Διαφωνίες εκφράζουν Γερμανοί ειδικοί
Από το TVXS
Ένα όχι και τόσο φωτεινό παράδειγμα για την Ελλάδα χαρακτηρίζουν Γερμανοί ειδικοί το μοντέλο της γερμανικής εταιρείας για τις ιδιωτικοποιήσεις Treuhand, που συνεστήθη για να αποκρατικοποιεί περιουσιακά στοιχεία στην Ανατολική Γερμανία, παρότι ο πρόεδρος των υπουργών Οικονομικών της 17μελούς ευρωζώνης, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το έχει χαρακτηρίσει ως «ένα μοντέλο της γερμανικής αποτελεσματικότητας», που μπορεί να βοηθήσει στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης χρέους.
Παρά την πυρετώδη πώληση βιομηχανικών μονάδων στην Ανατολική Γερμανία – μεσα σε τέσσερα έτη πουλήθηκαν συνολικώς 14 χιλιάδες εταιρείες – η Treuhand ολοκλήρωσε την ιστορία της με περίπου 170 δισ. δολάρια χρέος – αντί των προσδοκώμενων 900 δισ. δολαρίων κέρδους.
Το ελληνικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ψήφισε να συσταθεί μια εταιρεία για τις αποκρατικοποιήσεις, στο πλαίσιο των προγραμμάτων λιτότητας, με την έγκριση της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Ο Γιούνκερ, όπως και οι Ολλανδοί πολιτικοί ηγέτες, επανειλημμένως αναφέρθηκε στην Treuhand ως «μια πηγή έμπνευσης» για την περίπτωση της Ελλάδας.
Η Treuhand επί τέσσερα έτη έκανε με πολύ ταχύ ρυθμό τις πωλήσεις των περιουσιακών στοιχείων στην Ανατολική Γερμανία, εγκατεστημένη στην έδρα στην Ανατολική Γερμανία της Luftwaffe, την οποία είχε παραγγείλει να οικοδομηθεί ο ίδιος ο Χέρμαν Γκαίρινγκ. Η εν λόγω εταιρεία, εν μέσω υποσχέσεων, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της στη διάρκεια του 1990. Κατέλιπε αθρόα χρέη, τα οποία ήταν η «κληρονομιά» για την απώλεια 2,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, αλλά και την αποβιομηχανοποίηση ευρέων γεωγραφικών ζωνών στην Ανατολική Γερμανία.
Οι οικονομολόγοι συμφωνούν στο ότι η γερμανική εμπειρία είναι διδακτική αναφορικά με την κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα.
«Μπορεί να μην χρησιμεύσει ως το καλύτερο μοντέλο για την Ελλάδα, όμως η Treuhand πράγματι βρέθηκε μπροστά σε σωρεία απρόσμενων και δυσάρεστων εκπλήξεων, κι αυτό μπορεί να συμβεί και στην Ελλάδα» δηλώνει ο Γιούργκεν Μίκαελ, ο επικεφαλής για την Ευρωζώνη της Citigroup, που εδρεύει στο Λονδίνο.
Ο ίδιος τονίζει: «Η ομοιότητα έγκειται στο ότι η Ελλάδα θα αποκρατικοποιήσει ένα πάρα πολύ μεγάλο "πακέτο" περιουσιακών της στοιχείων. Η άγνωστη ερώτηση, σχετικώς, προέρχεται από το ποιες, ακριβώς, είναι οι "κρυφές" αξίες προκειμένου περί αυτών των περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας. Πολλά ερωτηματικά υπάρχουν, ειδικά όσον αφορά τις "προβληματικές" επιχειρήσεις που πουλιούνται».
Για λάθος συσχετισμό κάνει λόγο και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιοργκ Κρέμερ λέγοντας πως «είναι δύο διαφορετικές περιπτώσεις: Η Treuhand δεν προσπαθούσε να πουλήσει τα στοιχεία στην υψηλότερη δυνατή τιμή ούτε την απασχολούσαν πρωτίστως τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού. Δουλειά της ήταν να πουλήσει τις ρημαγμένες κρατικές επιχειρήσεις με τη ελπίδα πως θα αναδομούνταν και θα εξυγιαίνονταν. Ο στόχος της Ελλάδας είναι άλλος».
Και ο Φέρντιναντ Φίχτνερ του γερμανικού ινστιτούτου οικονομικής έρευνας DIW, παρότι υπερασπίζεται την πορεία της Treuhand, λέγοντας πως λειτούργησε υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, εκφράζει την ελπίδα ότι ένα μοντέλο Treuhand τουλάχιστον «θα επιβραδύνει την πορεία των αποκρατικοποιήσεων, καθώς, εάν οι αγορές γνωρίζουν πως η Ελλάδα είναι με την πλάτη στον τοίχο λόγω χρονοδιαγράμματος, οι τιμές θα είναι καταστροφικές».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου