Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

«Ανοιχτή γραμμή» Γ. Καρατζαφέρη με Γ. Παπανδρέου

Του Κωνσταντίνου Ζoύλα

Από την κυριακάτικη Καθημερινή, 14.3.2010

Όχι μόνον υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΛΑΟΣ, αλλά ο ίδιος ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης τη χαρακτηρίζει απαραίτητη! «Μιλάμε τακτικά με τον κ. Γ. Παπανδρέου, ασχέτως αν οι συνομιλίες μας δεν δημοσιοποιούνται», παραδέχεται ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ στην «Κ», ενώ απαντώντας σε όσους του καταλογίζουν «ανίερη συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ», προσθέτει ότι «σε αυτή τη συγκυρία, εγώ προτάσσω το εθνικό συμφέρον για να μην γίνει η κηδεία της χώρας και όχι τα μικροκομματικά μου οφέλη».



Σημειωτέον, μάλιστα, ότι η νέα αυτή σχέση του ΛΑΟΣ με το ΠΑΣΟΚ δεν γεννήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, όταν δηλαδή αίφνης διαπιστώθηκε η στήριξη του κ. Καρατζαφέρη σε κάποια νομοσχέδια της κυβέρνησης.

Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι ήδη από την πρώτη του συνάντηση μετά τις εκλογές με τον κ. Γ. Παπανδρέου τού δήλωσε πρόθυμος να «βάλει πλάτη σε πολλά μέτωπα», με την προϋπόθεση, όμως, η κυβέρνηση να υιοθετήσει κάποιες από τις προτάσεις του ΛΑΟΣ. «Αυτά έλεγα και στον Καραμανλή και με χαρακτήριζε ακραίο, ενώ ο Παπανδρέου όχι μόνον με άκουσε προσεκτικά, αλλά έχει ήδη κάνει πράξη αρκετές από τις εισηγήσεις μου» λέει ο ίδιος.

Μία από αυτές τις προτάσεις ήταν – κατά τον κ. Καρατζαφέρη – ο πρωθυπουργός να μεταβεί στη Γαλλία, πριν από τη συνάντησή του με την κ. Μέρκελ. «Είπα στον πρωθυπουργό ότι μια στάση για ανεφοδιασμό στο Παρίσι ήταν απαραίτητη, γνωρίζοντας ότι ο κ. Σαρκοζί δεν θα ήθελε να “παραχωρήσει” τη σωτηρία της Ελλάδος στον πρόεδρο του ΔΝΤ κ. Στρος Καν, γιατί εκτός των άλλων είναι και ο βασικός του εσωκομματικός αντίπαλος» υποστηρίζει.

Σε μια αντίστοιχη επαφή του με τον πρωθυπουργό, ο κ. Καρατζαφέρης φέρεται, μάλιστα, να του έδωσε και συμβουλές για την εξωτερική πολιτική της χώρας έναντι των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα είπε στον κ. Παπανδρέου ότι η Αθήνα θα μπορούσε κάλλιστα σε αυτή τη συγκυρία να διεκδικήσει τον ρόλο της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς έχουν διαταραχθεί πρωτόγνωρα οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Και προς αυτή την κατεύθυνση ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έδωσε εντολή στην επικεφαλής των ευρωβουλευτών του (και αντιπρόεδρο της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ) κ. Νίκη Τζαβέλα να μεταβεί στην Ουάσιγκτον και να έχει επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους πριν από το ταξίδι του κ. Παπανδρέου. «Εννοείται πως το έκανα θέλοντας να βοηθήσω το ταξίδι του πρωθυπουργού» λέει χαρακτηριστικά.

Τη νέα αυτή τακτική του κ. Καρατζαφέρη μπορεί να τη διαπιστώσει κανείς και σε αρκετές περιπτώσεις στο Κοινοβούλιο. Ο ΛΑΟΣ στήριξε για παράδειγμα το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης (τη διεύρυνση του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις στο Δημόσιο), εν αντιθέσει με τη Ρηγίλλης. Επιπλέον, ενώ η Ν.Δ. αποδοκίμασε το πάγωμα των μισθών, ο ΛΑΟΣ υπερψήφισε το συγκεκριμένο άρθρο.

Ακόμη δε και στις περιπτώσεις που ο ΛΑΟΣ καταψήφισε μια πρόταση του ΠΑΣΟΚ, κατόρθωσε εντέλει με την επιχειρηματολογία του να προκαλέσει αμηχανία στη Ν.Δ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που οι βουλευτές του ΛΑΟΣ αξίωσαν από την κυβέρνηση να ορίσει μια κατώτατη τιμή πάνω από την οποία θα επιβληθεί ο νέος φόρος πολυτελείας. Η άρνηση του ΠΑΣΟΚ να το πράξει (με συνέπεια να υπερφορολογούνται σήμερα ακόμη και «κοσμήματα» των 100 ευρώ) επέφερε την άρνηση του ΛΑΟΣ να προσφέρει την ψήφο του, εν αντιθέσει με τη Ν.Δ., που παραδόξως στήριξε τη συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή προκαλώντας την αγανάκτηση ανθρώπων της αγοράς...

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι ανοιχτή γραμμή του ΛΑΟΣ με το ΠΑΣΟΚ καταγράφεται και σε «κατώτερο» επίπεδο, όπως «πρόδωσε» την εβδομάδα που πέρασε ο κ. Γιάννης Ραγκούσης παραδεχόμενος στη Βουλή ότι είχε συνομιλήσει με τον κ. Μάκη Βορίδη για ένα δικό του νομοσχέδιο (τον τρόπο επιλογής των προϊσταμένων στο Δημόσιο), με συνέπεια ο υπουργός Εσωτερικών να μην εμμείνει στη διαδικασία του κατεπείγοντος, υιοθετώντας έτσι τη σχετική πρόταση του βουλευτή του ΛΑΟΣ.

Όπως προαναφέρθηκε ο κ. Καρατζαφέρης αιτιολογεί τη νέα αντιπολιτευτική του τακτική προβάλλοντας το επιχείρημα ότι «μπροστά στην ανάγκη να διασωθεί η χώρα, θέτω σε δεύτερη μοίρα το μικροκομματικό μου συμφέρον».

Αν κρίνει, ωστόσο, κανείς από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η πολιτική Καρατζαφέρη, μόνον ζημιογόνος δεν αποβαίνει επί του παρόντος για το κόμμα του. Ο ΛΑΟΣ έχει εκτιναχθεί στο 7%, ενώ η Ν.Δ. έχει συρρικνωθεί στο 19%, γεγονός που θα έπρεπε αν μη τι άλλο να προβληματίζει όσους στη Ν.Δ. χαράσσουν την αλλοπρόσαλλη αντιπολιτευτική της τακτική...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου