Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Κατάρρευση πορτογαλικών ομολόγων – στα «σχοινιά» η Ιταλία


Από το XrimaNews

Η νέα εξαιρετικά μεγάλη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας από τη Moody's οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα εκτός αγορών για τα επόμενα χρόνια καθώς τα ομόλογα της κυριολεκτικά ξεπουλιούνται σε μία πτώση που μέχρι στιγμής είναι η μεγαλύτερη ημερήσια στο 2011.


Οι πιθανότητες, πλέον, η χώρα να χρειαστεί περαιτέρω στήριξη από την Τρόικα αυξάνονται κατακόρυφα και αυτό συνεπάγεται συμμετοχή και των δανειστών στο κόστος της «διάσωσής» της, κάτι το οποίο μεταφέρεται ήδη στις τιμές των ομολόγων και των επιτοκίων της αποτυπώνοντας το νέο χρηματοπιστωτικό status quo στην Ευρώπη.

Θύμα της αναποτελεσματικής αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης γίνεται πια και η Ιταλία, με το επιτόκιο του 10ετούς της ομολόγου να περνά πάνω από το 5%, το χρηματιστήριο της να καταγράφει βουτιά κοντά στο 2% και τη UniCredit να χάνει περίπου 5% την Τετάρτη.

Στο μεσοδιάστημα τα επιτόκια δανεισμού της Ιρλανδίας έχουν απογειωθεί σε επίπεδα που κάνουν ένα δεύτερο πακέτο στήριξης σχεδόν βέβαιο, ενώ η Ισπανία συνεχίζει να βλέπει τα επιτόκια των 10ετων της ομολόγων πάνω από το 5,5%.

Το σκηνικό της ευρωπαϊκής κρίσης επηρεάζει εκ νέου την Ελλάδα της οποία τα ομολόγα δέχονται πιέσεις με αυτά της τριετίας να κινούνται έντονα πτωτικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου