Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Νέο «σίριαλ» με την τρίτη δόση του πακέτου


Από το euro2day

Της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου

«Η τρίτη δόση του δανείου θα εκταμιευθεί τον Ιανουάριο, όπως είναι προγραμματισμένη και βάσει συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας» δήλωσε στο euro2day εκπρόσωπος του γραφείου του αρμοδίου επιτρόπου Όλι Ρεν. «Η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης θα παρθεί τον Δεκέμβριο και, αν όλα πάνε καλά, τα κονδύλια θα δοθούν τον Ιανουάριο, όπως ήταν άλλωστε προγραμματισμένο» συμπλήρωσε, λέγοντας ότι χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα μεταξύ της απόφασης και της εκταμίευσης.

Η εκπρόσωπος απέδωσε τις σημερινές δηλώσεις σε «παιχνίδι λέξεων» λέγοντας ότι αργά χθες το βράδυ το συμβούλιο του Eurogroup εξέδωσε ανακοίνωση για την Ελλάδα, «όπου δεν γίνεται καμία αναφορά σε καθυστέρηση δόσης». Στο ανακοινωθέν αναγράφεται η Ελλάδα πρέπει να πάρει επιπρόσθετα μέτρα προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα στα 17 δισ.ευρώ το 2011 εμμένοντας έτσι στους στόχους του μνημονίου. Αναγράφεται επίσης ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Τον νέο κύκλο φημών προκάλεσαν οι σημερινές δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών Γιοσέφ Προλ, ο οποίος είπε ότι: «Συζητήσαμε σύντομα το θέμα της Ελλάδας και η δόση δανείου θα αναβληθεί μέχρι τον Ιανουάριο και δεν θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο. Περιμένουμε τα μεγέθη για την Ελλάδα, αλλά φαίνεται τώρα πως είναι σημαντικά καλύτερα».

Συνεργάτες του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ανέφεραν στους δημοσιογράφους λέγοντας ότι η «καθυστέρηση» θα είναι περίπου 7-10 ημερών και οφείλεται σε τεχνικούς λόγους που εμπίπτουν στο κλείσιμο της χρονιάς.

«Το θέμα δεν είναι οι δέκα μέρες αλλά το εάν η Ελλάδα θα περάσει τις εξετάσεις του Δεκεμβρίου με ένα πειστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» δήλωσαν.

Από την πλευρά του ο Ο. Ρεν δήλωσε ότι: «Παρατήρησα κάποια σύγχυση στα ρεπορτάζ που αφορούν την τρίτη δόση του δανείου από την Ελλάδα. Η απόφαση θα πρέπει να παρθεί από τους 14 που συμμετέχουν στη δανειακή σύμβαση τον Δεκέμβριο. Όμως η εκταμίευση ήταν ανέκαθεν προγραμματισμένη για Γενάρη άρα δεν υπάρχει καθυστέρηση».

Η αποστολή της τρόικας είναι τώρα στην Αθήνα και θα αξιολογήσει την εφαρμογή του δανειακού προγράμματος σε δημοσιονομικό, οικονομικό επίπεδο και ως προς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Βάσει αυτής της έκθεσης, εάν είναι θετική, η Κομισιόν θα προτείνει να εκταμιευθεί η τρίτη δόση. Μόνο εάν οι 14 αποφασίσουν την εκταμίευση και στη βάση ομοφωνίας θα παραχωρηθεί (η δόση).


ΥΠΟΙΚ: Κανένα ταμιακό πρόβλημα

Για τεχνικούς λόγους στην καθυστέρηση της τρίτης δόσης κάνει λόγο το υπουργείο Οικονομικών σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Ecofin του Δεκεμβρίου και η διαδικασία απαιτεί τουλάχιστον δέκα εργάσιμες ημέρες. «Για τον λόγο αυτόν η εκταμίευση θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουαρίου», αναφέρει, προσθέτοντας ότι αυτό έχει συμφωνηθεί εδώ και καιρό με την Κομισιόν και δεν δημιουργείται κανένα ταμιακό πρόβλημα. Ειδικότερα σε ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ επισημαίνει:

«Σε συνέχεια δημοσιεύματος για τον χρόνο εκταμίευσης της τρίτης δόσης του δανείου από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει τα εξής:

• Όσον αφορά στην πληρωμή του μέρους της τρίτης δόσης του δανείου που προέρχεται από τις χώρες της Ευρωζώνης, η πολιτική απόφαση για την εκταμίευση θα ληφθεί από το Συμβούλιο Ecofin εντός του Δεκεμβρίου, στη βάση της αξιολόγησης της πορείας του Προγράμματος, η οποία ολοκληρώνεται την επόμενη βδομάδα.

Δεδομένης της δομής των ταυτόχρονων πληρωμών από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, η διαδικασία απαιτεί τουλάχιστον δέκα εργάσιμες ημέρες και για τον λόγο αυτόν η εκταμίευση θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουαρίου. Αυτό έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και καιρό και δεν δημιουργεί απολύτως κανένα ταμιακό πρόβλημα στη χώρα μας.

• Όσον αφορά την πληρωμή του μέρους της τρίτης δόσης του δανείου που προέρχεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η απόφαση θα παρθεί από το Διοικητικό Συμβούλιό του εντός του Δεκεμβρίου και η εκταμίευση θα γίνει επίσης εντός του Δεκεμβρίου.

Συνεπώς δεν συντρέχει καμία απολύτως ανησυχία ως προς τον χρόνο εκταμίευσης των 9 δισ. ευρώ του δανείου των 110 δισ. ευρώ που έχει συνάψει η χώρα μας με τις χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».


Οι αυστριακές επιφυλάξεις

Σημειώνεται ότι την Τρίτη η δήλωση του κ. Προλ ότι η Ελλάδα δεν έχει ευθυγραμμιστεί με τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ε.Ε. για να λάβει το «πακέτο διάσωσης», οπότε και η Αυστρία δεν έχει εκταμιεύσει ακόμη τη συμβολή της στο «πακέτο», προκάλεσε αναταραχές στις αγορές και στη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ οδήγησε τα ελληνικά spread και CDS σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εάν η Αυστρία θα βάλει βέτο στην εκταμίευση της τρίτης δόσης του Δεκεμβρίου. Απάντησε ότι: «Η Αυστρία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα, αρκεί αυτή να εκπληρώσει τα κριτήρια. Αν από τους ελέγχους της τρόικας αποδειχτεί ότι υπάρχει απόκλιση, τότε αυτό θα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των εταίρων».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Αυστριακού υπουργού στο Reuters κ. Daniel Kapp: «Είναι λάθος να αναφέρει κανείς ότι η Αυστρία είναι αποφασισμένη να μπλοκάρει τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Η Αυστρία περιμένει από την Ελλάδα να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις με βάση το πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί».


Παπακωνσταντίνου: Ουδέν σχόλιο για Αυστρία

«Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για την τοποθέτηση της Αυστρίας ως προς την μη εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου» δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις για το θέμα που άνοιξε ο ομόλογός του, που φέρεται να δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει πιάσει τους στόχους που ορίζει η δανειακή σύμβαση και η Βιέννη δεν προτίθεται να εγκρίνει την τρίτη δόση του δανείου που αναμένεται τον Δεκέμβριο. Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μειώσει το έλλειμμα, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση του ελλείμματος στην Ευρωζώνη.

Η Κομισιόν επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, με τον εκπρόσωπο τύπου του Όλι Ρεν να δηλώνει ότι ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος της τρόικας, ο οποίος θα κατατεθεί προς συζήτηση στο συμβούλιο του Δεκεμβρίου. «Μέχρι τότε οποιαδήποτε αξιολόγηση είναι πρώιμη» δήλωσε ο Αμεντέο Αλταφάζ.

Λάδι στη φωτιά έριξε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις χθεσινές αιχμές του Γιώργου Παπανδρέου προς την πολιτική που ακολουθεί το Βερολίνο, είπε: «Η Ελλάδα έχει εισπράξει την αλληλεγγύη της Ε.Ε. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η αλληλεγγύη είναι μονόδρομος».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου