Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Πάνω από 1.500 επιχειρήσεις έχουν μεταναστεύσει σε γειτονικές χώρες


Από την Αυγή

Περισσότερες από 1.500 επιχειρήσεις μεταποίησης και υπηρεσιών έχουν ήδη μετεγκατασταθεί σε γειτονικές μας χώρες επισημαίνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και προειδοποιεί για περαιτέρω επιχειρηματικές «διαρροές» εφόσον δεν αλλάξει το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, μετά τη φυγή καταθέσεων ύψους περίπου 26 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες στο εξωτερικό, παρατηρούμε να ακολουθεί η φυγή των ελληνικών επιχειρήσεων όλων των μεγεθών και όλων των κλάδων, ακόμα και του εμπορίου.

Οι επιχειρήσεις αυτές που φεύγουν από τη χώρα, αναφέρεται, αναζητούν καλύτερο οικονομικό κλίμα, οικονομική και πολιτική σταθερότητα, επενδυτικό και φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, απλό και σταθερό φορολογικό πλαίσιο, χαμηλότερο κόστος του εξειδικευμένου προσωπικού, ευκολότερη πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση και λιγότερη γραφειοκρατική διαδικασία.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η «μετεγκατάσταση» των ελληνικών επιχειρήσεων θα προκαλέσει «ακατάσχετη αιμορραγία» στην ελληνική αγορά, αφού οι επιχειρηματίες όχι μόνο θα στερήσουν από έσοδα την οικονομία μας, αλλά δεν πρόκειται να επαναπατρίσουν τα κέρδη τους, αφού για την επιστροφή κεφαλαίων θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον φόρο 5%.

Αναφέρεται επίσης στη δραματική κατάσταση των επιχειρήσεων, καθώς 7 στις 10 σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, 2 στις 10 έβαλαν λουκέτο, από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα μετράμε 82.500 λιγότερους εργαζόμενους, 45.000 λιγότερους εργοδότες, ενώ οι άνεργοι άνω του ενός έτους ξεπέρασαν τους 277.000 και πάνω από 200.000 νοικοκυριά (10%) δεν έχουν εισόδημα από εργασία, καθώς κανένα από τα μέλη τους δεν εργάζεται.

Η ΕΣΕΕ θεωρεί ότι χρειάζεται μακρά περίοδος οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας κι όχι αβεβαιότητας, ενώ αναφέρεται στη σημασία του κοινωνικού διαλόγου.


Ρίζωσε ο στασιμοπληθωρισμός

Ζοφερή παραμένει η κατάσταση στην πραγματική οικονομία, με τον στασιμοπληθωρισμό να ριζώνει για τα καλά στη χώρα μας και να μην διαφαίνονται προοπτικές εξόδου. Δραματικά είναι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, τα οποία δείχνουν την άγρια απειλή του πληθωρισμού στα εισοδήματα των νοικοκυριών, καθώς συνεχίζει να τρέχει με ετήσια ταχύτητα πάνω από το 5% (5,2% τον Οκτώβριο).

Την ίδια ώρα οι αυξημένες τιμές και η χαμηλή ανταγωνιστικότητα, παρά τη λιτότητα που εκφράζεται σε περικοπές αποδοχών (και όχι μόνο των πραγματικών), κατοπτρίζονται σε μια μεγάλη μείωση των εξαγωγών, που αγγίζει διψήφια ποσοστά (9,6%), ενώ συνεχίζεται και η αποβιομηχάνιση της χώρας, με τον γενικό δείκτη της Βιομηχανικής Παραγωγής να μειώνεται στον Σεπτέμβριο κατά 7,1% σε ετήσια βάση.

Την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου καταμαρτυρεί επίσης η συρρίκνωση και των εισαγωγών κατά 30% τον ίδιο μήνα.

Αναλυτικότερα, ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο βρέθηκε στο 5,2% από 5,6% τον προηγούμενο μήνα και έτσι ο μέσος δείκτης βρέθηκε στο δεκάμηνο στο 4,1%, δηλαδή υπερδιπλάσιος του μέσου ρυθμού στην Ευρωζώνη.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός αποσυμπιέστηκε κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου από συγκυριακούς παράγοντες, οι οποίοι οδήγησαν σε μείωση των τιμών στα νωπά φρούτα κατά 3,4% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, κατά 2,3% στα νωπά ψάρια και κατά 0,4% στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ στον αντίποδα καταγράφηκαν αυξήσεις 0,2% στη βενζίνη, 0,8% στον καπνό και 2% στα ασφάλιστρα μεταφορών.

Ωστόσο, συνεχίζει να βαρύνεται από τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων, καθώς σε 12μηνη βάση σημειώθηκαν αυξήσεις 18,2% στις κατηγορίες των αλκοολούχων ποτών - καπνού αλλά και στις μεταφορές εξαιτίας των διαδοχικών αυξήσεων των ειδικών φόρων κατανάλωσης αλλά και του ΦΠΑ, ακολουθεί με 5,7% η κατηγορία στέγασης, με 3,1% τα ξενοδοχεία - καφέ -εστιατόρια, ενώ στο 2,5% διαμορφώνεται ο πληθωρισμός στην ένδυση - υπόδηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο Εναρμονισμένoς Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Εν. ΔΤΚ) του μηνός Οκτωβρίου 2010, σε σύγκριση με πέρυσι, παρουσίασε αύξηση 5,2%, έναντι αύξησης 1,2% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008. Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, παρουσίασε αύξηση 0,1%, έναντι αύξησης 0,5% πέρυσι, ενώ ο μέσος Εν. ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2009 - Οκτωβρίου 2010 παρουσίασε αύξηση 4,3%, έναντι αύξησης 1,4%, που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκάμηνων.


Κατακρήμνιση εξαγωγών και εισαγωγών

Μεγάλη μείωση, κατά 9,6%, παρουσίασαν οι ελληνικές εξαγωγές της χώρας τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ενώ η άγρια λιτότητα και η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων φαίνεται και στη συνολική αξία των εισαγωγών που τον Σεπτέμβριο μειώθηκαν σε 3.251,8 εκατ. ευρώ από 4.653,9 εκατ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2009, παρουσιάζοντας μείωση 30,1%.

Η συνολική αξία των εισαγωγών στο δωδεκάμηνο Οκτωβρίου 2009 - Σεπτεμβρίου 2010 παρουσίασε μείωση 21,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Οκτωβρίου 2008 - Σεπτεμβρίου 2009 και η συνολική αξία των εξαγωγών κατήλθε στο ποσό των 1.175,2 εκατ. ευρώ έναντι 1.299,9 εκατ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2009, παρουσιάζοντας μείωση 9,6%.


Συνεχίζεται η αποβιομηχάνιση

Άλλα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πως ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής Σεπτεμβρίου 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Σεπτεμβρίου 2009, παρουσίασε μείωση κατά 7,1%, έναντι μείωσης 9,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο μέσος Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2009, παρουσίασε μείωση κατά 5,7%, έναντι μείωσης 10,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου