Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Ρίξε κόκκινο στη νύχτα...


Από τον Σκακιστή

Διαβάσαμε την περασμένη βδομάδα στο Βήμα ότι «αριστερός... γεννιέσαι, δεν γίνεσαι» και περιπέσαμε σε βαθύ προβληματισμό, καθ' ότι πιστεύαμε ότι η βλακεία – και όχι η αριστερή συνείδηση και ιδεολογία – αποτελεί εκ γενετής (και πιθανότατα αθεράπευτη) «ανωμαλία». Οι διαπιστώσεις, πάντως, περί της προέλευσης της αριστερής συνείδησης στηρίζονται σε «νέα επιστημονική μελέτη, σύμφωνα με την οποία η "αιρετική", κόντρα στις συμβάσεις πολιτική ιδεολογία δεν εξαρτάται μόνο από κοινωνικούς αλλά και από γονιδιακούς παράγοντες».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που φέρουν μια συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου DRD4, του λεγόμενου και "προοδευτικού γονιδίου" (liberal gene), είναι πιο "ανοιχτά" σε νέες, καινοτόμες ιδέες και διαφορετικό τρόπο ζωής, γεγονός που κατά τεκμήριο οδηγεί σε πιο αριστερές πολιτικές πεποιθήσεις. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Ρolitics».

Δεν θέλουμε, ούτε έχουμε την πρόθεση (ποιοι είμαστε άλλωστε εμείς;) να αμφισβητήσουμε τα «θέσφατα» του Χάρβαρντ. Θεωρούμε ωστόσο μια άλλη εξήγηση για τη διαμόρφωση της αριστερής συνείδησης, περισσότερο πειστική:

«Η ιστορία κάθε κοινωνίας ήταν ώς τα χρόνια μας η ιστορία ταξικών αγώνων. Ελεύθερος και δούλος, πατρίκιος και πληβείος, βαρόνος και δουλοπάροικος, μάστορας και κάλφας, με μια λέξη καταπιεστής και καταπιεζόμενος, σε σταθερές αντιθέσεις ανάμεσά τους κάνουν αδιάκοπο πόλεμο, άλλοτε ανοιχτό, άλλοτε σκεπασμένο, έναν πόλεμο που τελείωνε κάθε φορά, είτε με την επαναστατική μετατροπή ολόκληρης της κοινωνίας, είτε με την καταστροφή και των δύο τάξεων που πολεμούσαν». (Κομμουνιστικό Mανιφέστο).

Η παραπάνω διαπίστωση του Μαρξ κατά μια έννοια δικαιώνει τα συμπεράσματα του Χάρβαρντ. Ή μήπως συμβαίνει το αντίθετο; Από τη στιγμή που η ιστορία της ανθρωπότητας γράφεται από την πάλη των τάξεων, δεν είναι λογικό και αναμενόμενο όλοι μας να φέρουμε στο DNA μας τις πληροφορίες των (ταξικών) αγώνων των προγόνων μας; Το ερώτημα, ωστόσο, παραμένει: Τι είναι αυτό που έκανε τους προγόνους μας στο απώτερο παρελθόν «αιρετικούς»;

Η απάντηση παραμένει απλή και ευκρινής όσο διαλύονται οι ψευδαισθήσεις των λεγόμενων κοινωνιών της αφθονίας και της ευημερίας, μέσα στις οποίες θεωρούμε πως ζούσαμε: Αριστερός γίνεται κανείς όταν συνειδητοποιήσει σε ποιο στρατόπεδο είναι αντικειμενικά τοποθετημένος: Ελεύθερος ή δούλος, πατρίκιος ή πληβείος, βαρόνος ή δουλοπάροικος, μάστορας ή κάλφας καταπιεστής ή καταπιεζόμενος; Από τη στιγμή που το συνειδητοποιήσει πράττει ανάλογα...

Στην προκειμένη (ελληνική) περίπτωση, η ερχόμενη Κυριακή των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση προσφέρει μια καλή ευκαιρία για πράξεις: Ελεύθερος ψηφοφόρος ή παραπληροφορημένος δούλος; Βολεμένος (στις ψευδαισθήσεις) πατρίκιος ή πληβείος του επισφαλούς «ευέλικτου» και ανασφάλιστου μεροκάματου; Βαρόνος - στυλοβάτης του συστήματος ή δουλοπάροικος του κλότσου και του... μπάτσου;

Δεν χρειάζεται να έχουμε αριστερά γονίδια για να μαυρίσουμε στην κάλπη τους ψεύτες, να καταδικάσουμε την πολιτική τους που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και υποθηκεύουν το παρόν μας και κυρίως το μέλλον των παιδιών μας. Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ποιοι και με ποιους είμαστε ώστε να πράξουμε (ψηφίσουμε) αναλόγως.

**

Είμαστε αυτοί που οι ψεύτες οι οποίοι μας κυβερνούν θέλουν να μας πείσουν ότι η κυβέρνηση δανείζεται για να μας πληρώσει, ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: Οι περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις καταβάλλονται απλώς και μόνο να για εξυπηρετούνται οι τόκοι των δανείων «διάσωσης». Ας δούμε πώς:

*

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών (20.5.2010) «για το εννεάμηνο Απριλίου - Δεκεμβρίου 2010 που διανύουμε, οι υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου για τοκοχρεολύσια εκτιμώνται σε 39,7 δισ. ευρώ». Με άλλα λόγια το Ελληνικό Δημόσιο, πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να καταβάλει στις αγορές, στους κάθε λογής ομολογιούχους (τοκογλύφους) περί τα 40 δισ. ευρώ.

*

Με το μνημόνιο η κυβέρνηση έχει εισπράξει από δάνεια 20 δισ. ευρώ το Μάη, 9 δισ. ευρώ μέσα στο Σεπτέμβρη, 9 δισ. ευρώ που θα εισπραχθεί μέχρι το Δεκέμβρη. Σύνολο 38 δισ. ευρώ.

**
*

Το συμπέρασμα είναι απλό και δε χρειάζεται να έχεις αριστερά γονίδια για να το βγάλεις: Από τα «σωτήρια» δάνεια, με τους νέους δυσβάσταχτους όρους για τον ελληνικό λαό, ούτε πεντάρα τσακιστή δεν πάει για (τους περικομμένους) μισθούς και συντάξεις! Όλα τα νέα δάνεια (38 δισ.) της φετινής χρονιάς πάνε για να καλυφθούν τα χρέη από τα προηγούμενα δάνεια (40 δισ.), όλα τα δάνεια γυρίζουν πίσω στους δανειστές. Το μόνο που μένει στον ελληνικό λαό είναι οι νέοι κι ακόμα μεγαλύτεροι τόκοι!

**

Τα ίδια ισχύουν και για τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία για το έτος 2011 η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει σε τόκους και για χρεολύσια το ποσό των 47,3 δισ. ευρώ! Με άλλα λόγια: Από τα 40 δισ. ευρώ της «σωτηρίας» που βάσει του μνημονίου θα «εισρεύσουν» στην Ελλάδα το επόμενο έτος, ούτε δεκάρα δεν θα πάει για μισθούς και συντάξεις. Όλα θα επιστρέψουν στα λαμόγια των αγορών, προς τα οποία θα μείνουμε και με ένα επιπλέον χρέος ύψους 7,3 δισ. ευρώ!

**

Τα ίδια (και πολύ χειρότερα) είναι προγραμματισμένο να ισχύσουν και για τα επόμενα χρόνια (2012, 2013): Οι πόροι της χώρας, τα έσοδα από τη φορολογία, οι Δημόσιες Επιχειρήσεις, όλα προορίζονται απλώς για να ξεπληρώνουν τους τόκους των δανείων. Μάλιστα την ίδια στιγμή και παρά την αφαίμαξή μας, τα κεφάλαια των δανεικών μας (χρέος της χώρας) μεγαλώνει!

**

Η απάντηση σε αυτήν τη μαύρη πολιτική, τουλάχιστον απ' όσους έχουν συνείδηση πως μέσα από μάχες γράφεται η Ιστορία, δεν μπορεί παρά να έχει ένα χρώμα: Κόκκινο!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου