Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Γερμανία: Προσφέρει συναίνεση, ζητά αναδιάρθρωση


Από το Euro2day 20.1.2011

Της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου

Τραβάει κι άλλο το σχοινί η Γερμανία καθώς όλα δείχνουν πως σκοπεύει να ανακατέψει ξανά την τράπουλα της ευρωλύσης που ετοιμάζεται, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση του χρέους.

Καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές ανέφεραν στο euro2day ότι, προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την αύξηση των κονδυλίων στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ή για την έκδοση ευρωομολόγου, η Γερμανία επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων την... ιδέα οι όροι του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, που έχει αποφασιστεί ότι θα ισχύσουν από το 2013 και μετά, να ισχύσουν από φέτος, και ειδικά ο όρος για την αναδιάρθρωση (χρονική ή άλλη) χρεών των χωρών με υψηλό δημόσιο χρέος.


Δηλαδή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Γερμανία επιδιώκει να πιέσει τα κράτη με διαχρονικό πρόβλημα χρέους (Ελλάδα, Ιταλία), το οποίο δεν προκλήθηκε λόγω της κρίσης, αλλά από δημοσιονομικό εκτροχιασμό, να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωσή του, βάσει του πιο κάτω μοντέλου:


1. Έκδοση νέων ομολόγων ή άλλων αξιών που αντικαθιστούν μέρος ή το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους και επιτρέπουν την επιμήκυνση της μέσης διάρκειας αποπληρωμής του δημόσιου χρέους.

2. Μερική ή ολική αναστολή της πληρωμής τόκων ή χρεολυσίων για ένα διάστημα ώστε το κράτος να ολοκληρώσει τη διαδικασία αναδιάρθρωσης.

3. Εισαγωγή ειδικών ρητρών στις νέες εκδόσεις ομολόγων που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αλλάξουν στο μέλλον οι όροι πληρωμής τους αλλά και τις προβλεπόμενες εγγυήσεις ή αποζημιώσεις των κατόχων τους σε περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης.

4. Παροχή πρόσθετης ρευστότητας για την αποφυγή της μονομερούς παύσης πληρωμών μέσω είτε των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του ΔΝΤ είτε του ταμείου EFSF, η ενίσχυση του οποίου παζαρεύεται αυτήν τη στιγμή στους κόλπους της Ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για συμμετοχή ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του χρέους μιας χώρας θα λαμβάνεται κατά περίπτωση, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζονται τα κριτήρια αξιολόγησης.


Φωτογραφίζει την Ελλάδα

Παρά τις συνεχείς διαψεύσεις από αξιωματούχους του οικονομικού επιτελείου, οι δημοσιογραφικές διαρροές επιμένουν ότι η καγκελάριος κ. Άγγελα Μέρκελ έχει διαμηνύσει στα υψηλά κλιμάκια της Ε.Ε. ότι δεν θα φέρει εμπόδιο στην ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης, με τον όρο ότι δεν θα χρειάζεται συνεχώς να χρηματοδοτεί τις... αμαρτωλές χώρες, τα spreads των οποίων συνεχίζουν να βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, παρά τα σφιχτά δημοσιονομικά προγράμματα που εφαρμόζουν.

Υπενθυμίζεται επίσης το σχόλιο κορυφαίου κεντρικού τραπεζίτη της Ευρωζώνης στο euro2day ότι η αναδιάρθρωση του συνολικού ελληνικού χρέους είναι σχεδόν επιβεβλημένη και ότι θα γίνει «εν μια νυκτί», ώστε να αποφευχθούν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Στο δούναι και λαβείν που ξεκίνησε μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών οι Γερμανοί είναι αυτοί (με την υποστήριξη της Γαλλίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας) που επιμένουν να φρενάρουν την απόφαση για επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού δανείου και να το τοποθετούν στο πακέτο της συνολικής λύσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία, όπως αποκάλυψε τη Δευτέρα το euro2day, έχει ήδη βάλει και άλλους σκληρούς όρους ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ευρωλύση:

Αυστηρή λιτότητα διαρκείας από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, ακόμα και από αυτές που δεν παρουσιάζουν πρόβλημα. Με τη στήριξη της Κομισιόν προτείνει να αυξηθεί η ετήσια δημοσιονομική αναπροσαρμογή από το 0,5% στο 1% του ΑΕΠ για τα κράτη που έχουν έλλειμμα λίγο πάνω από το όριο του 3%, ώστε να είναι ταχύτερη η επίτευξη του στόχου για πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.

● Για τις λεγόμενες αμαρτωλές χώρες, όπως η Ελλάδα, ζητά δέσμευση για πιο σφιχτή δημοσιονομική προσαρμογή και για πιο αυστηρή εποπτεία, ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

● Ξαναβάζει στο τραπέζι την πρόταση για τη δημιουργία άτυπου διευθυντηρίου (Τhe Berlin Club), όπου μια μικρή ομάδα χωρών της Ευρωζώνης, που δημοσιονομικά είναι υγιείς, θα ελέγχουν εκείνες που βρίσκονται στο «κόκκινο» και θα έχουν δικαίωμα να ζητάνε άμεσα μέτρα.

● Ζητά επίσης όσα κράτη ενταχθούν στον μηχανισμό στήριξης να είναι υπόχρεα σε αυτόματες ποινές χωρίς διαβούλευση και προηγούμενη έγκριση από τα συμβούλια. Το Βερολίνο, με αυτόν τον τρόπο, θεωρεί ότι δεν θα μπουν στον πειρασμό να χαλαρώσουν δημοσιονομικά οι χώρες που θα επωφεληθούν από τον μηχανισμό και θα αποφευχθεί το πολιτικό παζάρι.

● Στη γερμανική πρόταση εμπεριέχεται και η ιδέα σύσφιξης της οικονομικής πολιτικής της Ε.Ε. στη φορολογία, στην αγορά εργασίας και στο συνταξιοδοτικό, καθώς θεωρούνται οι βασικές αιτίες για την κρίση στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία. Το σχέδιο προβλέπει εναρμόνιση όλων των χωρών σε κοινή πολιτική γραμμή για τα πιο πάνω θέματα, η οποία δεν θα χαράσσεται μόνο από την Κομισιόν, αλλά και από το λεγόμενο Berlin Club.

Το ρεπορτάζ του euro2day επιβεβαιώθηκε τόσο από τις χθεσινές δηλώσεις (σ.σ.: 19.1.2011) της κ. Άγγ. Μέρκελ όσο και με την επιβεβαίωση από την πλευρά του προέδρου του Eurogroup κ. Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ ότι οι έξι χώρες της Ευρωζώνης με πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ» συναντήθηκαν πριν από τη συνεδρίαση του Εurogroup της Δευτέρας για να αποφασίσουν κοινή γραμμή πλεύσης εν όψει των διαπραγματεύσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου