Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Βεστερβέλε: «Όχι» στην ενίσχυση του Ταμείου Διάσωσης



Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ (via Ναυτεμπορική)

Τη γερμανική θέση κατά της ενίσχυσης του Ταμείου για τη διάσωση χωρών - μελών της Ευρωζώνης επανέλαβε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. Παράλληλα, προέτρεψε τις χώρες της Ευρωζώνης να θεσπίσουν «εθνικό φρένο χρέους» και κάλεσε τις υπερχρεωμένες χώρες της Ε.Ε. να επαναφέρουν γρήγορα σε τάξη τα δημόσια οικονομικά τους.


«Η καγκελάριος Μέρκελ κι εγώ καταστήσαμε σαφές ότι στην παρούσα φάση δεν τίθεται ζήτημα ενίσχυσης του μηχανισμού στήριξης» λέει ο κ. Βεστερβέλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt (Χάντελσμπλατ, 24.01.11). Εκτιμά ότι οι «βεβιασμένες κινήσεις πλήττουν την εμπιστοσύνη στο ευρώ» και προτρέπει «να εκμεταλλευτούμε τώρα την πίεση της κρίσης προκειμένου να επιφέρουμε τις αναγκαίες δομικές αλλαγές» σε ολόκληρη την Ευρώπη προς μία «στέρεη οικονομική και δημοσιονομική πολιτική».


Κατά τον κ. Βεστερβέλε «δεν πρόκειται για κρίση του ευρώ», αλλά για «κρίση χρέους ορισμένων χωρών» και το δίδαγμα είναι ότι «πρέπει να τερματιστεί η αχαλίνωτη πολιτική χρεών των περασμένων ετών. Όπως αναφέρει, «για την τωρινή κρίση δεν ευθύνονται μόνον οι κερδοσκόποι, αλλά πρωτίστως οι χώρες, οι οποίες άσκησαν κακή οικονομική διαχείριση».

Ο κ. Βεστερβέλε σημειώνει ακόμη ότι «σωστά επέμεινε η γερμανική κυβέρνηση να μην εκδοθεί λευκή επιταγή για την Ελλάδα, αλλά να εξαρτηθεί η βοήθεια από αυστηρούς όρους». Προσθέτει δε ότι «η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος και όποιος ζητάει τη βοήθεια άλλων κρατών - μελών της Ε.Ε. θα πρέπει να επαναφέρει σε τάξη τον προϋπολογισμό του και την οικονομία του το συντομότερο δυνατό».

Ζητά ακόμη να διαμορφωθούν οι δομικές προϋποθέσεις για δημοσιονομική πειθαρχία και υγιή δημοσιονομικά, να αποκτήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας «δόντια», δηλαδή αποτελεσματικό μηχανισμό κυρώσεων, να θεσπίσουν και οι άλλες χώρες ένα «φρένο χρέους» κατά το γερμανικό πρότυπο και να βελτιωθεί ο συντονισμός στην οικονομική πολιτική με βάρος στην αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων και τη μείωση των δαπανών.

Όπως λέει ο κ. Βεστερβέλε, «το επίκεντρο της συζήτησης πρέπει να μεταφερθεί από την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στη θεραπεία των αιτιών της παρούσας κρίσης».

(Το φωτογραφικό προέρχεται από Το Γρέκι)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου