Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Και τώρα τι;


Από topontiki.gr

Του Δημήτρη Μυ


Θα κρατήσουν μέχρι την ερχόμενη Κυριακή οι υπολογισμοί, οι εκτιμήσεις και οι αποτιμήσεις περί του μηνύματος των αυτοδιοικητικών εκλογών. Οι διαφωνίες των κομμάτων εξουσίας για το περιεχόμενο του μηνύματος (ποιος έχασε λιγότερο) μπορεί να αποσπάσουν για λίγο την προσοχή της κοινής γνώμης από την πραγματικότητα. Όμως η πραγματικότητα έχει ένα ελάττωμα: Είναι επίμονη.

Ας επιστρέψουμε, λοιπόν, στην ελληνική πραγματικότητα που διαμορφώνεται από την πολιτική του μνημονίου και της αυστηρής λιτότητας κι ας δούμε τι μας έρχεται το αμέσως επόμενο διάστημα:

1. Απολύσεις στις ΔΕΚΟ.

2. Κατάργηση τομέων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος και απολύσεις των (δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων πλεοναζόντων).

3. Περισσότερες περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.

4. (Ξε)πούλημα τομέων - φιλέτων του δημοσίου.

5. Ολοκλήρωση ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω είναι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα με το μνημόνιο. Θα πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί ότι, παρά τον «αντιμνημονιακό» του λόγο, ο Αντώνης Σαμαράς έχει ξεκαθαρίσει ότι η Ν.Δ. θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της χώρας.

Τα πράγματα, λοιπόν, είναι απλά: Παρά το στραπάτσο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, η κυβέρνηση, με την ευρεία κοινοβουλευτική της πλειοψηφία, θα συνεχίσει την ολοκλήρωση της απορρύθμισης της ελληνικής οικονομίας. Η προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου να διερευνήσει τις δυνατότητες ευρύτερων πολιτικών συνεργασιών (διατυπώνοντας τον εκβιασμό περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών) απέτυχε παταγωδώς.

Φαίνεται ότι οι αγορές (εγχώριες και ξένες) κατάφεραν να τον... πείσουν ότι μια τέτοια κίνηση δεν είναι ωφέλιμη. Το σύστημα δεν είναι διατεθειμένο να «κάψει» τις εφεδρείες του για χάρη του Γ. Παπανδρέου.

Όπως όλα δείχνουν, στα χέρια της κυβέρνησης θα «σκάσει» η προγραμματισμένη αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία αναμένεται μέχρι την Άνοιξη. Τότε το έργο της κυβέρνησης θα έχει ολοκληρωθεί και οι εφεδρείες του συστήματος θα κληθούν να παίξουν τον ρόλο τους, είτε ως υποστυλώματα είτε αναλαμβάνοντας υπηρεσία στο πηδάλιο του ΔΝΤ...


2 σχόλια:

  1. Κανένας να μας πει τι σημαίνει "αναδιάρθρωση χρέους" ρε παιδιά για να μάθουμε κι εμείς? Να ξέρουμε τι μας περιμένει ρε παιδί μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συντόμως, το Σαββατοκύριακο, έρχονται διευκρινίσεις για το τι μας περιμένει και με ποιον τρόπο ακριβώς. Προς το παρόν απλώς συγκράτησε ότι η "αναδιάρθρωση χρέους" είναι μια πτώχευση ελεγχόμενη από τους πιστωτές, με όρους που μεσοπρόθεσμα δεν θίγουν τα οικονομικά τους συμφέροντα. Η επιλογή αυτή έχει στόχο να αποτρέπει τις ανεξέλεγκτες πτωχεύσεις, οι οποίες αποτελούν μια από τις σοβαρότερες απειλές για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Βεβαίως και η "ελεγχόμενη" και η "ανεξέλεγκτη" πτωχεύσεις είναι, απλώς στην ελεγχόμενη δεν προκύπτει ελάφρυνση ή απαλλαγή της κοινωνίας από τα βάρη. Θα τα πούμε όμως πιο αναλυτικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή