Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Η τρόικα, οι διαφωνίες και η ταμπακέρα



Από το Euro2day

Της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου

Την περασμένη Παρασκευή η τρόικα ανακοίνωσε ότι σήμερα (σ.σ.: χθες) θα παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου, πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Η εξέλιξη προκάλεσε αμηχανία στην κυβέρνηση, η οποία πληροφορήθηκε ότι οι ξένοι αξιωματούχοι είχαν πρόθεση να της χρεώσουν μια σειρά καθυστερήσεις αλλά και ανετοιμότητα να δώσει πειστικές απαντήσεις για κάποιες εκκρεμότητες.

Μεσολάβησαν το σαββατοκύριακο και διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών μας για να μετατεθεί η συνέντευξη Τύπου για αύριο (σ.σ.: σήμερα), ώστε να πέσουν οι τόνοι. Μάλιστα, χθες, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Λουκά Παπαδήμο στο Καστρί για να τον ενημερώσουν για τις εξελίξεις.

Παρά τις διαρροές ότι οι συζητήσεις με την τρόικα σκάλωσαν «ξαφνικά» και μόνο στο εργασιακό, στην άρνηση της κ. Λούκας Κατσέλη να εφαρμόσει όσα συμφώνησε ο προκάτοχός της και στις μετατάξεις των δημοσίων υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν ανέφερε στο euro2day ότι 



«οι διαφωνίες υπήρξαν εξ αρχής λόγω της ανακολουθίας που παρατηρήθηκε μεταξύ των δεσμεύσεων που έδωσε η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο και της εφαρμογής τους».

Όπως ανέφερε, 



«το οικονομικό επιτελείο δεσμεύτηκε και ενώπιον του Eurogroup του Σεπτεμβρίου ότι ο ευρύτερος δημόσιος τομέας θα συρρικνωθεί κατά 30% μέχρι το τέλος του έτους, ο στόχος των εσόδων θα επιτευχθεί, θα περικοπούν εκ νέου οι μισθολογικές δαπάνες και κυρίως θα υπάρξει πλήρης καταγραφή των δαπανών στην υγεία, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες μειώσεις».

Όταν έφτασαν αξιωματούχοι της τρόικας για την επίσημη επιθεώρηση της ελληνικής οικονομίας, συνειδητοποίησαν ότι ελάχιστα πράγματα προχώρησαν σε ό,τι είχε συμφωνηθεί. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι ο υπουργός Οικονομικών «παραπονέθηκε» πως δεν έχει την υποστήριξη που χρειάζεται από κάποιους συναδέλφους του ώστε να προχωρήσουν οι αλλαγές.

Από την άλλη, κατά τις συναντήσεις της τρόικας με τους εν λόγω υπουργούς, μεταφέρθηκε ότι 



«δεν ενημερώθηκαν για τις δεσμεύσεις του υπουργού Οικονομικών και δεν υπήρξε συναπόφαση για τα θέματα που τους αφορούσαν».

Εκτός από τις κωλυσιεργίες που παρατηρούνται στον τομέα της εργασίας, οι ελεγκτές έδωσαν κίτρινη κάρτα και στο υπουργείο Οικονομικών για την αποτυχία στα λεγόμενα performance criteria που αφορούν την είσπραξη εσόδων, τα οποία θεωρούν καταλυτικά για την επιτυχία των στόχων του 2010 και του 2011.


Νέο, πιο σκληρό μνημόνιο

Από τις πρώτες μέρες οι ελεγκτές διεμήνυσαν προς όλους ότι η δικαιολογία για καθυστερήσεις λόγω εκλογών ή εσωτερικών διαφωνιών δεν ήταν αποδεκτή και πως από εδώ και πέρα δεν υπάρχουν περιθώρια καλής θέλησης.

Ιδιαίτερα αυστηροί παρουσιάζονται οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, οι οποίοι, σε συνεργασία με την Κομισιόν, ετοιμάζονται να εντάξουν στη νέα επικαιροποίηση του μνημονίου τον όρο ότι, σε περίπτωση απόκλισης στα αποτελέσματα του 2010, «θα πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα τον Μάρτιο».

Μέχρι τότε θα έχει μεσολαβήσει και η αξιολόγηση του Φεβρουαρίου, η οποία θεωρείται η πιο κρίσιμη, καθώς, κατά την Ε.Ε., πολλές χώρες της ευρωζώνης θα αντιδράσουν εάν δεν υπάρχουν αποτελέσματα, με κίνδυνο τη μη εκταμίευση της τέταρτης δόσης.


Τριβές με την κυβέρνηση, τριβές και μεταξύ τους

Διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι ο εκτροχιασμός των στόχων του μνημονίου έχει προκαλέσει διαφωνίες και στους κόλπους της τρόικας. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ επιμένουν να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για το οικονομικό μοντέλο της σφιχτής δημοσιονομικής προσαρμογής και εστιάζουν τις πιέσεις τους στη φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Πιο σκληροί είναι οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ, που επιμένουν σε νέες μισθολογικές περικοπές, νέα συρρίκνωση σε κρατικές δαπάνες και άμεση κατάργηση όλων των κρατικών οργανισμών για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση. Μπαλαντέρ η Κομισιόν, που προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της πρόθεσης για αυστηρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα και των εξελίξεων στην υπόλοιπη ευρωζώνη.

Όπως ανέφεραν κοινοτικές πηγές, ο προϋπολογισμός του 2011 είναι πολύ φιλόδοξος γιατί:

● Η επιτυχία του βασίζεται σε μια σειρά διαρθρωτικές αλλαγές, όπως νέο φορολογικό σύστημα, νέο μισθολόγιο, νέα καταγραφή δαπανών στην υγεία, που είναι αμφίβολο εάν θα εφαρμοστούν σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα.

● Ο στόχος τον εσόδων παραμένει υψηλός. Η τρόικα, τρίτη φορά, ανέφερε στο οικονομικό επιτελείο ότι δεν συμφωνεί με τον στόχο, όπως και με την πρόβλεψη της ύφεσης, την οποία θεωρεί αισιόδοξη για του χρόνου.

● Δεν υπάρχουν μέτρα για την αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους και καθυστερούν οι ιδιωτικοποιήσεις.

● Ακόμα δεν ανακοινώθηκε ο αναπτυξιακός νόμος.

● Δεν υπάρχει δέσμη μέτρων - κινήτρων για αύξηση της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

● Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά καθιστά αμφίβολη την είσπραξη μιας σειράς φόρων.

● Δεν απορροφώνται τα κοινοτικά κονδύλια.

● Δεν υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος στην αγορά και εκφράζονται φόβοι ότι οι νέες αυξήσεις του ΦΠΑ θα μετακυλιστούν εκ νέου στις τελικές τιμές προκαλώντας ακόμα πιο υψηλό πληθωρισμό.

● Οι μετατάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και δη στις ΔΕΚΟ δεν συνοδεύονται με τις απαραίτητες λεπτομέρειες για το πόσο θα είναι το μισθολογικό κόστος.

Οι εκθέσεις αναμένεται να υπογραμμίζουν την ανάγκη κοινής πολιτικής από το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα που θα ανακοινώσει η τρόικα αύριο, κατά τη συνέντευξη Τύπου, δεν είναι απαραίτητα και το ίδιο με το συμπέρασμα των εκθέσεων προόδου που θα δημοσιοποιηθούν τον Δεκέμβριο.

Και ενώ εκπρόσωποι του ΔΝΤ άφησαν να διαρρεύσει ότι το δικό τους μερίδιο της τρίτης δόσης του δανείου δεν κινδυνεύει, η έκθεση της Κομισιόν και της ΕΚΤ μπορεί, για παράδειγμα, να είναι θετική, όμως δεν είναι τελεσίδικη. Γιατί η εκταμίευση του δανείου από την ευρωζώνη αποφασίζεται σε επίπεδο Εurogroup, δηλαδή από τους 14 υπουργούς Οικονομικών, οι οποίοι θα αποφανθούν εάν συμφωνούν με το πόρισμα της έκθεσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου