Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Γερμανία: Ρήτρα ευθύνης στα ομόλογα από το 2011


Από το Euro2day

Της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου

Την ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξέφραζε την αισιοδοξία ότι καμία άλλη χώρα της Eυρωζώνης δεν θα χρειαστεί αναδιάρθρωση, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας της διέρρεε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο το Βερολίνο επισπεύδει την πρότασή του για ρήτρα αυξημένου κινδύνου και ετοιμάζεται να ζητήσει η πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους μιας χώρας να ισχύσει από το 2011 και όχι από το 2013. 

Η Γερμανία φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη και τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου για επικείμενη ένταξη όχι μόνο της Πορτογαλίας αλλά και της Ισπανίας στον μηχανισμό στήριξης. Μια τέτοια προοπτική σημαίνει ότι το Βερολίνο θα κληθεί να βάλει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς μια μεγάλη οικονομία, όπως η Ισπανία, φέρεται να χρειάζεται έως και 900 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί.

Το έγγραφο που διέρρευσε στο πρακτορείο Reuters και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αναφέρει ότι τα ομόλογα που θα εκδίδονται από χώρες της Ευρωζώνης από το 2011 θα περιλαμβάνουν «ρήτρα ευθύνης ιδιωτών ομολογιούχων προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στον νέο μηχανισμό διάσωσης της Ε.Ε. μετά το 2013».

Ο όρος λέγεται ρήτρα συλλογικής δράσης (collective action clause) και προνοεί την αναδιάρθρωση του χρέους χωρών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους με τέσσερις εναλλακτικούς τρόπους: την επιμήκυνση του χρόνου λήξης των ομολόγων, τη μείωση των πληρωμών για τόκους, την περικοπή χρέους (haircut) ή την απομείωσή του. Οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν στη διαδικασία.

«Δεδομένου ότι η ρήτρα θα ισχύει μόνο στις νέες εκδόσεις ομολόγων, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος πριν υπάρξει επαρκής ποσότητα ομολόγων υπό τους νέους όρους για να χρησιμοποιηθεί το εργαλείο αυτό. Είναι απαραίτητο να εξεταστεί το περιεχόμενο και ενδεχομένως να γίνει κάποια αναπροσαρμογή και τυποποίηση των όρων έκδοσης των ομολόγων στην Ευρωζώνη, αν είναι δυνατόν ήδη από το 2011» αναφέρει το έγγραφο με ημερομηνία 11 Νοεμβρίου.

Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η πρόταση θα τεθεί υπό συζήτηση στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 6 Δεκεμβρίου και μετά σε επίπεδο αρχηγών κρατών της Ε.Ε. στις 17-18 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

«Η πρόταση αλλάζει από μέρα σε μέρα» έσπευσε να συμπληρώσει ο Γερμανός αξιωματούχος ερωτώμενος για το δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times που κάνει λόγο για αναπόφευκτη ένταξη και της Ισπανίας στον μηχανισμό στήριξης.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία εμμένει στην πρόταση της για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στον νέο μηχανισμό διαχείρισης κρίσεως παρά τις αντιδράσεις πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου