Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Γερμανία: Πέντε κρυφοί όροι για ευρωλύση


Από το Euro2day

Βρυξέλλες, ανταπόκριση της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου

Σκληρούς όρους ετοιμάζεται να θέσει η Γερμανία προκειμένου να πει το «Ναι» στο νέο πακέτο στήριξης της ευρωοικονομίας, υπό οποιαδήποτε μορφή και αν αποφασιστεί, καθώς το Βερολίνο θα κληθεί να συνεισφέρει τα περισσότερα κονδύλια από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης. Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η αποψινή συνεδρίαση του Εurogroup, η γερμανική κυβέρνηση άφησε να διαρρεύσει ότι υποστηρίζει τη συνολική και μόνιμη λύση για το πρόβλημα του δημοσίου χρέους στην Ε.Ε., αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις.


Ασφαλείς πληροφορίες του Εuro2day αναφέρουν ότι η καγκελαρία, με την πλήρη υποστήριξη της Γαλλίας και έπειτα από διαβουλεύσεις με τον γ.γ. του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν και τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μπαρόζο, προωθεί την αύξηση των κονδυλίων του ταμείου EFSF από 440 δισ. που είναι σήμερα έως και το 1,5 τρισ. ευρώ, εάν κριθεί απαραίτητο. «Σκοπός να περάσει το μήνυμα ότι η ευρωζώνη μπορεί να διαχειριστεί τα του οίκου της και να αντέξει την ένταξη στον μηχανισμό και μεγάλων χωρών όπως η Ισπανία» αναφέρει αξιωματούχος που παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Βέβαια, όπως χαρακτηριστικά έγραψε το Euro2day την Παρασκευή, παρά τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν, απόψε στη συνεδρίαση του Εurogroup δεν αναμένονται αποφάσεις, αλλά μόνο διαβουλεύσεις. Η γερμανική πλευρά, μάλιστα, έβαλε ορίζοντα τον Μάρτιο γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις στους όρους που ετοιμάζεται να προσθέσει στην απόφαση για την ευρωλύση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμένεται να ζητήσει:

Αυστηρή λιτότητα διαρκείας από όλες τις χώρες της ευρωζώνης, ακόμα και από αυτές που δεν παρουσιάζουν πρόβλημα. Με τη στήριξη της Κομισιόν προτείνει να αυξηθεί η ετήσια δημοσιονομική αναπροσαρμογή από το 0,5% στο 1% του ΑΕΠ για τα κράτη που έχουν έλλειμμα λίγο πάνω από το όριο του 3%, ώστε να είναι ταχύτερη η επίτευξη του στόχου για πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.

Για τις λεγόμενες αμαρτωλές χώρες, όπως η Ελλάδα, ζητά δέσμευση για πιο σφιχτή δημοσιονομική προσαρμογή και πιο αυστηρή εποπτεία, ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα. Μάλιστα, εάν κριθεί απαραίτητο και κάποια χώρα συνεχίζει να έχει προβλήματα με το δημόσιο χρέος της, η Γερμανία ζητά να εξεταστεί το ενδεχόμενο ελεγχόμενης αναδιάρθρωσής του πριν από το 2013, υπό το πρίσμα ότι τίθεται σε κίνδυνο η σταθερότητα του ευρωσυστήματος (αυτό διασφαλίζεται και από τη συνθήκη της Λισαβόνας).

Η Γερμανία ξαναθέτει στο τραπέζι την πρόταση για δημιουργία άτυπου διευθυντηρίου (the Berlin Club), όπου μια μικρή ομάδα χωρών της ευρωζώνης, που δημοσιονομικά είναι υγιείς, θα ελέγχουν αυτές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και θα έχουν δικαίωμα να ζητάνε άμεσα μέτρα.

Η Γερμανία ζητά επίσης όσες χώρες ενταχθούν στον μηχανισμό στήριξης να είναι υπόχρεες σε αυτόματες ποινές, χωρίς διαβούλευση και προηγούμενη έγκριση από τα συμβούλια. Το Βερολίνο, με αυτόν τον τρόπο, θεωρεί ότι δεν θα μπουν στον πειρασμό να χαλαρώσουν δημοσιονομικά οι χώρες που θα επωφεληθούν από τον μηχανισμό και θα αποφευχθεί το πολιτικό παζάρι.

Στη γερμανική πρόταση εμπεριέχεται και η ιδέα σύσφιξης της οικονομικής πολιτικής της Ε.Ε.στη φορολογία, στην αγορά εργασίας και στο συνταξιοδοτικό, διότι θεωρούνται οι βασικές αιτίες για την κρίση στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στην Ιρλανδία. Το σχέδιο προβλέπει εναρμόνιση όλων των χωρών σε κοινή πολιτική γραμμή για τα πιο πάνω θέματα, η οποία δεν θα χαράσσεται μόνο από την Κομισιόν αλλά και από το λεγόμενο The Berlin Club.

Όσο για τη λύση του ευρωομολόγου, οι Γερμανοί, επισήμως τουλάχιστον, δεν φαίνεται να την προτιμούν και προσανατολίζονται στην αύξηση των κονδυλίων χρηματοδότησης του EFSF. Άγνωστο παραμένει το πόσο θα συνεισφέρει το ΔΝΤ και με ποιους όρους, εάν το ποσό εκτοξευθεί στο 1,5 τρισ. ευρώ.


Οι αντιφατικές δηλώσεις των Γερμανών

Λίγο πριν από το Eurogroup η Γερμανίδα καγκελάριος, αλλά και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάχθηκαν κατά της επέκτασης του ταμείου στήριξης της ευρωζώνης, ζητώντας ένα ευρύτερο πακέτο λύσεων και μία νέα συνολική στρατηγική για την Ε.Ε.

«Δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη προς το παρόν» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αναφερόμενος στην πρόταση για επέκταση των κεφαλαίων του ταμείου στήριξης. Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοοικονομική Σταθερότητας διαθέτει 440 δισ. ευρώ. Για να διατηρήσει όμως, την απαραίτητη αξιολόγηση «ΑΑΑ» από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, πρέπει να διατηρήσει κάποια αποθέματα, με αποτέλεσμα τα διαθέσιμα κεφάλαια του ταμείου να περιορίζονται τελικά στα 250 δισ. ευρώ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο ίδιος ο Σόιμπλε αποκάλυπτε ότι η Ευρώπη εργάζεται στην κατεύθυνση ενός διευρυμένου πακέτου λύσεων. και δεν απέκλειε την επέκταση του ταμείου στήριξης. Η κ. Μέρκελ, παράλληλα, άφηνε το ενδεχόμενο ανοιχτό λέγοντας πως «η Γερμανία θα κάνει ό,τι χρειάζεται για την στήριξη του ευρώ».

Κατόπιν η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ τάχθηκε υπέρ της επέκτασης του ταμείου στήριξης, ενώ ο Βέλγος ομόλογός της Didier Reynders ζήτησε διπλασιασμό των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας.

«Στόχος του ευρωπαϊκού συμβουλίου είναι να βρεθεί μία μεσοπρόθεσμη λύση» δηλώνει τώρα ο κ. Σόιμπλε σε μία πλήρη αλλαγή στρατηγικής από την προηγούμενη εβδομάδα και συμπληρώνει: «Μπορούν να διεξαχθούν μεσοπρόθεσμες συζητήσεις για το πώς θα χρησιμοποιηθούν στο έπακρο τα κεφάλαια που διαθέτει το ταμείο».

Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, η αλλαγή της στάσης του Βερολίνου αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό και στις επιτυχημένες δημοπρασίες ομολόγων κατά την προηγούμενη εβδομάδα, από την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία. «Κανείς δεν βιάζεται να ζητήσει βοήθεια από το ταμείο στήριξης» δηλώνει και ο ίδιος ο Σόιμπλε εξηγώντας εμμέσως πλην σαφώς την αλλαγή της στάσης του.

«Οι χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα στους προϋπολογισμούς τους θα πρέπει να τα λύσουν μόνες τους» δήλωσε ρητά και συμπλήρωσε: «Δεν μπορεί να έχουν ευθύνη μόνο οι ευρωπαϊκές χώρες με ισχυρή οικονομική θέση»

Συνολικό στρατηγικό πακέτο λύσεων ζήτησε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ απογοητεύοντας όσους Ευρωπαίους αξιωματούχους ήλπιζαν σε ταχεία έγκριση για την επέκταση των κεφαλαίων του ταμείου στήριξης. «Εάν η συζήτηση επικεντρωθεί σε ένα ευρύτερο πακέτο μέτρων, είναι πάνω από όλα σημαντικό να αναπτύξουμε μία ολοκληρωμένη στρατηγική» δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου και συμπλήρωσε: «Δεν μπορούμε κάθε μέρα να εγείρουμε ένα διαφορετικό θέμα»


Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Πάντως, το Βερολίνο συνεχίζει να παίζει το παιχνίδι διφορούμενων δηλώσεων ώστε να πετύχει να περάσει - για ακόμα μία φορά - την ατζέντα που επιθυμεί. Εάν περάσει η γερμανική ατζέντα, τότε αναμένεται η απόφαση για επιμήκυνση του ελληνικού δανείου να συνοδευτεί από αυστηρούς όρους, πέρα από αυτούς που υπαγορεύει το μνημόνιο.

Ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες εναποθέτοντας πολλές ελπίδες στην επιθετικότητα του Ιρλανδού ομολόγου του, ο οποίος θα ζητήσει μείωση του επιτοκίου δανεισμού στη σύμβαση που υπέγραψε με την ευρωζώνη και την ευθυγράμμισή του με αυτό του ΔΝΤ. Εάν κάτι τέτοιο περάσει, τότε η Ελλάδα ελπίζει ότι «θα πάρει μπάλα» και το ελληνικό δάνειο. Όσο για την επιμήκυνση, παρά τα δημοσιεύματα, η απόφαση δεν αναμένεται σήμερα και οι διαβουλεύσεις πιστεύεται πως θα τραβήξουν έως και τον Μάρτιο.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, πάντως, αναμένεται να δώσει έμφαση στις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση να περάσουν όλα τα κρίσιμα νομοσχέδια μέχρι την άνοιξη και θα επαναλάβει τη δέσμευση για απαρέγκλιτη εφαρμογή των όρων του μνημονίου, παρά τις όποιες αντιδράσεις. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου