Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

«Δεν είναι μονόδρομος η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα»



Από την Deutsche Welle

Ο εκνευρισμός που προκαλεί στην ευρωζώνη η οικονομική κρίση της Ιρλανδίας αντικατοπτρίζεται στις δηλώσεις πολλών υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν στην Αθήνα αλλά και στις αγορές οι δηλώσεις του Γιόζεφ Πρελ σήμερα το μεσημέρι, λίγο πριν από την αναχώρησή του από τη Βιέννη.

«Η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και ως εκ τούτου η Αυστρία διατηρεί επιφυλάξεις για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών. Λίγο αργότερα στις Βρυξέλλες ο κ. Πρελ σχετικοποίησε υφολογικά τις δηλώσεις του. Είπε ότι η Αυστρία θέλει και θα δώσει τα 190 εκατομμύρια ευρώ που της αναλογούν, εάν η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις.


Ενοχλημένο το Βερολίνο

Στο μεταξύ σε σκληρή δήλωση προέβη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε απαντώντας στις κατηγορίες που εκτόξευσε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά της πολιτικής του Βερολίνου στο ζήτημα του ευρωπαϊκού χρέους. 

«Μόλις άκουσα τι είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, με όλο το σεβασμό, αναλογίστηκα ότι η Ελλάδα είναι αποδέκτης μεγάλης αλληλεγγύης από την Ευρώπη. Αυτό δεν είναι μονόδρομος και η Ελλάδα πρέπει να το θυμάται αυτό» επισήμανε ο κ. Σόιμπλε.

Η αλήθεια είναι ότι η τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου έχει ενοχλήσει το Βερολίνο και αυτό φαίνεται από τα σχόλια των προσκείμενων στην κυβέρνηση εφημερίδων.


«Ο Παπανδρέου γνωρίζει ότι κανένας άλλος δρόμος, εκτός αυτού της αυστηρής λιτότητας, δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Μακάρι να τον ακολουθήσει στον δρόμο αυτόν η πλειοψηφία των Ελλήνων. Σε κάθε περίπτωση οι κατηγορίες κατά του Βερολίνου δεν οδηγούν πουθενά» παρατηρεί η FAZ


Ενώ η Die Welt θα γίνει ακόμη πιο σαφής: «Ο Παπανδρέου αναζωπύρωσε το ήδη τεταμένο κλίμα με βαριές κατηγορίες κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, την ώρα που ο ίδιος μάχεται για τη συναίνεση στο πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνησή του».

Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης


2 σχόλια:

  1. Άραγε ειναι πουθενά στο βάθος του μυαλού των ηγετών των αδυνάτων χωρών (Ελλάδα , Πορτογαλία κ.ο.κ), η αποχώρηση από τη μεγάλη απάτη που λέγεται Ε.Ε. και η ίδρυση μιας κοινότητας των "αδυνάτων" με προοπτική βέβαια την οικονομική τους αληλεγγύη και ισόροπη ανάπτυξη? Γιατί αν δεν είναι , αυτό μπορεί να συμβαίνει για δύο λόγους. Πρώτον , δεν είναι άξιοι ηγέτες. Ή δεύτερον είναι επαγγελματίες , φύλακες άγγελοι των αδηφάγων αφεντικών τους.Τι θα γινόταν για παράδειγμα αν γινόταν μία οικονομική και πολιτική ένωση 5 - 10 χωρών της Μεσογείου με ταυτόχρονη αποχώρηση όσων μετέχουν από την Ε.Ε.? Τι θα γινόταν αν και οι 5 - 10 μαζί , ανακοίνωναν αναδιαπραγμάτευση του χρέους τους? Τίποτα. Γιατί δεν γίνεται? Μα για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω. Γιατί εμείς ψηφίζουμε τους υπαλλήλους τους , για να διαφυλλάτουν το αισχρό παιχνίδι τους στις πλάτες του ανυποψίαστου πολίτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παναγιώτης και Χρυσόστομος γίνεται;
    Να που γίνεται!

    nikos__alfa

    ΑπάντησηΔιαγραφή