Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Ελλάδα, μια δεύτερη Αργεντινή;




Από την Deutsche Welle

«Ελλάδα, μια δεύτερη Αργεντινή;», επιγράφεται σημερινό άρθρο στους γερμανικούς Financial Times με την υπογραφή του Χοσέ Μπαριονουέβο, ο οποίος το 2005 ως οικονομικός σύμβουλος της Barclay’s Capital διαχειρίστηκε την αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής. Ο ειδικός επισημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τη χρεοκοπία υπό δυο προϋποθέσεις: Θα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους και να της παρασχεθεί άμεση οικονομική βοήθεια.

Ο Χ. Μπαριονουέβο υποστηρίζει ότι τα προγράμματα στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ δεν θα βάλουν τέλος στην ελληνική κρίση, καθώς προσφέρουν μόνον περιορισμένα μέσα για να πληρωθούν ληξιπρόθεσμα χρέη.

«Η υπέρβαση της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα είναι δύσκολη υπόθεση, επειδή ορισμένοι υπεύθυνοι θεωρούν την αναδιάρθρωση πολιτική απόφαση, νομίζοντας ότι έχουν την πολυτέλεια να επιλέξουν. Ωστόσο αυτό είναι αυταπάτη. Η αναδιάρθρωση δεν είναι επιλογή, αλλά η αναπόφευκτη συνέπεια λανθασμένων δημοσιονομικών αποφάσεων κατά το παρελθόν.

Το ερώτημα που τίθεται για την Ελλάδα δεν είναι λοιπόν εάν θα γίνει, αλλά εάν θα υπάρξει συντεταγμένη αναδιάρθρωση. Η οικονομία καταρρέει υπό το βάρος των χρεών και της έλλειψης δανείων. Θα πρέπει οι συνθήκες εξυπηρέτησης του χρέους να βελτιωθούν προκειμένου να αναζωογονηθούν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη».

(Σημείωση από το Ανεμογκάστρι: Το λένε οι Ρώσοι, δεν το διαψεύδουν οι Γάλλοι, το βροντοφωνάζουν οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί, οι Γερμανοί και δεκάδες οικονομολόγοι παγκοσμίως. Ακόμη και ο... Παπακωνσταντίνου το σπρώχνει πλέον στην πιάτσα των οικονομικών ρεπορτάζ, αλλά υπό τη λογική ότι θα πρόκειται για... δώρο προς την Ελλάδα. Το παιχνιδάκι της προόδου του Προγράμματος Σταθερότητας φαίνεται ότι παρατράβηξε και ήρθε η ώρα να τελειώνει. Το μόνο που απέμεινε είναι το πώς θα χρυσωθεί το χάπι για να το καταπιούν οι χαχόλοι υποτελείς του ΔΝΤ. Το... άλλο πάρτι, όμως, αυτό της έκφρασης της οργής, δεν τελειώνει. Τώρα αρχίζει...)



2 σχόλια:

  1. Τουλάχιστον πείτε μας εσείς τι σημαίνει στην πράξη η αναδιάρθρωση του χρέους και πότε περίπου εκτιμάται ότι θα γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξυπνήστε πανίβλακες! Τελικά μόνο το ΚΚΕ είπε ΟΧΙ στο χρέος, (άρνηση αναγνώρισης του και χαρακτηρισμό του ως "επαχθές χρέος", σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο). Λέει ΟΧΙ όπως τότε με το Σχέδιο Ανάν, τότε που ΟΛΟΙ κάναν κωλοτούμπες για τη σπουδαιότητά του. Οι υπόλοιποι καθείστε να αναδιαπραγματευτείτε. Τα 350 δις να σου τα κάνουν 200 και σιγά την μπάμια. Θα πληρώνουν τα δισέγγονά μας, θα ζούμε στην απόλυτη εξαθλίωση μέχρι να δούμε τα ραδίκια ανάποδα, αρκεί να μας συμπαθήσουν οι "αγορές" και να μας δόσουν κι άλλο δάνειο, δηλ. κι άλλο χρέος.
    Καληνύχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή