Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

«Έμποροι των μεταναστών»

Από την Ελευθεροτυπία 27.1.2011

Από τον Στάθη

Υπάρχουν «έμποροι των εθνών». Υπάρχουν και «έμποροι των μεταναστών»

***

Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε χθες για πολλοστή φορά να αποποιηθεί την ευθύνη για την υπόθεση μετανάστες - κατάληψη στη Νομική Αθηνών. Δήλωσε μάλιστα στο Κοινοβούλιο πως «όση σχέση έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με την εξέγερση στην Τυνησία, άλλη τόση έχει με τη μεταφορά των μεταναστών και την κατάληψη στη Νομική». Εις μάτην.

Ο ΣΥΝ έχει στοχοποιηθεί. Εν πρώτοις απ' τα μέλη και τους φίλους του ίδιου του χώρου του που οργάνωσαν και τη μεταφορά και την κατάληψη. Κατά δεύτερον, ο ΣΥΝ στοχοποιείται από τις συνιστώσες εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ που εγκρίνουν και υπερασπίζονται αυτήν τη μεταφορά και κατάληψη.

Για μιαν ακόμα φορά ο ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται τριχοτομημένος ανάμεσα σε εκείνους που συμφωνούν με μια πολιτική, εκείνους που δεν συμφωνούν κι εκείνους που αναγκάζονται να απολογούνται ότι τα δύο προηγούμενα δεν συμβαίνουν.

Για μιαν ακόμα φορά ο ΣΥΝ θα πληρώσει το κόστος είτε απ' τα «δεξιά» είτε απ' τα «αριστερά», για μιαν ακόμα φορά πιάστηκε εξ απίνης, για μιαν ακόμα φορά οι δυνάμεις που συνθέτουν τον ΣΥΡΙΖΑ, τον αποσυνθέτουν. Αλλά κυρίως αυτό που εκτίθεται είναι η ανεπάρκεια μιας ιδεολογίας που πιστεύει ότι μπορεί να είναι ιδεολογική σαλάτα. Η ίδια παθολογία είχε αναδειχθεί και τον Δεκέμβριο του 2008, όταν ο ΣΥΝ έφυγε απ' το 12-13% κι επέστρεψε στο 5%...

Τώρα, για μιαν ακόμα φορά πιασμένος στα δίχτυα του «Δικτύου», ο ΣΥΝ στοχοποιείται από όλες τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και αδίκως και δικαίως. Διότι οι μισοί στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πράγματα που δεν υποστηρίζουν οι άλλοι μισοί.

***

Όμως το πρόβλημα δεν είναι (μόνον) του ΣΥΝ, είναι όλης της κοινωνίας – ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, κ. Καμίνης, βγάζει την ουρά του απ' έξω, οι πανεπιστημιακοί ανακυκλώνουν στερεότυπα και ανεπάρκειες, ενώ από πλευράς πολιτικών δυνάμεων οι περισσότερες δείχνουν τον πιο κακό εαυτόν τους. Δεξιά και ΠΑΣΟΚ στον ίδιο παρονομαστή της αβελτηρίας, της απανθρωπιάς, του πειρασμού της καταστολής.

Το άσυλο πλέον βάλλεται ευθέως. Αλλά, αν το άσυλο υπήρξε για μια γενιά κυρίως ένας συμβολισμός, μια υπόμνηση και ταυτοχρόνως ένα πρόταγμα, για όσους δεν αγωνίστηκαν ποτέ, το άσυλο γίνεται τώρα (εύκολα) ένας αναχρονισμός, κάτι το περιττό. Κι ούτε οι φοιτητές (παρά τις εκκλήσεις του ΚΚΕ) φαίνονται ικανοί να το υπερασπισθούν ή να του δώσουν πολιτικό και ιδεολογικό νόημα, διότι οι παρατάξεις τους φέρονται εν πολλοίς αναλόγως των κομμάτων τους – με την ΠΑΣΠ να έχει υπεξαιρέσει τη σημαία του Πολυτεχνείου και τη ΔΑΠ στους παροξυσμούς της – μια σημειολογία άκρως ενδεικτική...

Οι μετανάστες έρχονται ικέτες. Έρχονται όμως όλο και πιο πολλοί, δεν τους αντέχουν οι οικοδεσπότες. Άλλοι απ' τους οικοδεσπότες μετατρέπουν τους μετανάστες σε παρίες, εργάτες που μπορούν να εκμεταλλεύονται άγρια. Και άλλοι για τους οποίους δεν υπάρχει όφελος απ' το σκλάβωμα των μεταναστών, οι μετανάστες γίνονται μιάσματα. Και ο αριθμός τους όλο και μεγαλώνει.

Απ' το σημείο αυτό και μετά, οι ελαφρότητες των εμπόρων του προβλήματος (πολλοί εκ των οποίων τα 'κονομάνε μέσω ΜΚΟ) είναι βούτυρο στο ψωμί της ακροδεξιάς, χρυσή ευκαιρία για τη Χρυσή Αυγή να βάλει στο δίχτυ της κι άλλες ψυχές.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Το ερώτημα «τι κάνουμε;» απαιτεί πολιτική απάντηση εδώ και τώρα. Ποιος θα τη δώσει; Τα ευχολόγια των καλοπροαίρετων και οι κατάρες των κακοπροαίρετων δεν λύνουν το πρόβλημα. Και πάντως αυτοί που του βάζουν φωτιά ίδια με των εθνικιστών είναι οι «έμποροι των μεταναστών». Οι οποίοι μετανάστες, όπως λέει και το ΚΚΕ, θα είναι εν τέλει τα τραγικά θύματα αυτής της ιστορίας...


2 σχόλια:

 1. ΧΑΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ... ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΗ… ΑΣ ΜΗ ΧΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΜΑΣ!!!
  γράφει ο anarxosimoritis

  Επειδή με την Ιωάννα την Καρυστιάνη βρεθήκαμε παλιά στα ίδια χαρακώματα… καλά είναι αυτά που γράφει στο tvxs και θα συμφωνούσα αν !!!… αλλά δεν τα έγραψε όλα…..θέλω να προσθέσω αυτά που δεν έγραψε…

  ΓΙΑ ΜΕΝΑ… ΩΣ ΑΝΕΡΓΟ ΥΠΕΡΧΡΕΟΜΕΝΟ ΕΛΛΗΝΑ ΦΟΥΚΑΡΑ.

  Δεν είμαι καν …λαθρομετανάστης… είμαι πιο κάτω …Ελληνας άνεργος... Ελληνας "μαλάκας" φορολογούμενος!!!

  Ποιο "φόρουμ αλληλεγγύης" θα ρθει δίπλα μου ;

  Ποια "ομάδα ανθρωπιστών" πρέπει να καλέσω να με υπερασπιστεί;

  Ποιο κόμμα θα αγωνιστεί να ανοίξουν θέσεις εργασίας για μένα;

  Ποιοι «αντιρατσιστές» θα με προσέξουν, θα μου συμπαρασταθούν;

  Ποιος φορέας θα με συνδράμει οικονομικά;

  Ποια κυβέρνηση και πως θα υπερασπιστεί το δικαίωμα μου για εργασία;

  Ποιο παρατηρητήριο του Ελσίνκι θα διαμαρτυρηθεί για την πείνα μου;

  Ποια αντιπολίτευση θα απαιτήσει και πως θέσεις εργασίας;

  Ποιος Αλαβάνος θα μεσολαβήσει να βρω εργασία;

  Ποιος Γιαννόπουλος θα πληρώσει τα εισιτήρια να τρέχω για βιογραφικά;

  Ποίοι πρακτωρίσκοι έμισθοι θα διακυρήξουν τα δικαιώματα μου;

  Ποιος «ουμανιστής» θα μου υποδείξει το κτίριο που πρέπει να καταλάβω;

  Ποιό Νεοκλασικό ειναι διαθέσιμο για την οικογένειά μου;

  Ποιοι «αγωνιστές» θα έρθουν μαζί μου για να βρω εργασία;

  Ποιος ΟΗΕ διαμαρτύρεται για το χρέος και την ανεργία που μου φόρτωσαν;

  Ποια Ευρώπη θα επιβάλει κυρώσεις για την δική μου φτώχια, πείνα, κατάντια;

  Τέλος ποιος «φτασμένος συγγραφέας» θα περιγράψει το ανύποτο δράμα μου;

  Ποιος «φιλότιμος» θα μου βρει να κάνω και κάτι άλλο εκτός του να πληρώνω, να πληρώνω, να πληρώνω;;;

  Ποιο τσογλανο-μπουκωμένο του φραπόγαλου θα με ρωτήσει αν έχω τα εισιτήρια για να τρέχω να δίνω βιογραφικά επι ματαίω;;;

  Ποιο ξεφτιλισμένο, βολεμένο, ρεντίκολο θα με ρωτήσει εμένα ως Έλληνα άνεργο, καταχρεωμένο, αν έχω φαγητό, αν έχω να πληρώσω το νοίκι, αν έχω να πληρώσω το γιατρό, ρεύμα, νερό, αν έχω γάλα για τα δικά μου παιδιά, αν;;;…

  Ποιος υποκριτής, Φαρισαίος, μπορεί να μου υποδείξει μια θέση εργασίας λοιπόν;;;

  Ποιος ΦΑΣΙΣΤΑΣ και ποίου χρώματος ,θα μου φορτώσει και τους εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες;

  Ποιο ΦΑΣΙΣΤΟΕΙΔΕΣ θα με πειθαναγκάσει σε αφανισμό, κοινωνικό, οικονομικό, εθνικό;

  Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΩΜΑ…ΕΙΝΑΙ ΠΕΙΘΑΝΑΓΚΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ.

  Κανένα φασιστοειδες δεν θα μου φορτώσει την δική του ανεπάρκεια, την δική του μπαχαλοκουλτούρα, το δικό του ετσιθελισμό, τη δική του αθλιότητα, τις δικές του σκοπιμότητες … είτε το κάνει με πρόθεση, είτε από βλακεία και ανεξαρτήτως του τι δηλώνει ως ιδεολογία.

  Τέλος με ποια υψηλά αισθήματα νομίζετε ότι βλέπει ο άνεργος, εξαθλιωμένος Ελληνας… τις ανθρωπιστικές τάχα κορώνες των χορτασμενο-βολεμένων των Βορείων προαστίων;

  Δεν θα το πω γιατί ακόμα έχω αξιοπρέπεια!

  Κατάλαβες Ιωάννα;;; ως ΑΝΕΡΓΟ να με δεις... το διαδικτιακό σου μελάνι δεν φτάνει καθώς φαίνεται γιατι ειμαι το 20% του Ελληνικού πληθυσμού... το όνομά μου δεν έχει σημασία, μόνο η Αστυνομία και η Ασφάλεια Περισού της Χούντας μου έκανε την τιμή να καταγράψει με μεγάλα κόκινα γράμματα και την επισήμανση "ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ" !!! κανείς άλλος... Να είσαι καλά.

  galaxiako.blogspot.com

  Anarxosimoritis 28/1/11

  ΑπάντησηΔιαγραφή