Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

«Δώστε τη συλλoγή φόρων σε ιδιωτικές εταιρείες»



Από την Ημερησία (το σκίτσο του Στάθη έχει δημοσιευθεί στην Ελευθεροτυπία)

Να συλλέγονται οι φόροι (έστω προσωρινά) από ιδιωτικές εταιρείες και τράπεζες. Αυτό προτείνει ο αρθρογράφος των Financial Times Τζον Πλέντερ. Η συλλογή φόρων στη χώρα μας έχει αποδειχθεί μία από τις πιο διεφθαρμένες λειτουργίες ενός δυσλειτουργικού κράτους, σχολιάζει.


«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα "μάθημα λατινικών" στη συλλογή φόρων» είναι ο τίτλος του άρθρου, με τον αρθρογράφο να συστήνει την αντιγραφή του συστήματος που ίσχυε στην Ιταλία μέχρι το 2006, όπου το φοροεισπρακτικό έργο εκτελούσαν ιδιώτες που αναλάμβαναν έπειτα από διεθνή διαγωνισμό. Ο συντάκτης του άρθρου προτείνει επίσης οι εφοριακοί να απολυθούν με μεγάλες αποζημιώσεις.

Αναφέρει ότι το κύριο κέρδος των ιδιωτικών εταιρειών θα προκύπτει από την αξιοποίηση του κεφαλαίου στο διάστημα μεταξύ της συλλογής φόρων και της παράδοσης των εισπράξεων στο κράτος.

«Μπορεί να γίνει κάτι για να αυξηθούν τα έσοδα από φόρους σε μία χώρα όπου πολλοί αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και οδοντίατροι πληρώνουν λιγότερους φόρους από τους receptionist τους;» διερωτάται ο αρθρογράφος. Σύμφωνα με τον Τζον Πλέντερ, η συλλογή φόρων από το κράτος έχει νόημα μόνο όταν αυτό είναι αποτελεσματικό, κάτι που στην Ελλάδα δεν ισχύει.

***

Προσθήκη από το Ανεμογκάστρι: Με τη φαεινή αυτή ιδέα, της οποίας η υλοποίηση θα σηματοδοτήσει την πλήρη κατάργηση του ελληνικού κράτους, συμφωνεί απολύτως η «Καθημερινή», όπως αποτυπώνεται στο κύριο άρθρο της στις 6.1.2011 με τίτλο «Η συλλογή των φόρων». Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του άρθρου:

«Η πρόταση για την ανάθεση της συλλογής φόρων σε ιδιωτικές εταιρείες αξίζει να μελετηθεί σοβαρά. Ηδη χώρες όπως η Ιταλία το έχουν δοκιμάσει με σχετική επιτυχία.

Εν πάση περιπτώσει, ο ελληνικός φοροεισπρακτικός μηχανισμός έχει φτάσει σε τέτοια χάλια που λίγα έχει να χάσει το κράτος δοκιμάζοντας μια νέα μέθοδο. Θα μπορούσε μάλιστα να αρχίσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για να διαπιστώσουν οι αρμόδιοι κατά πόσον μπορεί να λειτουργήσει αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα και εξαλείφοντας το εκτεταμένο φαινόμενο της διαφθοράς».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου