Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010
Ελεγχόμενη πτώχευση τώρα ή ανεξέλεγκτη αύριο...
Από τους Financial Times (μετάφραση από το sofokleous10)
H καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα είναι η ελεγχόμενη πτώχευση
Του Νουριέλ Ρουμπίνι
Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει απλά μια κρίση ρευστότητας. Αντιμετωπίζει κρίση φερεγγυότητας. Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης υποβάθμισαν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στην κατηγορία των «σκουπιδιών», ενώ τα σπρεντ χτύπησαν την περασμένη εβδομάδα νέα υψηλά. Το πακέτο διάσωσης ύψους 110 δισ. ευρώ της Ε.Ε. και του ΔΝΤ μόνο καθυστερεί την αναπόφευκτη στάση πληρωμών και, το χειρότερο, διακινδυνεύει να την κάνει ανεξέλεγκτη. Απαιτείται τώρα μια εύτακτη αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους.
Χωρίς να το ηξεύρω, ήμην ευτυχής
Από το Βλέμμα
Του Νίκου Γ. Ξυδάκη
«Καθώς ο σκύλος, ο δεμένος με πολύ κοντόν σχοινίον εις την αυλήν του αυθέντου του, δεν ημπορεί να γαυγίζη ούτε να δαγκάση έξω από την ακτίνα και το τόξον τα οποία διαγράφει το κοντον σχοινίον, παρομοίως κ’ εγώ δεν δύναμαι ούτε να είπω, ούτε να πράξω τίποτε περισσότερον παρ’ όσον μου επιτρέπει η στενή δικαιοδοσία, την οποίαν έχω εις το γραφείον του προϊσταμένου μου».
Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους άρχισε στις 15 Ιουνίου!
Aπό το analitis.com
Του Πάνου Παναγιώτου, διευθυντή ΕΚΤΑ, 3FVIP.com
Την ώρα που η Ελλάδα αρνείται κατηγορηματικά ότι υπάρχει περίπτωση αναδιάρθρωσης ή επαναδιαπραγμάτευσης όλου ή τμήματος του χρέους της και ενώ η πιθανότητα αυτό να συμβεί ή όχι απασχολεί καθημερινά εδώ και μήνες τα ελληνικά και τα διεθνή ΜΜΕ παρέχοντας μία πρώτης τάξεως ευκαιρία στους διεθνείς κερδοσκόπους για παιχνίδια εκατοντάδων δισ. ευρώ στην πλάτη της χώρας, μοιάζει να έχει ξεφύγει της προσοχής των ΜΜΕ, αλλά όχι και των συμμετεχόντων στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ότι η επίσημη αναδιαπραγμάτευση του ελληνικούς χρέους έχει, ήδη, ξεκινήσει στο εσωτερικό της χώρας στις 15 Ιουνίου.
Τρίτη 29 Ιουνίου 2010
Κρίση και κακοφωνία
Το εισαγωγικό κείμενο του Άρδην Μαΐου - Ιουνίου
Το θαύμα του σημιτικού εκσυγχρονισμού κατέληξε όχι μόνο στην εξαθλίωση ενός ολόκληρου λαού, αλλά και στη διαμόρφωση ενός ασφυκτικού και αδιέξοδου τοπίου. Καγιέν, Νίτρο, πισίνες και κωπηλατοδρόμια έγιναν βραχνάς στη ζωή μας, βαρίδια που μας τραβούν στον βυθό. Εμείς, η λιγότερο «δυτική» χώρα της Δύσης – στην οποία «ανήκουμε» μέσω των μεταπρατικών ελίτ μας – καλούμαστε να πληρώσουμε πρώτοι την αναπόφευκτη και μακρά κρίση της, που μόλις άρχισε και θα διαρκέσει πολλά χρόνια.
Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010
Ελεγχόμενη αναδιάρθρωση χρέους προτείνει εμμέσως ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας
Από το analitis.com
Σε ομιλία του σε Γερμανούς αξιωματούχους στο Βερολίνο ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Robert Zoellick υπογράμμισε πως ο φόβος για την αναδιάρθρωση χρέους ενός κράτους της Ευρώπης κάνει άλλα κράτη να δυσκολεύονται να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους.
Ο «χρήσιμος ηλίθιος»
Από topontiki.gr
Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Ότι υπουργοί και βουλευτές δεν τολμούν να κυκλοφορήσουν στον δρόμο και στις εκλογικές τους περιφέρειες μάς λένε εσχάτως πολλά ΜΜΕ. Ακόμη και συνδικαλιστές προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ διαμαρτύρονται ότι τους έχουν ήδη «πάρει με τις πέτρες», κατά τη γνωστή ρήση του ίδιου του πρωθυπουργού. Και ως εκ τούτου τα βάζουν με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξυνίδη, τον οποίο προ ημερών, στα γραφεία της Ιπποκράτους, υποχρέωσαν να αποχωρήσει κακήν κακώς από την «ενημέρωσή» τους για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.
Κυριακή 27 Ιουνίου 2010
Το πρόγραμμα σταθερότητας είναι ανεφάρμοστο
Από τη Ρήξη Ιουνίου 2010
Του Νίκου Ραυτόπουλου
Τα προβλεπόμενα αδιέξοδα των μαθητευόμενων μάγων του Γιώργου
Το πρόγραμμα που ανέλαβε να εκτελέσει η κυβέρνηση δεν βγαίνει, άλλωστε ουδείς οικονομολόγος και οικονομικός αναλυτής του πλανήτη έχει ισχυρισθεί το αντίθετο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, με την αναγγελία του προγράμματος, η Μέρκελ και ο Ομπάμα το χαρακτήρισαν «φιλόδοξο». Αυτό μεθερμηνευόμενο σημαίνει ότι έχει λίγες πιθανότητες επιτυχίας. Επιπλέον ο Κινέζος αντιπρόσωπος στο ΔΝΤ εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για το εάν η χώρα μας θα μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Σάββατο 26 Ιουνίου 2010
Η άνοδος ενός υπερκρατικού καρτέλ τραπεζών
Aπό Το Ποντίκι, όπου δημοσιεύτηκε και το σκίτσο του Πάνου
Του Δημήτρη Καζάκη
οικονομολόγου - αναλυτή
Στις 17 του μηνός οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να υποβάλουν τις 25 μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης σε τεστ ακραίων συνθηκών (stress test) και να δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα για να καθησυχάσουν επενδυτές και αγορές. Τα τεστ αυτά είναι ένα είδος «τεστ κοπώσεως» για τις τράπεζες, με τα οποία εξετάζεται η δυνατότητά τους να αντέξουν υπό ακραίες συνθήκες.
Μέχρι σήμερα οι ευρωκρατούντες δεν έχουν ανακοινώσει ποιες θα είναι αυτές οι ακραίες συνθήκες και το αν θα συμπεριλαμβάνουν σενάρια πτώχευσης της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας κ.ο.κ. Ούτε αν θα συμπεριλαμβάνουν την υπόθεση μιας ακραίας κρίσης ρευστότητας συνολικά στην οικονομία σε συνθήκες βαθέματος της ύφεσης, όπως αρχίζει να διαφαίνεται στον ορίζοντα της ευρωζώνης. Με λίγα λόγια, αυτά τα «τεστ κοπώσεως» είναι πολύ εύκολο να στηθούν έτσι ώστε να παραγάγουν τα επιθυμητά αποτελέσματα από εκείνους που τα παραγγέλνουν.
Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010
Ο τρόμος και η γελοιότητα
Από topontiki.gr
Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Το τρομοκρατικό χτύπημα μέσα στο υπουργείο της αστυνομίας – και μάλιστα με νεκρό υπασπιστή του υπουργού και διάχυτη μέχρι στιγμής την εντύπωση ότι ίσως στόχος να ήταν ο ίδιος ο Χρυσοχοΐδης – αλλάζει τη συζήτηση όπως την ξέραμε έως τώρα και νέα δεδομένα έρχονται να συμπληρώσουν τη θολή εικόνα του πολιτικού συστήματος και των παρενεργειών της κρίσης που συγκλονίζει τη χώρα.
Ως προς την ίδια την τρομοκρατία, ένα φαινόμενο που επιβιώνει συνεχώς από τη μεταπολίτευση μέχρι τώρα, είναι προφανές ότι, παρά τους πρόσφατους πανηγυρισμούς του υπουργείου και της ΕΛ.ΑΣ., παραμένει ζωντανή και μάλιστα με συνεχή «αναβάθμιση» στόχων.
Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010
Χρωματίζω πέτρες...
[Το εκπληκτικό αυτό κείμενο δημοσιεύεται στο Διαδίχτυ (απ' όπου πήρα και το σκίτσο του Τολιάδη)]
Καιρό τώρα άνεργος... για να μην πέσω στην κατάθλιψη και για να γεμίζω το χρόνο μου, μαζεύω πέτρες... πέτρες μικρές, πέτρες στρογγυλές, πέτρες μυτερές, πέτρες μεσαίου μεγέθους και τις χρωματίζω. Δεν έχω ιδιαίτερες καλλιτεχνικές ανησυχίες...
Έχω ανησυχίες για το μέλλον των παιδιών μου... ανησυχία για το κωλοδάνειο που μου σφίγγει το λαιμό... εφιάλτης δηλαδή... και όλο μαζεύω και όλο χρωματίζω τις πέτρες... Πολλές πράσινες, πολλές μπλε, μερικές ροζ, καμπόσες κατακόκκινες... Η οικογένειά μου παρακολουθεί ανήσυχη την αλλόκοτη συμπεριφορά μου και συχνά ανταλλάσσουν βλέμματα αναζητώντας ο ένας απ’ τον άλλον μια εξήγηση...
Η οδυνηρή διάλυση της συλλογικής μας αυταπάτης
Από topontiki.gr
Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Το ΠΑΣΟΚ, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, έγινε το κέντρο του πολιτικού συστήματος. Όχι με τη χωροταξική έννοια, αλλά επειδή, με το τέλος της πολύχρονης κυριαρχίας της παραδοσιακής Δεξιάς, ανέλαβε την πλήρη ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία, την οποία δεν τόλμησε να διακδικήσει η μόλις νομιμοποιηθείσα Αριστερά.
Στις συμπληγάδες, από τις οποίες κατ' επανάληψη πέρασε έκτοτε, κατάφερε να διατηρήσει και την ηγεμονία και την εξουσία μετατρέποντας τις περιόδους διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. σε «διαλείμματα» της κυριαρχίας του. Ένας από τους πολλούς λόγους αυτής της ηγεμονίας ήταν και η δυνατότητά του να ενσωματώνει τη δυνάμει αντιπολίτευση ασκώντας την... ταυτόχρονα και παράλληλα με την εξουσία!
Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Το ΠΑΣΟΚ, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, έγινε το κέντρο του πολιτικού συστήματος. Όχι με τη χωροταξική έννοια, αλλά επειδή, με το τέλος της πολύχρονης κυριαρχίας της παραδοσιακής Δεξιάς, ανέλαβε την πλήρη ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία, την οποία δεν τόλμησε να διακδικήσει η μόλις νομιμοποιηθείσα Αριστερά.
Στις συμπληγάδες, από τις οποίες κατ' επανάληψη πέρασε έκτοτε, κατάφερε να διατηρήσει και την ηγεμονία και την εξουσία μετατρέποντας τις περιόδους διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. σε «διαλείμματα» της κυριαρχίας του. Ένας από τους πολλούς λόγους αυτής της ηγεμονίας ήταν και η δυνατότητά του να ενσωματώνει τη δυνάμει αντιπολίτευση ασκώντας την... ταυτόχρονα και παράλληλα με την εξουσία!
Διαλυμένη αξιοπιστία
Από το analitis.com
Η επίθεση εναντίον της Ελλάδας στον χρηματοπιστωτικό τομέα μόνο παρελθόν δεν μπορεί να θεωρηθεί, καθώς το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έχει απογειωθεί στο 11,21% και οι τιμές των ελληνικών CDS έχουν πετάξει στις 870 μονάδες βάσης δίνοντας πιθανότητα πτώχευσης της χώρας 53%, οριακά κάτω από το ρεκόρ προ της ψήφισης του πακέτου στήριξης.
Σόρος περί διάλυσης της Ευρωζώνης
Από τη Ναυτεμπορική
Επικίνδυνη για την Ευρωζώνη χαρακτήρισε την πολιτική δημοσιονομικών περικοπών της Γερμανίας ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος. Σύμφωνα με τον κ. Σόρος, η πολιτική που ακολουθεί η Γερμανία διακυβεύει το ευρωπαϊκό εγχείρημα και για τον λόγο αυτόν «δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κατάρρευσης της ζώνης του ευρώ».
Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010
Περίσσευμα σοφίας και καρδιάς...
Aπό topontiki.gr
Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Κάθε φορά που κάποιος κυβερνητικός βγαίνει να διαψεύσει μια φήμη ή να διαφημίσει τα αποτελέσματα της ασφυκτικής περιοριστικής πολιτικής, ένα είναι σίγουρο: ότι προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία. Δεν είναι μόνο ότι διαψεύδει τα μαύρα σενάρια μια κυβέρνηση η οποία έβαλε τη χώρα στην εποπτεία του ΔΝΤ ενώ προηγουμένως... διέψευδε αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι η κοινωνία ξέρει. Όχι μόνο επειδή είναι καλά πληροφορημένη, αλλά κι επειδή ζει την αλήθεια.
Μαγική εικόνα ο προϋπολογισμός
Από την Αυγή
Με δραστική συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων περί το 30%, με χρονική τοποθέτηση στους επόμενους μήνες των πληρωμών κονδυλίων που έχει προϋπολογίσει (όπως λ.χ. για εξοπλιστικά προγράμματα) και με «πάγωμα» των επιστροφών φόρου συγκρατεί το υπουργείο Οικονομικών το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Αυτό παρουσίασε μείωση 38,7% το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου του 2010 έναντι ετήσιου στόχου μείωσης 35,1% που προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), καθώς, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 8.978 εκατ. ευρώ από 14.655 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009. Στο μεταξύ, μέσα στο πεντάμηνο, οι πληρωμές χρεολυσίων ξεπέρασαν τον στόχο ολόκληρου του έτους επιβαρύνοντας δυσβάστακτα το δημόσιο χρέος.
«Τα προβλήματα με το ευρώ δεν τελείωσαν»
Από τη Ναυτεμπορική
«Τα προβλήματα με το ευρώ δεν έχουν τελειώσει ακόμη και η Τσεχική Δημοκρατία μπορεί να αισθάνεται ευτυχής, που κράτησε το νόμισμά της – την κορώνα» δήλωσε από τα Σκόπια, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους.
Τρίτη 22 Ιουνίου 2010
Strauss-Kahn for president
Με την ευκαιρία της προηγούμενης ανάρτησης σπάω το κεφάλι μου να θυμηθώ ποιος φίλος έγραψε εκείνο το φοβερό: «Στο ματς Αργεντινής - Ελλάδας πρέπει να βάλουν διαιτητή τον Στρος Καν». Μη βιάζεσαι, αδελφούλη. Περίμενε το επόμενο Γιούρο. Έως να 'ρθει εκείνη η ώρα, όχι διαιτητής, αλλά μέχρι και πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ θα 'χει γίνει ο Μεγάλος. Του πάει η Ευρώπη του μπαγάσα...
«Εκεί που είναι... ήμασταν»
Από topontiki.gr
Της Τζένης Κ.
Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο αγαπητός Ντιέγκο Μαραντόνα από της θέσεως του προπονητή της εθνικής ομάδας της Αργεντινής. Οι παίκτες του έχουν στασιάσει. Ο Μέσι τον κοιτά και δε μιλεί. Ο Ντεμικέλις κάνει πως βγάζει με το τσιμπιδάκι τα φρύδια του για να πετύχει το λουκ του κοκέτη Ρονάλντο. Ο Ιγκουαΐν ξύνει με τη μύτη του παπουτσιού του το γκαζόν κι ο Ματσεράνο τραγουδάει το «Adios Nonino» αντί να παρακολουθεί τη μύτη του μολυβιού του Ντιεγκίτο που χαράζει το χαρτί και εικονογραφεί το σύστημα παιχνιδιού 3-4-3...
Νέο... Σχέδιο Ανάν η σύμβαση δανεισμού
Το σκίτσο του Γιάννη Ιωάννου βρήκα στο ιστολόγιο Πόντος και Αριστερά
Δύο οργισμένες παρατηρήσεις από έναν εξαίρετο οικονομολόγο και αναλυτή, τον Δ. Καζάκη, και έναν μετριοπαθή και έγκυρο συνταγματολόγο, τον K. Χρυσόγονο, έχουν τον ίδιο παρονομαστή.
«Τρόικα» με δικαίωμα κατάσχεσης στο Δημόσιο!
Από τη sofokleous10
Ειδικά προνόμια, που καθιστούν απαγορευτική κάθε σκέψη της ελληνικής κυβέρνησης για στάση πληρωμών και επιβολή νέων όρων εξυπηρέτησης του χρέους, παρέχει στην «τρόικα» η δανειακή σύμβαση που υπέγραψε με το Ελληνικό Δημόσιο: η αλληλεγγύη του ΔΝΤ και των κρατών της Ευρωζώνης στην Ελλάδα, με τη χορήγηση του δανείου των 110 δισ. ευρώ, εκδηλώνεται υπό τον όρο ότι θα έχουν το δικαίωμα κατάσχεσης δημόσιας περιουσίας σε κάθε περίπτωση αθέτησης πληρωμών από την Ελλάδα.
Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010
Ελλάδα, μια δεύτερη Αργεντινή;
Από την Deutsche Welle
«Ελλάδα, μια δεύτερη Αργεντινή;», επιγράφεται σημερινό άρθρο στους γερμανικούς Financial Times με την υπογραφή του Χοσέ Μπαριονουέβο, ο οποίος το 2005 ως οικονομικός σύμβουλος της Barclay’s Capital διαχειρίστηκε την αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής. Ο ειδικός επισημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τη χρεοκοπία υπό δυο προϋποθέσεις: Θα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους και να της παρασχεθεί άμεση οικονομική βοήθεια.
Ποιος το έχει μεγαλύτερο;
Από topontiki.gr
Της Τζένης Κ.
To ευρώ δεν θα πεθάνει (κατά τον Χ.Μ. Μπαρόζο τουλάχιστον), το κινέζικο γουάν θα γίνει πιο ευέλικτο, αλλά εμείς, τελευταία, δεν μπορείς να πεις ότι αισθανόμαστε και πολύ καλύτερα...
Στην παγκόσμια Monopoly όλοι ξαναπερνούν την οικονομική, εμπορική, εξαγωγική κ.λπ. εφηβεία τους. Έχουν βγάλει τα νομίσματά τους έξω και τα μετράνε. Μόνο που, επειδή ο ανταγωνισμός δεν διαμείβεται πλέον με το συμβατικό υποδεκάμετρο, είναι δύσκολο να αντιληφθούμε ποιος είναι ο πιο... «νομισματαράς»..., με το συμπάθιο. Και βλέπουμε κι αυτές τις φαινομενικά οξύμωρες αβροφροσύνες και βραχυκυκλώνουμε όλως διόλου...
Η ιερή Ακρόπολη, το ιερό Αβέρωφ
Από το Βλέμμα
Του Νίκου Γ. Ξυδάκη
Το πάρτι στο θωρηκτό Αβέρωφ τροφοδότησε με κουτσομπολιό το σύμπαν ακριβώς από το οποίο προέρχεται ο κόσμος παρομοίων πάρτι: τηλεοπτικές περσόνες, άεργοι, πάρτι - άνιμαλ, νεόπλουτοι, χλιδόφτωχοι, τρακαδόροι, μηντιοπλάσματα, μοντελοβίζιτες. Είναι ένα παράλληλο σύμπαν, αιωρούμενο σε μια πλαϊνή πραγματικότητα, σ' ένα συννεφάκι, ανέγγιχτο από απειλές χρεοκοπίας, περικοπές συντάξεων, ανεργία, φτώχεια. Ανέγγιχτο; Όχι ακριβώς.
«Ειλικρινά δεν ξέρω αν υπάρχει Αριστερά»
Από Το Βήμα της Κυριακής, 20.6.2010
Ο Χρόνης Μίσσιος, εμβληματική μορφή της Αριστεράς, συγγραφέας, σήμερα, στα 80 του, εξακολουθεί να αναζητεί έναν καινούργιο δρόμο και μιλάει για την κρίση, το ΔΝΤ, τις διασπάσεις και τις επαναδιασπάσεις του αριστερού χώρου
Toυ Αργύρη Παπαστάθη
«Ο Μανόλης Αναγνωστάκης μου έμαθε γράμματα στη φυλακή, ήμασταν θανατοποινίτες στο Γεντί Κουλέ» λέει ο Χρόνης Μίσσιος στο «Βήμα», στο περιθώριο της συνέντευξης που παραχώρησε ένα καυτό μεσημέρι της περασμένης εβδομάδας στο σπίτι του, στο Μικροχώρι Αττικής. Εμβληματική φυσιογνωμία της Αριστεράς, συγκλόνισε το πανελλήνιο το 1985,όταν αποκάλυψε τη διαδρομή της ζωής του, από τα 17 έως τα 43 του χρόνια σε φυλακές και εξορίες (1947-1973), στο αυτοβιογραφικό βιβλίο «Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς».
Στα 80 του ζει πλέον αποτραβηγμένος με τη σύζυγό του Ρηνιώ και τα τρία σκυλιά τους σε ένα αγροτόσπιτο, περιτριγυρισμένο από νεοελληνικές βίλες. Για να τον συναντήσει κανείς πρέπει να ακολουθήσει κανόνες... συνωμοτικότητας. Ένα ημιφορτηγό μάς περίμενε στην ταβέρνα «Μπάρμπα Βασίλης» για να μας οδηγήσει στο δρομάκι που καταλήγει στην πόρτα του.
Κυριακή 20 Ιουνίου 2010
Καταδίκη του εμπρησμού του Εναλλακτικού Βιβλιοπωλείου
Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου Αττικής εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου Αττικής καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απόπειρα εμπρησμού του Εναλλακτικού βιβλιοπωλείου που έγινε τα χαράματα στις 1/6.
Η ενέργεια αυτή που είναι η τελευταία από μια σειρά ανάλογων ενεργειών που έχουν κατά καιρούς γίνει σε βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους (π.χ. πρόσφατα απόπειρα εμπρησμού του βιβλιοπωλείου Ιανός) είναι καταδικαστέες από τους εργαζόμενους στο χώρο του βιβλίου. Είναι καταδικαστέες από κάθε προοδευτικό άνθρωπο, από κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο.
Τοκογλύφοι, fuck off!
Δεν χρωστάμε τίποτε, δεν πληρώνουμε κανέναν
Από τον Σκακιστή
Τον Φλεβάρη του 2010, όταν τα επιτόκια του ελληνικού δανεισμού είχαν εκτοξευτεί στη στρατόσφαιρα, ο Αμίτ Σαρκάρ, επικεφαλής ενός μεγάλου αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου (Μarian), έκανε μια δήλωση αποκαλυπτική του τρόπου με τον οποίο μας αντιμετωπίζουν οι... αγορές:
«Η δουλειά μας», είχε πει ο μεγαλοεπενδυτής (κερδοσκόπος ή τοκογλύφος αν προτιμάτε), «είναι να βγάζουμε λεφτά, όχι να σκεφτόμαστε τι θα συμβεί στους Έλληνες πολίτες. Δεν υπάρχει εξ άλλου νόμος που να απαγορεύει να εκμεταλλευτείς τον μαλάκα».
Το Μνημόνιο κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
Απόφαση της ΕΕΔΑ για την ανάγκη διαρκούς σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων κατά την άσκηση της στρατηγικής εξόδου της οικονομίας και της κοινωνίας από την κρίση του εξωτερικού χρέους
Σάββατο 19 Ιουνίου 2010
Ανοιχτή επιστολή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
Από το Indymedia Athens
Ω, Γαληνότατη Σ.Π.Φ.
Ομφαλέ της γης και του σύμπαντος κέντρο, γονυπετώς σου ζητώ να σκύψεις από το θρόνο του Ιερού, Άμωμου και Υπερτροφικού Εγώ και να αφουγκραστείς τον ταπεινό σου δούλο.
Ποιο είναι το πραγματικό χρέος της Ελλάδας;
Από την Deutsche Welle , 18.6.2010
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
Οκτώ φορές υψηλότερο το πραγματικό χρέος της Ελλάδας;
«Το πραγματικό χρέος της Ελλάδας» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου, η οποία επικαλείται οικονομική μελέτη για λογαριασμό του Ιδρύματος Marktwirtschaft. «Οι υποχρεώσεις της Ελλάδας ξεπερνούν κάθε φαντασία» είναι ο υπότιτλος του δημοσιεύματος. «Το πραγματικό μέγεθος του ελληνικού χρέους είναι πολύ πιο δυσθεώρητο από ό,τι γνωρίζαμε μέχρι τώρα».
Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010
Σημεία και τέρατα στη σύμβαση δανεισμού με Ε.Ε. - ΔΝΤ...
Από Το Ποντίκι, 17.6.2010 (απ' όπου και το σκίτσο του Π. Τσιολάκη)
Η κατάσταση στην Ευρωζώνη συνεχίζει να επιδεινώνεται ραγδαία. Μέρα με τη μέρα αποκαλύπτεται ακόμη και στους πιο εθελοτυφλούντες ότι το πρόβλημα δεν είναι δημοσιονομικό, δηλαδή δεν είναι πρόβλημα κρατικών ελλειμμάτων. Είναι πρώτα και κύρια πρόβλημα τραπεζών και ιδιοσυστασίας του ευρώ.
Ολοταχώς
Από τη Ρήξη, Ιούνιος 2010
Το πλοίον Ελλάς, σε αντίθεση με το «Καράβι για τη Γάζα», πορεύεται από ξέρα σε ξέρα και τα νερά μπαίνουν από παντού.
Η οικονομία καταρρέει, η κοινωνία γνωρίζει σπασμούς τετανισμού, η εθνική μας κυριαρχία απειλείται. Το πολιτικό σύστημα γίνεται όλο και πιο αναξιόπιστο, ενώ τα κόμματα βγάζουν τα μάτια τους και τα σκάνδαλά τους στις εξεταστικές επιτροπές. Έτσι αλληλοεξουδετερώνονται και καθίσταται αδύνατη ακόμα και η πιθανότητα οποιασδήποτε εναλλαγής τους στην εξουσία. Το καράβι θα βουλιάξει αύτανδρο.
Απέναντι σε αυτή την κρίση πληθαίνουν οι φωνές που καλούν σε «άμεση συγκρότηση» μιας «εναλλακτικής πρότασης». Απ' όλες τις πλευρές. Ο Αλαβανισμός, σε νέα έξαρση τυχοδιωκτικής πολυπραγμοσύνης, ονειρεύεται μια «νέα μεταπολίτευση» με τον ίδιο στη θέση του... Ανδρέα.
Ας μην πάρουμε την επόμενη δόση από το ΔΝΤ
Από τον Γιάννη Παπαϊωάννου
(Το σκίτσο του Πάνου έχει δημοσιευτεί στο Ποντίκι)
Ναι, θα δούμε την Ελλάδα να χρεοκοπεί αλλά και την Ε.Ε. να διαλύεται, τους χρηματιστές να πηδούν από τα μπαλκόνια, το ευρώ να καταποντίζεται, τους τραπεζίτες σε κατάσταση πανικού και τέλος πάντων έτσι θα γίνει κατανοητό σε όλους γύρω μας ότι μας έχουν ανάγκη και ότι δεν είμαστε τα καλά παιδιά.
Σιγά το... ασφαλιστικό!
Από το Διαδίχτυ, απ' όπου και το σκίτσο του Τολιάδη
Όσα διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την τρόικα και πολύ περισσότερο όσα επιδιώκει να διαμορφώσει ως δήθεν ασφαλιστικό σύστημα δεν πρόκειται να εφαρμοστούν ούτε να έχουν κάποιο αποτέλεσμα. Ο λόγος – πέρα από το ανεδαφικό του πράγματος – είναι απλός: Δεν υπάρχουν λεφτά.
Η κυβέρνηση ξεκίνησε να λύσει δήθεν το ασφαλιστικό ξεκινώντας από το μικρότερο πρόβλημα, που είναι οι συντάξεις. Το ασφαλιστικό (σύνταξη, υγεία, πρόνοια) μπάζει από τον κλάδο υγείας και από τον άθλιο υπολογισμό (ψέματα) στην πρόνοια. Όλες οι κυβερνήσεις γνωρίζουν ότι η μαύρη τρύπα και το μαύρο χρήμα ρέει στην υγεία. Τους έσκασε λοιπόν η φούσκα και προσπαθούν με λύσεις του παρελθόντος, με θεωρίες του Πλάτωνα Τήνιου και του Κώστα Σημίτη (1988-1994) να αντιμετωπίσουν την φούσκα.
Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010
Περιττή πολυτέλεια η κοινοβουλευτική πλειοψηφία
Από topontiki.gr
Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Όσο ο χρόνος περνά και γίνεται καθαρό ότι η ελληνική κρίση είναι μόνο μια πτυχή της δομικής οικονομικής και πολιτικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο θα εμφανίζονται πιεστικά κάποια ερωτήματα που θα υποχρεωθεί να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση. Τα ερωτήματα αυτά έχουν να κάνουν με τις πολιτικές επιλογές της και εκ του αποτελέσματος συνοψίζονται ως εξής:
● Γιατί η χώρα βρίσκεται υπό τη διακυβέρνηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου; Γιατί προχώρησε σε αυτήν την επιλογή η κυβέρνηση;
● Γιατί αποδέχτηκε και προωθεί μια οικονομική πολιτική η οποία, ενώ απειλεί με πτώχευση την ελληνική κοινωνία, όπως δείχνουν οι αριθμοί, δεν οδηγεί σε κάποια διέξοδο;
● Ποιο είναι τελικά το αντάλλαγμα που πρόσφερε η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει νέα δάνεια από τους πιστωτές;
Ιδρυτική διακήρυξη της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικού Πολιτισμού
Από το Κοινοτικόν
Σήμερα ο πλανήτης, οι λαοί οι πολιτισμοί, ζουν στον αστερισμό της λεγόμενης «παγκοσμιοποίησης», δηλαδή μιας απόπειρας επιβολής ενός ενιαίου μοντέλου σκέψης και συμπεριφοράς, το οποίο αντιστοιχεί σε μια ενιαία παγκόσμια αγορά καθώς και στην εμπορευματοποίηση όλων των προϊόντων, των αξιών, των παραδόσεων και των προτύπων των ανθρωπίνων κοινωνιών. Ο διαφωτισμός που γνωρίσαμε τείνει πλέον να εκφυλιστεί σε μια εργαλειακή λογική χειρισμού και κυριαρχίας, επί της φύσεως και επί των ανθρώπων.
Αυτό το μοντέλο, που έχει οδηγήσει τον πλανήτη σε οικολογικό και ανθρωπολογικό αδιέξοδο, έχει εισέλθει σε μια γενικευμένη κρίση, γι' αυτό και οι εκφραστές του επιζητούν την ανοικτή υποταγή των λαών και την ισοπέδωση των ταυτοτήτων τους. Στην Ελλάδα ο κύριος στόχος αυτής της στρατηγικής της υποταγής είναι η ιστορία ο πολιτισμός, η παράδοση.
Η Πρόεδρος της Αργεντινής προειδοποιεί την Ελλάδα
Στις 10 Μαΐου η νέα πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεζ, σε μια ομιλία της σχετικά με τη μείωση των δημοτικών χρεών, αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της Ελλάδας. Η αναφορά της εκείνη στην Ελλάδα δημοσιεύτηκε στη χώρα μας πολύ περιορισμένα. Κατ' ουσίαν λογοκριμένη. Να τι είπε:
Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010
Φάρμακο ή δηλητήριο;
Από το Έθνος
Του Κώστα Χ. Χρυσόγονου, καθηγητή Νομικής του ΑΠΘ
Η αλήθεια για τον μηχανισμό «στήριξης της ελληνικής οικονομίας», τον οποίο υπερηφανεύεται ότι εξασφάλισε η κυβέρνηση προκειμένου να διασώσει (υποτίθεται) την Ελλάδα από τον (ορατό) κίνδυνο της πτώχευσης, περιέχεται στη δανειακή σύμβαση που ήρθε πρόσφατα για κύρωση στη Βουλή. Το κείμενο αυτό είναι ό,τι πιο ταπεινωτικό για την εθνική μας αξιοπρέπεια έχει δεχθεί ελληνική κυβέρνηση από την εποχή που ο διαβόητος Πιουριφόι, πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα στις αρχές της δεκαετίας του 1950, ανεβοκατέβαζε κυβερνήσεις και υπαγόρευε αλλαγές στον εκλογικό νόμο (!) με δημόσιες δηλώσεις του.
Ελλάδα: Πορεία αυτοκαταστροφής
Από το ιστολόγιο του αρθρογράφου
Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Μερικές φορές η ίδια η πραγματικότητα όχι μόνο είναι εντελώς απίστευτη, αλλά χρησιμοποιείται ακριβώς το απίστευτο για να την κάνει ανεκτή. Έχω την εντύπωση ότι αυτό ακριβώς γίνεται με την καμπάνια «ψυχολογικού πολέμου» κατά του ελληνικού λαού, που έχει εξαπολυθεί για να τον κάνει να αποδεχθεί πράγματα, μέτρα και πολιτικές εκτός πάσης λογικής. Τείνω να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι αυτή η καμπάνια είναι σε μεγάλο βαθμό σχεδιασμένη, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι όσοι συμμετέχουν γνωρίζουν τον ρόλο που τους επιφυλάσσεται.
Ο Χάρι Πότερ και οι υπερφυσικές δυνάμεις της αγοράς
Από topontiki.gr
Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Το «αιφνιδιασμένο» υπουργείο Οικονομικών, προσπαθώντας να... συνέλθει μετά τη δολοφονική υποβάθμιση της χώρας από τη Μoody’s, ισχυρίστηκε πως αυτή «κατά κανέναν τρόπο δεν αντανακλά ούτε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες ούτε τις προοπτικές που διανοίγονται από τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».
Αυτό που παρέλειψε να πει το υπουργείο είναι ότι στην πραγματικότητα οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία δευτερευόντως μόνον επηρεάζονται από την πραγματική κατάστασή της, από τις όποιες δυνατότητες επιβίωσής της και από την όποια «επιτυχία» των ονομαστικών στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας.
Τρίτη 15 Ιουνίου 2010
Υποβάθμιση από τη Moody's: Τυχαία; Δεν νομίζω!
Από topontiki.gr
Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Η μισή μέρα χθες πέρασε με τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και τις «αισιόδοξες» – υπό όρους – εκτιμήσεις του εκπροσώπου του αρμόδιου κομισάριου Όλι Ρεν ότι η μέχρι τώρα υλοποίηση του μνημονίου εξελίσσεται θετικά παρά την εκφρασμένη ανησυχία της τρόικας για την άνοδο του πληθωρισμού.
Ο Αμαντέο Αλταφάζ πάντως κρατούσε μια... «πισινή» λέγοντας ότι είναι πρόωρο να προβλεφθεί το αποτέλεσμα της μέχρι σήμερα προσπάθειας εν όψει της τελικής αξιολόγησης, στο τέλος Ιουλίου, από το Eurogroup τόσο της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας όσο και της εφαρμογής των μέτρων που αποσκοπούν στη δημοσιονομική «προσαρμογή».
Κρίση αξιοπιστίας - εμπιστοσύνης - πανικού
Από τον Γιάννη Παπαϊωάννου
Η χαζομάρα περί δραχμής – που είναι μια αστεία φημολογία αντάξια να παίζει μόνο ως σκετσάκι σε περιοδεύοντες θιάσους στην επαρχία – γίνεται τελικά μείζον θέμα στη δημόσια κουβέντα. Η περίπτωση αυτή μας δείχνει τον τρόπο διαχείρισης της πληροφορίας, αλλά και πώς αυτή γίνεται έλλειμμα αξιοπιστίας και κρίση πανικού. Το στόρι έχει ως εξής:
● Κάποιος γράφει κάτι για δραχμές κάπου το παίρνει ένας άλλος και το αναδημοσιεύει.
● Εκεί στα ψηλά, που παρακολουθούν όλα όσα γράφονται μέσω google reader, γίνεται το πρώτο λάθος. Βγαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και το διαψεύδει δίνοντας τη γραμμή.
Σχέδια για κυβερνήσεις «εθνικής ενότητας» και «εθνικής ανάγκης»
Από το epirusgate
Του Νίκου Κοτζιά
Σε συνθήκες αυξανόμενης και όλο και πιο πολύπλευρης κρίσης μερίδες των κυρίαρχων δυνάμεων στην χώρα επιθυμούν να αυξήσουν την επιρροή τους στο όλο πολιτικό σκηνικό και την κοινωνική ζωή της χώρας. Βέβαια, η ιστορική πείρα έχει δείξει ότι κατά κανόνα, όποτε αυτές οι δυνάμεις προσπάθησαν να επιβάλουν στην πράξη τις ασκήσεις επί χάρτου, δεν το κατόρθωσαν. Όμως, στη διάρκεια αυτής της προσπάθειάς τους, προκάλεσαν υψηλό κόστος στην ίδια τη χώρα.
Το χρέος περί το χρέος
Από την Αυγή της Κυριακής, 13.10.2010
Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου
Το προφανές είναι να ασχοληθεί κανείς με τα τεκταινόμενα στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα κάνει η Ανανεωτική Πτέρυξ, προς τα πού θ' ανοίξει τις πτέρυγές της, πώς θα αντιδράσουν τα πτερωτά και τα εξαπτέρυγα των άλλων πτερύγων του ΣΥΝ, πότε επιτέλους θα ανοίξει τα φτερά της η αριστερά για να ξεφύγει από τη φυλακή του εαυτού της και την εξουθενωτική ομφαλοσκόπησή της.
Αυτό είναι το προφανές. Το λιγότερο προφανές είναι να ασχοληθεί κανείς με τα τεκταινόμενα στον άλλο πόλο της αριστεράς, που θεωρητικά κάνει πάρτι στον Περισσό, γιατί θεωρεί ότι έχει την ευκαιρία να κερδίσει ζωτικό χώρο στις μαύρες τρύπες του αντίπαλου δέους. Θ' ασχοληθώ με το δεύτερο.
Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010
Εκτεθειμένες οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες στις αδύναμες ευρω-οικονομίες
Από τη Ναυτεμπορική
Οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες παραμένουν οι περισσότερο εκτεθειμένες στις αδύναμες οικονομίες της Ευρώπης, κατέχοντας σχεδόν 958 δισ. δολάρια χρέους από την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ιρλανδία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).
Οι φήμες και η πραγματικότητα των αριθμών
Από topontiki.gr
Από σήμερα η αποστολή της τρόικας ξεσκονίζει πάλι τα μπακαλοτέφτερα της ελληνικής οικονομίας, με στόχο να εξεταστεί το αν θα πάρουμε την επόμενη δόση του δανεισμού. Μπορεί ο Παπακωνσταντίνου να εμφανίζεται σίγουρος ότι αυτή η «περιπόθητη» δόση θα εκταμιευθεί, αλλά ο ίδιος διευκρινίζει πως η διαδικασία δανειοδότησής μας από τον «μηχανισμό» της επιτήρησης τελεί υπό την αίρεση της πλήρους εφαρμογής του άκρως δεσμευτικού Μνημονίου.
Κυριακή 13 Ιουνίου 2010
Συλλάβετε τον Πρετεντέρη!
(Σημείωση από το Ανεμογκάστρι: Υποθέτω ότι η δικαιολόγηση του... αυθαίρετου τίτλου αυτής της ανάρτησης προκύπτει ευθέως από το ύποπτο και ανθελληνικό περιεχόμενο του κειμένου του σχολιαστή του Βήματος, το οποίο δημοσιεύεται μόλις λίγες ώρες ύστερα από την εισαγγελική παραγγελία για έρευνα γύρω από δημοσιεύματα που αφορούν την πτώχευση – ελεγχόμενη ή... ανεξέλεγκτη. Ιδού ακόμη μία καραμπινάτη περίπτωση ανθελληνικού δημοσιεύματος, και μάλιστα σε μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες, από τη γραφίδα ενός δημοσιογράφου που με σθένος υπερασπίζεται τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος! Ακόμη μια ιταμή πρόκληση που δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη από την υπεύθυνη κυβέρνηση της χώρας)
Από Το Βήμα, 13.10.2010
Επικίνδυνα αστεία
Του Ι.Κ. Πρετεντέρη
Αν κατάλαβα καλά, αλλάξαμε εχθρό. Εκεί που μας την έπεφταν οι κερδοσκόποι, τώρα μας κυνηγούν οι φήμες. Οτι η Ελλάδα πτωχεύει, ότι βγαίνει από το ευρώ, ότι έπεσε έξω... «Αστεία ιστορία» απάντησε ο αμέριμνος υπουργός Οικονομικών. Δεν ξέρω πού βρήκε το αστείο, εγώ δεν γέλασα καθόλου...
«Αστεία πράγματα αλλά και επικίνδυνα» τον διόρθωσε ελαφρώς ο Πρωθυπουργός. Ίσως να έχει περισσότερο δίκιο.
Βαλς με τους λύκους της Βιέννης
(Σημείωση από το Ανεμογκάστρι: Το κείμενο αυτό αναδημοσιεύεται ώστε να αποτελέσει ερέθισμα στην κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση που έχει παραγγείλει η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για τα δημοσιεύματα που ενσπείρουν φήμες περί χρεοκοπίας κ.λπ. Είναι προφανές ότι τόσο ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν όσο και ο διευθυντής του Ινστιτούτου για θέματα Ευρώπης κ. Τζέφρι Άντερσον πρέπει κατεπειγόντως να εξεταστούν. Για το ζήτημα των Ευρωπαίων τραπεζιτών δεν θα ήταν ακόμη ώριμο να πάρει κάποιος θέση...
Οι παρεμβάσεις τους είναι τουλάχιστον ύποπτες επί διασπορά ανησυχίας περί του ενδεχομένου της πτώχευσης. Ιδιαιτέρως ο κ. Άντερσον αποτολμά να δικαιολογήσει (!) τις ανησυχίες όσων επενδυτών θεωρούν ότι η ελληνική οικονομία δεν είναι βιώσιμη. Οποίον θράσος: να συγκαλύπτει τα κερδοσκοπικά παιχνίδια! Προφανώς τοιούτοι συνωμότες επ' ουδενί θα πρέπει να αφεθούν ανεξέλεγκτοι να δηλητηριάζουν την προσπάθεια της ελληνικής κυβερνήσεως. Αποτελεί δε ερώτημα το αν θα πρέπει να εγκληθούν...)
Κερματισμένη και αμήχανη αριστερά
Από το Βλέμμα
Του Νίκου Γ. Ξυδάκη
Η κρίση που διατρέχει τον Συνασπισμό της Αριστεράς συμπυκνώνει εν πολλοίς την κρίση που διατρέχει όλο το πολιτικό σύστημα σήμερα. Η διάσπαση που συνέβη στο πρόσφατο συνέδριο του Συνασπισμού δείχνει καταρχάς την κρίση ταυτότητας, την αδυναμία του να παραγάγει πρωτογενώς πολιτική και να αφουγκραστεί την κοινωνία, ακόμη και τα μέλη του, αλλά και τις ισχυρές φυγόκεντρες δυνάμεις στο σώμα του, τον κερματισμό των δυνάμεών του.
Διαφθορά και κρίση εμπιστοσύνης στη διακυβέρνηση
Ανάλυση του Γιάννη Μαυρή για το Βαρόμετρο Ιουνίου της Public Issue που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή της Κυριακής 13 Ιουνίου 2010
Η παρούσα κρίση εμπιστοσύνης στη Διακυβέρνηση θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί δομική. Πιστοποιεί δε μια πρωτόγνωρη, μεταπολιτευτικά, κρίση εκπροσώπησης. Το 1/2 του κοινωνικού σώματος (52%) δεν εμπιστεύεται ποτέ (ή σχεδόν ποτέ) τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα, ενώ οι 4 στους 10 (40%) τις εμπιστεύονται μόνον περιστασιακά (διάγραμμα 1).
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)