Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Μόνο με έξοδο χωρών από την ευρωζώνη το ΔΝΤ θα πάρει τα λεφτά του πίσω



Από τη SofokleousIn

Την εκτίμησή του ότι προκειμένου να πάρει πίσω τα λεφτά του το ΔΝΤ πρέπει να υπάρξουν αποχωρήσεις από την ευρωζώνη αναφέρει σε άρθρο του στους Financial Times, ο Ντέρεκ Σκοτ, οικονομικός σύμβουλος του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.


Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «με απλά λόγια, όταν το ΔΝΤ καλείται να σώσει μια χώρα που έχει προβλήματα, τρία βασικά στοιχεία περιλαμβάνει το πακέτο διάσωσης. Μείωση των δημοσίων δαπανών, αύξηση των φόρων και υποβάθμιση του νομίσματος. Χωρίς το τελευταίο στοιχείο (κάτι το οποίο είναι αδύνατο σε μια νομισματική ένωση) δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και πιθανόν η Ιρλανδία να καταφέρουν να βγουν από την τωρινή τους κατάσταση».

Όπως αναφέρει ο κ. Σκοτ, «εάν δεν υπάρξουν έξοδοι χωρών από την ευρωζώνη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν πρόκειται να πάρει τα λεφτά του πίσω». 

Το εντυπωσιακό είναι, ότι ο σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας δεν περιλαμβάνει μόνο χώρες που είναι ήδη στο μηχανισμό αλλά και την Ιταλία και την Ισπανία, προεξοφλώντας ότι θα χρειαστούν και οι δυο αυτές χώρες βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου