Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Πακτωλός κεφαλαίων στην «ελεγχόμενη πτώχευση»



Παζάρια και χοντρός τζόγος με το κρατικό χρέος

Από τον Ριζοσπάστη

Με όχημα την αναδιάρθρωση - «κούρεμα» του κρατικού χρέους, το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας ετοιμάζει να εξαπολύσει την επόμενη κλιμάκωση, με μπαράζ από νέα αντιλαϊκά πακέτα. Οι δόσεις αποπληρωμής των κρατικών δανείων προς τους τραπεζίτες και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Ε.Ε. - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και μόνο για τη διετία 2013-2014 ξεπερνούν το αστρονομικό ύψος των 145 δισ. ευρώ, ποσό που είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δεν μπορεί να «εξυπηρετηθεί». Αν και δεν το ομολογούν, είναι φανερό πλέον ότι βήμα το βήμα ξεδιπλώνουν και την επιχείρηση «ελεγχόμενης πτώχευσης».

Σύμφωνα εξάλλου με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, στο τέλος του Σεπτέμβρη του 2010 οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες είχαν χορηγήσει τα περισσότερα ξένα δάνεια προς την Ελλάδα, με το ανεξόφλητο υπόλοιπο να ανέρχεται σε 99,7 δισ. δολάρια (59,4 δισ. δολάρια των γαλλικών και 40,3 δισ. δολάρια των γερμανικών τραπεζών).

Τα δάνεια από ξένες τράπεζες στην Ελλάδα ανήλθαν σε συνολικά 184,1 δισ. δολάρια, ελαφρά αυξημένα σε σχέση με τον Ιούλη και μειωμένα κατά 22% από την αρχή του 2010. Η έκθεση των ξένων τραπεζών στην Ελλάδα είναι σημαντικά μικρότερη από την έκθεσή τους σε Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία, όπου ανέρχεται σε 250,4 δισ. δολάρια, 968,3 δισ. δολάρια και 787,8 δισ. δολάρια αντίστοιχα.

Η «Ελλάδα ετοιμάζεται να επαναγοράσει δικό της χρέος σε τιμή κατώτερη της ονομαστικής μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοοικονομικής σταθερότητας και για τον σκοπό αυτόν χρειαζόμαστε χρήματα» δήλωσε χτες από το Νταβός ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, γεγονός που έσπευσαν να επιβεβαιώσουν τα επιτελεία της Ε.Ε. Εκπρόσωπος του κοιναγορίτη Επιτρόπου Όλι Ρεν δήλωσε σχετικά ότι το «σχέδιο βρίσκεται στο τραπέζι» και ακόμη ότι η Κομισιόν έχει αποστείλει στις κυβερνήσεις «έγγραφα εργασίας, αλλά όχι επίσημες προτάσεις».

Στο ίδιο μήκος και η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Κρ. Λαγκάρντ δήλωσε πως «διεξάγονται συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη», ενώ για «λιτότητα και επιμονή στις δομικές μεταρρυθμίσεις» κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρ. Μπρίντελε.



Παζάρια για τα 110 δισ. από την τρόικα

Τα παζάρια δίνουν και παίρνουν και αφορούν τον τρόπο καταστροφής μέρους από τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια που σήμερα λιμνάζουν στα σεντούκια της πλουτοκρατίας. Σύμφωνα με ειδησεογραφικό πρακτορείο που επικαλείται υψηλόβαθμες πηγές, η Ε.Ε. εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο παράτασης των δανείων για Ελλάδα και Ιρλανδία στα 30 χρόνια.

Σύμφωνα με το Reuters η σχετική πρόταση έγινε από τον Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη Άξελ Βέμπερ και το ενδεχόμενο εξετάστηκε σε συνομιλίες μεταξύ υπουργών κρατών της ευρωζώνης, κεντρικών τραπεζιτών και αξιωματούχων, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «η πρόταση επαναγοράς ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να συζητηθεί παράλληλα με τις προτάσεις για την επέκταση των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας», δηλαδή του νέου εργαλείου που στήνεται σε επίπεδο Ε.Ε. με στόχο τη διοχέτευση πακτωλού κεφαλαίων για τη διάσωση του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Μέσα στις επεξεργασίες τους είναι και η «επαναγορά» μέρους του κρατικού χρέους από την ελληνική κυβέρνηση με νέα δάνεια που θα της χορηγήσει ο υπό διαμόρφωση μηχανισμός τους. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, η «εκδούλευση» θα προχωρήσει με την «παρέμβαση» του ευρωπαϊκού μηχανισμού, χωρίς δηλαδή την άμεση εμπλοκή του ελληνικού κράτους.

Τα σενάρια για τον τρόπο και τον χρόνο κατά τον οποίο η Ελλάδα και άλλα κράτη - μέλη της ευρωζώνης θα προχωρήσουν σε ελεγχόμενη χρεοκοπία παραμένουν στο επίκεντρο και του διεθνούς Τύπου. Παράλληλα, με αμείωτους ρυθμούς, δρομολογούνται σε όλες τις χώρες νέα αντιλαϊκά μέτρα, που στοχεύουν στη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters η γερμανική κυβέρνηση έχει καταρτίσει «πακέτο ανταγωνιστικότητας» για την ευρωζώνη, το οποίο προβλέπει μέτρα που θα πρέπει να θεσμοθετηθούν εντός ενός έτους και θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και καθιέρωση «φρένου χρέους». Μάλιστα αναφέρεται ότι στο «πακέτο» πιθανόν να περιλαμβάνονται και μέτρα επιβολής κυρώσεων για τα κράτη που δεν εφαρμόζουν αποτελεσματικά τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις.



Προαποφασισμένο το μνημόνιο διαρκείας

Τον δρόμο της έντασης της αντιλαϊκής επέλασης δείχνει στην ελληνική κυβέρνηση ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ράινερ Μπρούντερλε, ο οποίος, μιλώντας στη διαδικτυακή έκδοση του Der Spiegel, σημειώνει ότι «το θέμα για την Ελλάδα είναι τώρα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα πρέπει να συνεχιστούν με συνέπεια. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει την πολιτική λιτότητας».

Παράλληλα επαναλαμβάνει ότι η όποια «βοήθεια» της ευρωζώνης δίνεται προς τα κράτη - μέλη θα πρέπει να δίνεται με αντάλλαγμα την εφαρμογή σκληρότερων μέτρων σε βάρος των εργαζομένων.

Έτσι λέει ότι είναι απαραίτητος «ένας μηχανισμός για την Ευρωζώνη, που θα περιέχει βοήθεια αλληλεγγύης για τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση, αλλά συγχρόνως θα απαιτεί και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από τους αποδέκτες βοήθειας και θα μοιράζεται την ευθύνη και με ιδιώτες επενδυτές». Μάλιστα διευκρινίζει ότι μιλώντας με τον Γ. Παπανδρέου «του είπα ότι η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος. Και δεν μου έφερε αντίρρηση».

Στο ίδιο πνεύμα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, υπογράμμισε τη σημασία της σταθερότητας στα δημοσιονομικά των κρατών - μελών και την ανάγκη για στενότερη οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη και ξεκαθάρισε ότι οι ανισορροπίες είναι αναπόφευκτες όταν υπάρχουν αποκλίσεις στην ανταγωνιστικότητα.

Την «πραγματοποίηση ενός μεγάλου θεσμικού βήματος στους κόλπους της νομισματικής ένωσης, ώστε να καταστεί δυνατός ένας πιο αποτελεσματικός συντονισμός της πολιτικής», προκρίνει ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ, ο οποίος εκτιμά ότι η αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες των κρατών της ευρωζώνης βρίσκεται στην «ανισορροπία που υπάρχει μεταξύ οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, την οποία συμπληρώνει η έλλειψη συντονισμού» και στο γεγονός ότι «χώρες με το ίδιο νόμισμα έχουν ιδιαίτερα, διευρυμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις, απ' ό,τι χώρες οι οποίες ανήκουν μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση», κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στην ευρωζώνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου