Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Η Γερμανία θέλει αλλαγή και στο Σύνταγμά μας!



Από την Καθημερινή

Η αξιοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (EFSF) για την εξυπηρέτηση του ελληνικού δημόσιου χρέους εξετάζεται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Το βασικό σενάριο προβλέπει τη χρηματοδότηση της χώρας μας από το EFSF, με χαμηλό επιτόκιο, ώστε να αγοράσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από επενδυτές τα ελληνικά ομόλογα, με την υφιστάμενη έκπτωση που υπάρχει στις αγορές.


Μόνο που οι όροι που θέτει το Βερολίνο είναι πολύ σκληροί και προβλέπουν μεταξύ άλλων κατάργηση της τιμαριθμοποίησης μισθών και συντάξεων, φορολογική εναρμόνιση, έως και συνταγματική πρόβλεψη για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη σε ανώτερο τεχνοκρατικό επίπεδο (από την Ελλάδα συμμετείχε η Τράπεζα της Ελλάδος) μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και εκεί για πρώτη φορά συζητήθηκε επίσημα το θέμα της συμμετοχής του EFSF στη «διάσωση» της Ελλάδας. Η ελληνική κυβέρνηση «ποντάρει» επίσης στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του μηχανισμού στήριξης και στη μείωση του επιτοκίου δανεισμού της τάξης του 1% - 1,5%.


Οι κρίσιμες συσκέψεις στο Βερολίνο και οι όροι των Γερμανών

Του Tάσου Tέλλογλου

Η γερμανική κυβέρνηση θα είναι έτοιμη μετά τις τοπικές εκλογές στη Βάδη - Βυρτεμβέργη, στα τέλη Μαρτίου, να προωθήσει στα ευρωπαϊκά όργανα και στη Βουλή το «πακέτο» για τη διάσωση των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας που συνθλίβονται από την κρίση χρέους. Αυτό έγινε προφανές σε δύο αλλεπάλληλες συσκέψεις που έγιναν με πρωτοβουλία της Kαγκελαρίας και του υπουργείου των Οικονομικών στις 6 Ιανουαρίου η πρώτη και την περασμένη Τρίτη η δεύτερη.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιθεώρηση Die Zeit, την επεξεργασία των σχετικών ιδεών του «πακέτου» έχουν κάνει ο Γιοργκ Άσμουσεν, υφυπουργός Οικονομικών, με τον οικονομικό σύμβουλο της καγκελαρίου Γενς Βάιντμαν. Οι Βάιντμαν και Άσμουσεν δούλευαν στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, υπό τον σημερινό πρόεδρο της Μπούντεσμπανκ και υποψήφιο διάδοχο του Τρισέ στην ηγεσία της ΕΚΤ, Άξελ Βέμπερ.

Τι περιλαμβάνουν αυτές οι ιδέες;

1. Ο μηχανισμός στήριξης, στον οποίο προΐσταται ένας άλλος Γερμανός, ο Κλάους Ρέκλινγκ, θα δίνει χρήματα στην Ελλάδα, που θα δανείζεται με χαμηλά επιτόκια για να επαναγοράζει στην τρέχουσα χαμηλή τιμή (76 - 75 στα 100) τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στα χέρια των τραπεζών και της ΕΚΤ.

Η ελληνική κυβέρνηση και ο κ. Ρέκλινγκ φέρονται, σύμφωνα με πηγές εδώ στη Γερμανία, να έχουν κατ' αρχήν συμφωνήσει σε αυτή τη λύση, που οδηγεί σε μία αναδιάρθρωση, επειδή, ωστόσο, το επιλέγουν οι αγοραστές των τίτλων και όχι ο εκδότης.

Η «σιωπηλή» αναδιάρθρωση έχει όλα τα στοιχεία που συζητούνται δημόσια χωρίς να λέγονται με το όνομά τους. Δηλαδή ο μηχανισμός στήριξης δανείζεται με ένα ομόλογο «στο όνομα» της Ε.Ε., χωρίς αυτό να αποκαλείται ευρωομόλογο, και η Ελλάδα κάνει αναδιάρθρωση, χωρίς να την ονομάζει έτσι.

2. Για να λειτουργήσει αυτή η «ομπρέλα» και να πεισθούν οι Γερμανοί να πληρώσουν, αφού αυτοί, οι Ολλανδοί, οι Φινλανδοί, οι Αυστριακοί και οι Γάλλοι εγγυώνται το χαμηλότερο επιτόκιο με το οποίο θα δανείζεται η Ελλάδα, πρέπει οι χώρες της περιφέρειας να δεσμευθούν ότι:

Θα εναρμονιστούν φορολογικά. Συγκεκριμένα, η Γερμανία, με τη σύμφωνη γνώμη της Γαλλίας, θα ζητήσει από το Δουβλίνο να καταργήσει τον χαμηλό φόρο στις επιχειρήσεις.

Θα τροποποιήσουν τα Συντάγματά τους, ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτά το «δημοσιονομικό φρένο του 3%», δηλαδή να προβλέπει το Σύνταγμα ότι δεν είναι δυνατόν το έλλειμμα των προϋπολογισμών τους να ξεπερνάει το 3%. Μία παρόμοια πρόταση στην Ελλάδα έχουν κάνει η κ. Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος.

Θα καταργήσουν την τιμαριθμοποίηση μισθών και συντάξεων, που προβλέπεται στις χώρες του Νότου και αυξάνει, κατά τη γνώμη των Γερμανών, το κόστος ανά μονάδα προϊόντος.

Ταυτόχρονα η Κομισιόν σχεδιάζει μία σειρά μέτρων, σε συνεργασία με το Βερολίνο, που αποτυπώνεται σε έναν «πίνακα σκορ ανταγωνιστικότητας» με τον οποίο θα παρακολουθεί την πορεία των προβληματικών χωρών.

Οι δείκτες του πίνακα αφορούν τις τιμές των ακινήτων, το χρέος του ιδιωτικού τομέα, την εξέλιξη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, την εξέλιξη των ισοτιμιών (συμπεριλαμβάνοντας το κόστος ανά μονάδα εργασίας), αλλά και τα πλεονάσματα στο εμπορικό ισοζύγιο. Αν μια χώρα ξεπερνάει τις τιμές που ορίζει η επιτροπή, θα ζητούνται εξηγήσεις. Στο τέλος της διαδικασίας, αν τίποτα δεν αλλάξει, θα υπάρχουν ποινές.

Από την πλευρά της ΕΚΤ υπογραμμίζεται ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι ακόμα στην αρχή και ότι είναι νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα. Η επαναλαμβανόμενη παρότρυνση είναι «μην κοιτάτε τα σπρεντ ούτε τους οίκους αξιολόγησης, συνεχίζουν να βαθμολογούν χωρίς να έχουν πλήρη στοιχεία, αλλά και να εξηγούν επαρκώς τις αξιολογήσεις τους...».

Στην έδρα της ΕΚΤ βρίσκουν ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ελληνικές επιχειρήσεις δανείζονται για ομόλογά τους με επιτόκιο χαμηλότερο του επιτοκίου του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ εκφράζεται ακόμα μία επιφύλαξη σε σχέση με την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.

Η κυβέρνηση, υπογραμμίζεται, δεν πρέπει να εκκινεί από τις ανάγκες μιας χρονικής στιγμής, του 2010 για παράδειγμα, αλλά να δουλεύει για τη δημιουργία μόνιμων προϋποθέσεων για μία βιώσιμη μείωση των ελλειμμάτων. Αν τα έκτακτα μέτρα λειτούργησαν το 2010, από εδώ και εμπρός η εφαρμογή του προγράμματος θα κρίνεται από την απόδοση μόνιμων διαδικασιών και μηχανισμών, διαρθρωτικών αλλαγών στις αιτίες που προκαλούν τη μεγάλη δημοσιονομική ανισορροπία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου