Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Τέσσερα χρόνια αδικαίωτη, στη σιωπή, στην αναπηρία


Να μην αναβληθεί ξανά η δίκη για την υπόθεση της Αγγελικής Χατζηδημητρίου, που αρχίζει σήμερα στη Χίο

(Μαραθώνιος οικονομικής αλληλεγγύης ως ελάχιστη συμβολή για τα έξοδα αποκατάστασης της υγείας της)


Σήμερα, 11.3.2010, ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Χίου, εκδικάζεται η υπόθεση της συναδέλφου Αγγελικής Χατζηδημητρίου. Πρόκειται για δίκη εξ αναβολής (τρεις φορές) από την 29.1.2009, 18.6.09 και 19.11.09. Κατηγορούμενοι είναι ο υπάλληλος της εταιρείας σεκιούριτι που εμπόδισε βίαια την είσοδο της Αγγελικής στον χώρο του εργοστασίου της ΔΕΗ για την πραγματοποίηση ρεπορτάζ το πρωινό της 8ης Απριλίου 2006, όταν είχε εκδηλωθεί φωτιά στον χώρο.

«...Εκεί τράβηξε απότομα και δυνατά, με βία και επανειλημμένα, τον ιμάντα του σακιδίου της κάμερας που είχε περασμένη χιαστί στο λαιμό της και τη φωτογραφική μηχανή. Αποτέλεσμα αυτών των απότομων και δυνατών τραβηγμάτων ήταν να υποστεί – όπως φάνηκε εκ των υστέρων – «ισχαιμική βλάβη στο αριστερό ημιμόριο της γέφυρας, διαχωρισμό δεξιάς σπονδυλικής αρτηρίας και απόφραξη της βασικής αρτηρίας προφανώς από θρόμβο από το διαχωρισμό...».

Επίσης κατηγορούμενοι είναι τέσσερις γιατροί του νοσοκομείου Χίου για την αμέλεια που επέδειξαν στην άσκηση του ιατρικού τους καθήκοντος κάνοντας διάγνωση καταρχήν για νευρικό σοκ και εν ανησυχία παρατώντας την, χάνοντας πολύτιμο χρόνο μέχρι να διακομιστεί με πτήση ΕΚΑΒ για Αθήνα και σε νευρολογική κλινική. Συγκεκριμένα οι κατηγορίες έχουν ως εξής:

1. Βαριά σωματική βλάβη μη σκοπούμενη (...) (άρθρα 27 παρ. 1, 28, 29, 310 παρ. 1, 2 σε συνδ. με άρθρο 308 παρ. 1 Π.Κ.).

2. Παράβαση αρθρ. 6 παρ. 1 και 8 παρ. 1 στοιχ. δ’ Ν. 2518/1997.

3. Σωματική βλάβη από αμέλεια από υπόχρεους σε ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή, τελεσθείσα δια παράλειψης κατά παραυτουργία (άρθρα 15, 28 περίπτωση πρώτη, 314 παρ. 1 εδάφ. α’, 315 παρ 1 εδάφ. β’ ΠΚ).

Η σημερινή κατάσταση της Αγγελικής, στα 43 της χρόνια;

* τετραπληγία καθώς δεν έχει κίνηση στα άνω και κάτω άκρα,

* τρέφεται μέσω γαστροστομίας,

* αναπνέει μέσω τραχειοστομίας,

* παρουσιάζει οστεοποιήσεις, αφωνία, αδυναμία κατάποσης, κλινικά συμπτώματα που συνιστούν το σύνδρομο “Locked in”, όπου παρατηρείται πλήρη διαύγεια, θυμητικό κ.λπ.

Επικοινωνεί με τα μάτια, με ανοιγοκλείσιμο ματιών, για να απαντά «ναι» - «όχι» και να διαλέγει γράμματα ώστε να σχηματίζει λέξεις - φράσεις...

Επίσης χρησιμοποιεί με αρκετή δυσκολία ηλεκτρονικό υπολογιστή, εκμεταλλευόμενη τη μικρή κίνηση των δαχτύλων δείκτη & μεσαίου του αριστερού χεριού. Πρόκειται για ειδικό πρόγραμμα που τη βοηθά να επικοινωνεί ειδικά με τα παιδιά της.

***

* Δεν θα αφήσουμε την Αγγελική Χατζηδημητρίου στο περιθώριο


* Συμπαράσταση στην Αγγελική και λογαριασμός οικονομικής αλληλεγγύης 0026-0142-98-0100646366 (Eurobank) ως ελάχιστη συμβολή στα τεράστια καθημερινά έξοδα για την αποκατάσταση της υγείας της


Είναι το άλλο Πολυτεχνείο των εργατικών «ατυχημάτων». Εκατοντάδες θύματα, νεκροί και ανάπηροι στη σκαλωσιά τής βαρβαρότητας, στην τάφρο και στο καυτό μέταλλο τής εργασιακής «ειρήνης».


Η Αγγελική, η Κούνεβα, τα αδέλφια από τη Σωληνουργία Κορίνθου, από τη Λάρκο, από το Πέραμα...

Έχουν περάσει 4 χρόνια από εκείνο το τραγικό πρωινό στο εργοστάσιο τής ΔΕΗ (8.4.06), στο Κοντάρι τής Χίου, όταν με αφορμή ένα βραχυκύκλωμα πού προκάλεσε διακοπή ηλεκτροδότησης στο νησί η δημοσιογράφος Αγγελική Χατζηδημητρίου, κατά τη διάρκεια επιτόπιου ρεπορτάζ για το συμβάν, παρεμποδίσθηκε και χτυπήθηκε από τον φύλακα - σεκιούριτι του εργοστασίου.

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο τής Χίου και μετά από εγκληματική καθυστέρηση (15 ολόκληρες ώρες), αδιαφορία και αβλεψία τού ιατρικού προσωπικού, διαπιστώθηκε πώς είχε υποστεί ισχυρό εγκεφαλικό επεισόδιο που στην πορεία προκάλεσε σημαντικές οργανικές βλάβες.

Τέσσερα χρόνια η συντρόφισσα εργαζομένη Αγγελική Χατζηδημητρίου συνεχίζει να βρίσκεται καθηλωμένη μέσα στη σιωπή, 4 χρόνια η Αγγελική αγωνίζεται με πείσμα ενάντια στην τρομοκρατία ενός συστήματος πού συνθλίβει ζωές, σώματα και ψυχές, 4 χρόνια κρατά ο μαρτυρικός ανήφορος τής Αγγελικής στην αναζήτηση της ελπίδας, παλεύοντας και προσδοκώντας για τη θεραπεία στις νοσηλευτικές μονάδες και στα ειδικά κέντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Στην δίκη, που ελπίζουμε να μην αναβληθεί για τέταρτη φορά, σήμερα στην Χίο, απαίτηση της οικογένειάς της, όλων των εργαζομένων και όλης τής κοινωνίας είναι να λάμψει επιτέλους η αλήθεια για όλα όσα έγιναν στις 8.4.06 στο εργοστάσιο τής ΔΕΗ και στο νοσοκομείο της Χίου και να τιμωρηθούν όλοι εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση της σωματικής και ψυχικής της υγείας.

Εκφράζοντας άλλη μια φορά τη συμπαράστασή μας στην Αγγελική έχουμε προχωρήσει εδώ και αρκετό καιρό στην έμπρακτη αλληλεγγύη συγκεντρώνοντας στον λογαριασμό 0026-0142-98-0100646366 (Eurobank) όποιο χρηματικό ποσό μπορεί ο καθένας να καταθέσει συμβάλλοντας, όσο μπορούμε, στα τεράστια έξοδα και δαπάνες για την αποκατάσταση της υγείας της.

Ενάντια στο σφαγείο της εξουσίας και της βίας από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Αλληλεγγύη στη δημοσιογράφο Αγγελική Χατζηδημητρίου


«Αναρχική πρωτοβουλία στον Νότο»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου