Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Υπερόπτες...


Από Το Ποντίκι 11.11.2010 (απ' όπου και το σκίτσο του Πάνου)

Ο υπουργός Οικονομικών στο τηλεοπτικό πάνελ που στήθηκε για την επικοινωνιακή διαχείριση του αποτελέσματος της κάλπης της περασμένης Κυριακής συνόψισε την κυνική άποψη (της εξουσίας) περί αποχής ως εξής: Το αποτέλεσμα γράφεται απ' αυτούς που συμμετέχουν. Με τυπικούς όρους δεν έχει άδικο...

Ωστόσο η πολιτική διαδικασία και κυρίως η πολιτική συμπεριφορά της κοινωνίας ενίοτε έχουν την τάση (και το δικαίωμα και την υποχρέωση) να δραπετεύσουν από το «πολιτικά ορθά» πλαίσιο. Το ότι η πραγματικότητα δεν συμμορφώνεται με τις διαθέσεις της υπεροπτικής σκοπιάς του υπουργού (ή της εξουσίας του) δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει.

Δυστυχώς για τους υπερόπτες, η πραγματικότητα είναι επίμονη και παρούσα. Εμφανίστηκε, μάλιστα, και εντός της κάλπης.

Το 10% των ψηφοδελτίων της περασμένης Κυριακής ήταν λευκά και άκυρα. Πάνω από 500.000 συμπατριώτες μας «δεν πήγαν για μπάνιο», αλλά στην κάλπη, για να εκφράσουν την απογοήτευση και την οργή τους για το πολιτικό προσωπικό στο σύνολό του.

Να σημειώσουμε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός άκυρων και λευκών ψηφοδελτίων που είχε εμφανιστεί μέχρι την περασμένη Κυριακή ήταν κάτω από 200.000. Μια ακόμη παρατήρηση είναι ότι οι μισοί από τους ψηφοφόρους που στην κάλπη για περιφερειάρχη ψήφισαν άκυρο - λευκό τοποθετήθηκαν σαφώς στην κάλπη για τον δήμαρχό τους.

Με άλλα λόγια, 500.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις εκλογές για να... μην ψηφίσουν κάποιον προτεινόμενο από τα κόμματα υποψήφιο περιφερειάρχη. Αν αυτή δεν είναι πολιτική στάση (ανεξαρτήτως του πώς την αξιολογεί κανείς), τότε τι είναι;

Υπ' αυτήν την έννοια, πολιτική τοποθέτηση αποτελεί και η συνειδητή αποχή από την εκλογική διαδικασία, η οποία έσπασε κάθε ρεκόρ την περασμένη Κυριακή.

Η υπεροψία της κομματικής παντογνωσίας αντιμετωπίζει τους απέχοντες είτε σαν κοπάδι αθερίνα, που μπορούν να το ψαρέψουν, είτε σαν... χαμένα αδιάφορα κορμιά, που η απουσία τους όχι μόνο δεν εμποδίζει, αλλά διευκολύνει το παιχνίδι. Προφανώς οι υπερόπτες πολιτικοί παντογνώστες εκλαμβάνουν το φτύσιμο σαν... ψιχάλες!


1 σχόλιο:

  1. Η ΛΥΣΗ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΑΝ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΝΤΟΥ
    ΟΜΗΡΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΚΑΙ ΝΥΝ
    ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΗΛΑΔΗ
    Μ ΑΠΑΙΤΕΙ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή