττει τα ιαπωνικά νησιά και μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο μετατροπής του σε τυφώνα. Πόσο μακριά μας όμως είναι η (κατά τον κάποτε... μαθητή Έβερτ) Απονία; Ίσως πολύ λιγότερο απ' όσο νομίζουμε!
Το περήφανο ξεπούλημα και το σύνθημα της ντροπής!
Από topontiki.gr
Από το Μαρικάκι
Πρώτα πήραν το λιμάνι και μετά του πήραν τα μυαλά οι Κινέζοι. Κι έτσι, τις προάλλες, από οικείο έδαφος, ο πρέσβης «καλής θελήσεως» της χώρας ή αλλιώς πρωθυπουργός εξωτερικού ανήγγειλε το νέο δόγμα εσωτερικής πολιτικής: την κινεζοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.
Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010
Τι γυρεύει η Bank of America στο πεθαμένο ελληνικό παζάρι;
Από το banksnews.gr
Την ώρα που σε κάθε ανάλυση διεθνούς τραπεζικού ομίλου για την Ελλάδα η λέξη «default» (στάση πληρωμών) αναφέρεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αντανακλώντας την ανησυχία για την τύχη της χώρας, η Bank of America φαίνεται ότι βλέπει νέες ευκαιρίες στην Ελλάδα και αυτή την περίοδο διακριτικά ετοιμάζεται να ενισχύσει την παρουσία της στην Αθήνα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Β».
Εντιμότητα α λα καρτ και συλλογική ενοχοποίηση
«Η απάντηση σε όλους αυτούς που μας ρωτάνε "πού τα φάγατε τα λεφτά" είναι μία: "Σας διορίζαμε για χρόνια, τα φάγαμε μαζί, ακολουθώντας μια πρακτική αθλιότητας, εξαγοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος"».
Τάδε έφη Θεόδωρος Πάγκαλος, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, χθες. Σε πολλούς ίσως δεν προκαλεί εντύπωση, ίσως δικαίως αν σκεφτούμε το επικοινωνιακό μπαράζ συλλογικής ενοχοποίησης της κοινωνίας που έχει εξαπολυθεί εδώ και μερικούς μήνες από το σύνολο των ΜΜΕ και κυβερνητικά στελέχη, με κορυφαίο φυσικά τον... Πάγκαλο.
Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010
Η πτώχευση της πολιτικής...
Από topontiki.gr
Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Εθνικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 270 δισ. ευρώ (τόσα τα υπολογίζει) έβγαλε στο σφυρί αυτοπροσώπως ο... πρωθυπουργός (!) επισκεπτόμενος τον ναό του αεριτζίδικου χρήματος στην καρδιά της ισχυρότερης χώρας του κόσμου: τη Γουόλ Στριτ. Τόσο είναι το δημόσιο χρέος, λέει ψευδώς ο ίδιος, συνεπώς για να ρεφάρουμε ξεπουλάμε τα πάντα. Όχι τα ασημικά, όπως λέγαμε παλαιότερα, αλλά το ίδιο το σπίτι.
Ελληνική αμφιλύκη
Από το Βλέμμα
Του Νίκου Ξυδάκη
Φωτό: Ελισάβετ Μωράκη
Φωτό: Ελισάβετ Μωράκη
Οι καπνιστές, εξόριστοι στο προαύλιο, ανακαλύπτουν το γλυκό φως του αττικού δειλινού. Ο ήλιος γέρνει πιο νωρίς, καθώς οδεύει προς τη φθινοπωρινή ισημερία, θερμά χρώματα αστράφτουν στους υαλοπίνακες, μενεξελιά, ιώδη, έως τα μπλε της νυκτός.
Αυτό το φως ήταν πάντα παρόν, εθέρμαινε τις ψυχές, ξάνοιγε τη διάθεση. Για μήνες πολλούς, αυτό το σκληρό έτος 2010, δεν το βλέπαμε. Σοκ, κατάπληξη, φόβος, απογοήτευση, απαισιοδοξία, όριζαν τη συμπεριφορά μας. Κατήφεια και σκοτεινιά· τα ιώδη του αττικού δειλινού είχαν προσώρας ηττηθεί. Να, όμως, που το φως νικάει και πάλι· έστω προσωρινά ανακόπτει την επέλαση του σκότους, της απαισιοδοξίας και της ηττοπάθειας.
Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010
Ο Τέταρτος Δρόμος προς το άγνωστο
Από topontiki.gr
Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Δεν πάει καιρός – μόλις 27 Αυγούστου ήταν – που λέγαμε, απ’ αυτήν εδώ την ιστοσελίδα (υπό τον τίτλο «Φαρσοκωμωδία με λυπημένο τέλος»), ότι: «Η κυβέρνηση και – με τη σειρά τους – οι τράπεζες μπορεί να κατασχέσουν όσα σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη, τιμαλφή, μαχαιροπίρουνα και κουρτίνες κάνουν κέφι. Χρήμα όμως δεν θα βρουν, αφού οι πράγματι έχοντες είτε θα παραμείνουν ανέγγιχτοι είτε έχουν κάνει τα κουμάντα τους. Έτσι πάλι θα κληθούν οι μη έχοντες να δώσουν λίγο ακόμη απ' το αίμα τους».
Μνημόνιο: Η διάψευση, οι διαφωνίες και η ταμπακέρα
Από το euro2day
Της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου
Η Κομισιόν απορρίπτει τα σενάρια περί παράτασης του μνημονίου μετά το 2014. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του euro2day, ο εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου επιτρόπου κ. Όλι Ρεν δήλωσε: «Διαψεύδω κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα» που θέλουν επιμήκυνση της συμφωνίας μετά τη λήξη της.
Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Κομισιόν ανέφερε ότι «πολύ δύσκολα η ευρωζώνη θα συμφωνήσει για νέα δανειοδότηση από τη στιγμή όπου το σχέδιο έχει σαφή χρονοδιαγράμματα για την επιστροφή της χώρας στις αγορές».
Και όμως επτωχεύσαμε
Από Το Βήμα της Κυριακής 19.9.2010
Του Γρηγόρη Νικολόπουλου
Ο υπουργός Οικονομικών διαλαλεί διαρκώς όπου βρεθεί και όπου σταθεί ότι «δεν θα πτωχεύσουμε». Η δήλωση αυτή απευθύνεται κυρίως στους ξένους επενδυτές, τους οποίους ο υπουργός προσπαθεί να πείσει για να επενδύσουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα. Μέχρι στιγμής δεν τον πιστεύουν.
Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010
Οικονομική αποσύνθεση
Από Το Ποντίκι 16.9.2010, απ' όπου και το σκίτσο του Soloup
Του Δημήτρη Καζάκη
οικονομολόγου - αναλυτή
Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει μετατραπεί σ’ ένα από τα πιο αγαπημένα κλισέ των κυρίαρχων οικονομικών και πολιτικών κύκλων όταν πρόκειται να δικαιολογήσουν την πολιτική και τις επιλογές τους. Υπάρχει πράγματι πρόβλημα με την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας; Τεράστιο.
Όμως αυτό δεν οφείλεται στο «εργατικό κόστος» (από τα χαμηλότερα της Ευρώπης) ούτε στους «άγριους» συνδικαλιστές που «τρομάζουν» τους επενδυτές, ούτε στην κρατική γραφειοκρατία, που υποτίθεται ότι με τη διαφθορά της προσβάλλει τα χρηστά ήθη των ξένων κεφαλαίων που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική.
Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010
Το τελεσίγραφο του ΔΝΤ και η κατάρα του χρέους
Η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και της εφαρμογής του Μνημονίου είναι καταπέλτης. Μπορεί οι περισσότεροι να κατάλαβαν ότι μας ζητούν να βάλουμε φυλακή τους φοροφυγάδες, αλλά η αλήθεια είναι πως το Νομισματικό Ταμείο μας λέει πολύ περισσότερα. Όμως το τι μας λέει (ή μάλλον υποδεικνύει) το ΔΝΤ γίνεται ευκολότερα κατανοητό αν δούμε, παράλληλα, μια σειρά από... συμπτώσεις που συνοδεύουν τη δημοσιοποίηση της έκθεσής του. Ας τις δούμε:
Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010
«Δόγμα ΔΝΤ» στην εξωτερική πολιτική
Από το (ανανεωμένο) topontiki.gr
Του Δημήτρη Μυ
Τα πράγματα είναι απλά: Όταν υποχωρεί το έδαφος κάτω από τα πόδια σου, όταν χρεοκοπείς, όταν σε ψάχνουν οι πιστωτές, όταν ζεις με δανεικά, θα διαταραχθούν και οι σχέσεις σου. Τηρουμένων των αναλογιών το ίδιο ισχύει και για τα κράτη.
Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010
Μνημόνιο, στάση πληρωμών ή αναδιάρθρωση του χρέους;
Από το Άρδην Ιουλίου - Σεπτεμβρίου
Η κρίση που χτύπησε την ελληνική οικονομία και κοινωνία ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία να συνταράξει τα λιμνασμένα νερά μιας κοινωνίας που βυθιζόταν ανεπαίσθητα στην παρακμή, μέσα στην παχυσαρκία και την τζουλιοπληξία.
Γεωπολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά, βουλιάζαμε κάθε μέρα και περισσότερο, ενώ μια σαθρή ανάπτυξη, στηριγμένη στη έκρηξη του ναυτιλιακού συναλλάγματος, την άνοδο του τουρισμού και τις κατασκευές, συντηρούσε το όνειρο «της ταχέως αναπτυσσόμενης οικονομίας» του Σημίτη και των πρώτων χρόνων του Καραμανλή (το 2008 η Ελλάδα είχε έσοδα από το ναυτιλιακό συνάλλαγμα 18 δισ., από τον τουρισμό 17 δισ. και από τις εξαγωγές 16 δισ.). Την ίδια στιγμή όμως τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας επιδεινώνονταν.
Καλλικρατικός αναβρασμός στη Μεσσηνία
Γράφει to fouli (ανταποκριτής Φιλιατρών και περιχώρων)
Τα νεότερα γύρω από τις αυτοδιοικητικές εκλογές στη Μεσσηνία έχουν ως εξής:
1. Δήμος Καλαμάτας: Πλήρες το αδιέξοδο στο ΠΑΣΟΚ! Κάποιος Τροχάτος, που είχε δεχθεί να πάει υποψήφιος, συνεπικουρούμενος από τη Δημοκρατική Ανανέωση του Κουβέλη, τελικά... κώλωσε! Αποσύρεται λέει ο μάγκας, γιατί φαίνεται τα βρήκε σκούρα.
Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010
Η ομοιοπαθητική της διαφθοράς
Από topontiki.gr
Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Χαράς ευαγγέλια για κυβέρνηση και ΜΜΕ! Μετά το κολοσσιαίο θέμα του «ιπτάμενου παπουτσιού» και τα τηλεοπτικά δικαστήρια που στήθηκαν στο άψε - σβήσε, λίγο πριν βρομίσει το πτώμα και δεν το αντέχουν ούτε τα δελτία ειδήσεων, άνοιξε πάλι το θέμα των φορτηγατζήδων. Επιτέλους!
● Άλλη μια κοινωνική ομάδα – ανεξαρτήτως του βαθμού δικαίου ή αδίκου, το οποίο άλλωστε κανείς δεν θα ψάξει – αποκομμένη από τις υπόλοιπες θα συγκεντρώσει την μήνιν και τα διασταυρούμενα πυρά παραδομένη στη χλεύη της κοινωνίας.
● Άλλη μια «επικοινωνιακή» νίκη θα προστεθεί στον τιτάνιο κυβερνητικό αγώνα κατά της διαφθοράς, της οπισθοδρόμησης, των συντεχνιών.
● Άλλη μία ευκαιρία ενεργοποίησης του «κοινωνικού αυτοματισμού»: ολόκληρη η κοινωνία εναντίον κάθε μέρους της το οποίο αποκόπτεται και δίνεται βορά στον πολιτικό και «ενημερωτικό» κανιβαλισμό.
«Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση»
Υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ο Π. Στάινμπρουκ
Από την Deutsche Welle
Στο χορό των προγνώσεων για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας μπαίνει και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Σε συνέντευξη προς το Der Spiegel ο Πέερ Στάινμπρουκ ζητά αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους.
Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010
Ισχύς ελλείψει αντιπάλου
Από topontiki.gr (η φωτογραφική σύνθεση ήταν το οπισθόφυλλο στο Ποντίκι 9.9.2010)
Του Σταύρου Χριστακόπουλου
«Αυτή τη μάχη ή θα την κερδίσουμε όλοι μαζί ή θα βουλιάξουμε όλοι μαζί». Να απευθύνθηκε άραγε προς τους Έλληνες πολίτες ο πρωθυπουργός το Σάββατο στην ομιλία του στη ΔΕΘ; Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος. Πάντως ο ίδιος, τόσο με την παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση, όσο και με τον ανασχηματισμό, φρόντισε να στείλει κυρίως μηνύματα προς το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Αφού... «ανασχημάτισε» όλη κι όλη μια Μπατζελή, η οποία αίρει πλέον όλες τις «αμαρτίες» της κυβέρνησης, αφού έβαλε στην κυβέρνηση όλους τους κατά καιρούς «πικραμένους» με την πολιτική του, αφού φρόντισε να ψαλιδίσει τα φτερά πολλών από τους μέχρι πρότινος ισχυρούς του σχήματος εν όψει της ισχυροποίησης των άμισθων – από την κυβέρνηση μόνο; – συμβούλων του, εν τέλει φαίνεται να καταλήγει:
Take a walk on the wild side
Από το Βλέμμα
Του Νίκου Ξυδάκη
Ζητιάνοι, πρεζάκια, πλανόδιοι πωλητές, φυλές των φαναριών. Ανάμεσά τους, με το φως της μέρας, κυκλοφορούν και μικρομεσαίοι Έλληνες, από ανάγκη, επειδή πρέπει να βρίσκονται εκεί, επειδή περνούν απ' εκεί, επειδή ξέμειναν οι δουλειές τους εκεί. Όταν πέσει η νύχτα, οι μικρομεσαίοι εξαφανίζονται, εκτός από όσους έχουν τα σπίτια τους εκεί: είναι αυτοί που ζουν εκτός πολιτεύματος, όπως περιγράφει τον εαυτό του φίλος κάτοικος Πατησίων.
Κάθε περιγραφή της παρούσας κατάστασης στο ιστορικό κέντρο υπολείπεται της πραγματικότητας· κάθε περιγραφή είναι πιο ζοφερή από την προηγούμενη. Καθώς σωρεύονται οι περιγραφές, αποσπασματικές και περιπτωσιολογικές, μετατρέπονται ακαριαία σε κοινοτοπία, καταντάνε αναμενόμενη μικροφρίκη.
Κράτος - εταιρεία υπό... εκκαθάριση η Ελλάδα
Του Νότη Μαριά
αν. καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης
Το θέμα που συζητούμε είναι ιδιαίτερα σοβαρό και θα προσπαθήσω να εξηγήσω γιατί έχουμε φθάσει στο να συζητούμε το κατά πόσο θα κυρωθεί ή δεν θα κυρωθεί μία τέτοια δανειακή σύμβαση, η οποία είναι προκλητική.
Και λίγο έως πολύ πρέπει να ξετυλίξουμε το κουβάρι, διότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είναι ένα ευρύτερο πρόβλημα ευρωπαϊκό, που η αφετηρία του, θα έλεγα, βρίσκεται ουσιαστικά στο 2008, όταν οι ηγέτες της Ευρωζώνης, αλλά και των άλλων χωρών, των G-20, για να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια οικονομική κρίση, αποφάσισαν να κοινωνικοποιήσουν τις ζημιές και να ιδιωτικοποιήσουν τα κέρδη. Από εκεί ξεκινούν όλα.
Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010
Υπό διακινδύνευση η κρατική υπόσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας
Του Κώστα Χρυσόγονου
καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συνταγματολόγου
Η Ελλάδα εισέρχεται με ταχύτητα στη πιο επικίνδυνη στροφή της μεταπολεμικής της Ιστορίας. Τα επόμενα χρόνια προμηνύονται για τον ελληνικό λαό τα δυσκολότερα από την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Στην πραγματικότητα, άλλωστε, η χώρα από τον Μάιο και μετά τελεί υπό μία μετανεωτερική εκδοχή οικονομικής ξένης κατοχής, που είναι η περιβόητη «τρόικα» και ο «μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας», που για μένα δεν είναι μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας, είναι μηχανισμός στήριξης των ξένων δανειστών.
Το τρίγωνο της υποδούλωσης
Του Γεωργίου Κασιμάτη
καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου
Φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια τα θέματα κυριαρχίας των χωρών κρίνονται από δικηγορικά γραφεία. Γιατί; Διότι και το Σχέδιο Ανάν, όπως ξέρουμε, δικηγορικό γραφείο του Λονδίνου το συνέταξε. Φαίνεται ότι και την υποδούλωση της Ελλάδος πάλι δικηγορικό γραφείο την επεξεργάζεται και την απεργάζεται.
(...) Η δανειακή σύμβαση – το ακούσαμε από όλους τους ομιλητές που προηγήθηκαν – είναι μία σοβαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και δεν θα πρέπει να την περνάμε ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Και θα έλθω σε αυτό αμέσως μετά. Η προστασία της κυριαρχίας του κράτους είναι το ύψιστο αίτημα και η ύψιστη αρχή της σύγχρονης Δημοκρατίας. Αν δεν την προστατεύσουμε, αν δεν διακηρύξουμε, όταν δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, ότι αυτή παραβιάζεται ασυστόλως, τότε πρέπει να παραιτηθούμε από πολίτες.
Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010
Παράδεισος κερδοσκοπικής αγυρτείας η Ελλάδα
Από Το Ποντίκι 9.9.2010, απ' όπου και το σκίτσο του Soloup
Του Δημήτρη Καζάκη
οικονομολόγου - αναλυτή
Πρέπει να ξεχάσετε το χρέος. Μην ασχολείστε με αυτό. Η ουσία βρίσκεται στο μνημόνιο. Πρέπει να υλοποιηθεί κατά γράμμα ή μήπως πρέπει να το επαναδιαπραγματευτούμε για κάτι καλύτερο; Το όλο ζήτημα είναι να καλύψουμε τις «μαύρες τρύπες» του κρατικού προϋπολογισμού, μας διαβεβαιώνει η κυβέρνηση.
Η Ν.Δ. με τη σειρά της έχει αναγάγει τα πάντα στο μνημόνιο, την επιβολή του οποίου αντιμετωπίζει ως μια λίγο πολύ σκοτεινή συνωμοσία της κυβέρνησης και προσωπικά του ίδιου του πρωθυπουργού. Μάλιστα σε δήλωσή του σχετικά με τη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη ο κ. Σαμαράς δήλωσε:
Σήμερα και αύριο η Πρωτοβουλία Οικονομολόγων στη ΔΕΘ
Σε συνέντευξη Τύπου, που θα έχει χαρακτήρα ανοιχτής εκδήλωσης - συζήτησης, καλεί σήμερα Σάββατο στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, η «Πρωτοβουλία Οικονομολόγων - Πανεπιστημιακών για την άρνηση του χρέους και την έξοδο από το ευρώ». Αντικείμενο της εκδήλωσης αποτελεί η ενημέρωση γύρω από την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, στην οποία θα αναφερθούν οι πανεπιστημιακοί του ΑΠΘ Σπ. Μαρκέτος και Γ. Γρόλιος, ο οικονομολόγος - αναλυτής Δ. Καζάκης και ο δημοσιογράφος Λ. Βατικιώτης.
Ο περιφερόμενος θίασος της Τρόικας στη ΔΕΘ
Η χρεοκοπημένη στρατηγική των ελίτ περνά μέσα από την εξαθλίωση του ελληνικού λαού
Τα στοιχεία της πρόσφατης έρευνας του ΕΒΕΑ είναι αμείλικτα ως προς την πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας, λίγους μήνες μόλις μετά την εφαρμογή των όρων του μνημονίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε σύνολο περίπου 800.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι 175.000 θα κλείσουν μέχρι το τέλος του 2011, αυξάνοντας κατά 300.000 τους ανέργους που σήμερα είναι είτε εργαζόμενοι είτε αυτοαπασχολούμενοι ή ακόμα και εργοδότες!
ΣΥΡΙΖΑ κλινικά νεκρός
Ενα κόμμα, πολλοί υποψήφιοι
Από το πολιτικοσατιρικό Διαδίχτυ
Ό,τι αρχίζει ωραίο τελειώνει με πόνο, λέει το παλιό καλό και πασίγνωστο λαϊκό τραγούδι. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκίνησε με μεγάλες ελπίδες το 2004. Πέρασε ένα σοβαρότατο «εγκεφαλικό» το 2006, ανένηψε. Πέταξε το 2007 στα απίστευτα δημοσκοπικά ποσοστά του 18% λίγο μετά την εκλογή του Τσίπρα κι ενώ το ΠΑΣΟΚ πέρναγε φοβερή κρίση.
Κι έφτασε τώρα να βρίσκεται διασωληνωμένος, ουσιαστικά κλινικώς νεκρός στο κρεβάτι της εντατικής, και το μόνο που απομένει για να επέλθει και τυπικά το μοιραίον είναι να συμφωνήσουν επιτέλους σε κάτι οι δυο Αλέξανδροι, ο Αλέκος Αλαβάνος και το (κάποτε) πολιτικό του παιδί, ο Αλέξης Τσίπρας: να τραβήξουν τα καλώδια και να σταματήσει η μηχανική υποστήριξη.
Νόμος είναι το δίκιο του γκαλοπτζή
Από Το Κουτί της Πανδώρας (via busy bee)
Του Κώστα Βαξεβάνη
Ο Γεώργιος Οράτιος Γκάλοπ ήταν ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος. Ή ίσως απλώς διορατικός. Διενεργώντας επί χρόνια τηλεφωνικές σφυγμομετρήσεις για προτιμήσεις του αγοραστικού κοινού σε προϊόντα, κατάλαβε πολύ γρήγορα πως το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και με τις πολιτικές προτιμήσεις. Έτσι καθιέρωσε την πολιτική σφυγμομέτρηση ή, κατά το κοινώς λεγόμενο, το «γκάλοπ».
Η διορατικότητα του Γκάλοπ είναι άγνωστο αν έγκειται στην διαπίστωση πως στην πολιτική μπορούν να εφαρμοστούν οι μέθοδοι έρευνας της αγοράς ή απλώς στην πρόβλεψη πως αργά η γρήγορα η πολιτική μετατρέπεται σε μια τεράστια αγορά. Το 1936 έκανε την πρώτη του επιτυχή πρόβλεψη για την εκλογή του Ρούσβελτ αλλά το 1948 απέτυχε να προβλέψει την εκλογή του Χάρι Τρούμαν.
Οι επαγγελματικοί επίγονοι του Γκάλοπ, έχουν επίσης στο ενεργητικό τους αποτυχίες και επιτυχίες, αλλά τα γκάλοπ αποτελούν πια ένα εργαλείο πολιτικής. Και το μεγάλο ερώτημα είναι: Καταμετρούν τις τάσεις της πολιτικής ή είναι τα ίδια πολιτική;...
Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010
Πλατεία Αμερικής: Η Πλατεία της εγκατάλειψης
Από την Αυγή
Του Ισαάκ Μωυσίδη
Ποιος θα πίστευε ότι το μετεμφυλιακό ελληνικό αστικό κράτος, προίκα της αμερικανικής πολιτικής κουλτούρας θα έβρισκε την απόλυτη εφαρμογή του σήμερα;
Πραγματικά, το γκέτο της πλατείας Αμερικής, που ξεπροβάλλει μέσα από τη νεοφιλελεύθερη ηδονή μιας αμερικάνικης παλαίστρας, όπου διαγωνίζεται ο ανθρώπινος πόνος χωρίς όρους, έτσι για να είναι πιο άγριος, πιο αυθεντικός, να δίνει τη μέγιστη ευχαρίστηση στους διοικούντες αυτού του τόπου.
Διότι μόνο σαν ειρωνεία θα μπορούσαμε να εκλάβουμε το γεγονός των ένστολων με τα παπάκια που προσπαθούν να βάλουν τάξη στο χάος, δίνοντας την ψευδαίσθηση της ασφάλειας, που σταματά στο πρόσωπο της ηλικιωμένης μάνας που με τον ματωμένο λαιμό κοιτά απορημένη όχι για το χαμένο σταυρουδάκι αλλά γι' αυτά που έρχονται.
Η θλιβερή «αριστερά»...
Κάποιος να τους πει για τη θηλιά που σφίγγει στο λαιμό...
(Στο σχόλιο του Ρήγα τι άλλο να προσθέσεις;)
Στη ΔΕΘ για την άρνηση του χρέους
Το Σάββατο 11.9, στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, στις 12.00 το μεσημέρι, θα δοθεί συνέντευξη τύπου - ανοιχτή εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Οικονομολόγων - Πανεπιστημιακών για την άρνηση του χρέους και την έξοδο από το ευρώ. Ακολουθεί το δελτίο τύπου της εκδήλωσης (με δικές μου επισημάνσεις):
Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010
Ο θυμός συντρίβει τα κόμματα
Από topontiki.gr
Ένας στους τρεις ψηφοφόρους τοποθετείται στην περιοχή της αδιευκρίνιστης ψήφου, σύμφωνα με την έρευνα της Pulse RC για «Το Ποντίκι». Το ΠΑΣΟΚ χάνει συγκριτικά με τον Μάρτιο, αλλά σχεδόν κανείς από την αντιπολίτευση δεν κερδίζει, όπως θα δείτε αναλυτικά στους πίνακες και στην ερμηνεία των στοιχείων. Ο μόνος κερδισμένος είναι η... σιωπή.
Δεν μετατοπίζονται πολιτικά οι άνθρωποι που ρωτήθηκαν. Απλώς περνούν στην γκρίζα ζώνη, με έκδηλη απογοήτευση για το πολιτικό σύστημα. Αυτή η γκρίζα ζώνη όμως εμφανίζει συνωστισμό εδώ και πολύ καιρό – συνεπώς πού είναι το καινούργιο; Ίσως η απάντηση να βρίσκεται στην πρωτοφανή κρισιμότητα της κατάστασης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η οποία έχει μεταβληθεί σε πεδίο δοκιμής – αν όχι... βολής – και εργαστήριο τής επί τα χείρω μεταμόρφωσης ολόκληρης της Ευρώπης.
Το κοινωνικό κόστος είναι ήδη τεράστιο, αν και βρισκόμαστε μόνο στην αρχή. Άλλωστε η επιτήρηση μετράει στη χώρα μας ένα τετράμηνο όλο κι όλο – και ο Γολγοθάς είναι μπροστά μας...
Οδηγίες χειρισμού και τρικ εξαπάτησης
Του Herr Κ από τη Ρήξη Σεπτεμβρίου (το σκίτσο του Πάνου δημοσιεύθηκε στο Ποντίκι 9.9.2010)
Ένα από τα θετικά των φιλελεύθερων ολιγαρχικών καθεστώτων είναι η σχετική διαφάνεια. Έτσι, σε έκθεση του ΟΟΣΑ που διατίθεται ελεύθερα στο Διαδίκτυο, διαβάζουμε συστάσεις προς κυβερνήσεις που θέλουν να διαλύσουν το κοινωνικό κράτος χωρίς να εμποδιστούν από επικίνδυνες λαϊκές αντιδράσεις.
Ο αναγνώστης ίσως εκπλαγεί, όπως και εμείς, από το πόσο πιστά η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει τις συστάσεις αυτές. Παραθέτουμε τα κυριότερα σημεία:
Η σιωπή είναι ήττα
Από Το Ποντίκι 9.9.2010
Το ευκρινέστερο ίσως συμπέρασμα που προκύπτει από τις τάσεις οι οποίες καταγράφονται στη δημοσκόπηση που παρουσιάζει σήμερα το «Π» είναι ότι ένας στους τρεις ψηφοφόρους «σιωπά». Πρόκειται για οργή; Για απογοήτευση; Για απελπισία; Θα μετουσιωθεί αυτή η σιωπή σε ψήφο διαμαρτυρίας κατά της κυβερνητικής πολιτικής του μνημονίου; Θα βγάλει τη γλώσσα στην καιροσκοπική «αντιμνημονιακή» επιχειρηματολογία του έτερου κόμματος εξουσίας; Ή μήπως τελικά οι αποσβολωμένοι πολίτες θα παραμένουν άλαλοι, μακριά από την κάλπη, άρα και ακίνδυνοι;
Ο δρόμος για τη Βαρβαρότητα περνάει από την εξόντωση των αδελφών Τσουβαλάκη
Του Παναγιώτη Παπαδόπουλου (Κάιν)
(μεμονωμένου ατόμου από το αναρχικό κίνημα)
«Η κοινωνία δεν κινδυνεύει από εμένα, από τα κόμματα της εξουσίας κινδυνεύει, που όπως βλέπετε, η κοινωνική παρακμή, η διαφθορά και η ζούγκλα της βίας έχουν γίνει καθεστώς και οι κλοπές και η κακουργηματική ιδιοτέλεια και απάτη κατά συρροήν από την πολιτική και οικονομική μαφία της χώρας μένουν στο ποινικό απυρόβλητο, παρότι κατασπατάλησαν και λεηλάτησαν, με την διαπλοκή και τους αδίστακτους "νταβατζήδες", όλον τον προϋπολογισμό και τα δημόσια Ταμεία»Νίκος Τσουβαλάκης, 22.4.09
Η Βαρβαρότητα, με το σύνθημα φωτιά και κλοπή, λεηλάτησε την κοινωνία και έκανε κάρβουνο τη χώρα. Μετά τους κορμούς των δένδρων ήρθε και η σειρά των ανθρώπων. Απ' το έγκλημα και το μεταπολιτευτικό συστηματικό και κρατικοδίαιτο επαγγελματικό «ριφιφί» δεν υπήρξε τιμωρία, η «γνωστή - άγνωστη» Συμμορία είναι ελεύθερη και κάνει διακοπές στην Μπανανία που προστατεύει της «σεβαστής αδελφότητάς» της τα κακουργήματα, τη ζημιά από την «αθόρυβη» και «άοπλη» ληστεία από τα ίδια τα θύματα τώρα την παίρνει η βολεμένη κυριαρχία και μάλιστα με υπεραξία και συναίνεση!
Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010
Άγνωστο το χρέος της Ελλάδας σύμφωνα με την Eurostat
Από το Nooz.gr (via busy bee)
Τέσσερις μήνες μετά το πακέτο διάσωσης των 110 δισ. ευρώ, η Ελλάδα δεν έχει αποκαλύψει ακόμη όλα τα στοιχεία για τις χρηματικές της συναλλαγές καταγγέλλει στο Bloomberg ο επικεφαλής της Eurostat λίγο πριν από την επίσκεψη κλιμακίου στελεχών της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας στην Αθήνα.
«Δεν έχουμε δει τα πραγματικά στοιχεία» δήλωσε ο Walter Radermacher σε συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg και προειδοποίησε ότι τα στελέχη της υπηρεσίας που θα βρεθούν στην Αθήνα τον επόμενο μήνα, για να αποκτήσουν μία «ισχυρή εκτίμηση για το συνολικό πραγματικό χρέος της χώρας», θα επιδείξουν «περαιτέρω αυστηρότητα». «Πρόκειται για μία νέα εποχή για την Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι πρώτη η Eurostat ζήτησε να δει τα συγκεκριμένα αρχεία τον Φεβρουάριο.
Είναι πολύ αργά πλέον, κύριε πρόεδρε
Από τον Γιάννη Παπαϊωάννου
Υπάρχει ένα μήνυμα στον ανασχηματισμό, το οποίο στέφεται κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ και ξεχνά εντελώς την κοινωνία. Μια κοινωνία στην όποια ο νέος κάποτε αιθεροβάμων και υπερ-χαρούμενος πρωθυπουργός στράφηκε και μέσω του opengov θέλησε να την σχηματίσει σε «κάτι».
Αυτό το «κάτι» δεν μορφοποιήθηκε ποτέ, αλλά αντίθετα κατατρόμαξε με το ΔΝΤ, με τα μέτρα, με τα ψέματα και με την αναξιοπιστία. Την ίδια στιγμή ό,τι στελέχη προήλθαν απ' αυτό το «κάτι» αποδείχτηκαν εκτός περιστάσεων, κλίματος και χωρίς πολιτική επιρροή, με αποτέλεσμα να συμπαρασύρουν όλο το εγχείρημα του «Κάτι» στην κατάρρευση.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)