Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Απειλές, παρακάλια και επιβίωση


Σήμερα με τη Μέρκελ στο Βερολίνο, την Κυριακή με τον Σαρκοζί στο Παρίσι, την Τρίτη με τον Ομπάμα στην Ουάσιγκτον. Πρωθυπουργός μιας χρεωκοπημένης χώρας, ο Γ. Παπανδρέου ξαναπήρε τις διεθνείς ρούγες προσπέφτοντας στους πιστωτές του. Αλλού εκλιπαρώντας κι αλλού, στην παραζάλη του, απειλώντας – ότι... δεν θα προτιμήσει αυτούς στους οποίους χρωστάει τα περισσότερα. Δηλαδή τους Ευρωπαίους – και θα προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το «αστείο» είναι ότι ο Γ. Παπανδρέου επιχειρεί (;) να διαπραγματευθεί – τι άραγε; – όταν πρώτα ο ίδιος έχει κάνει λόγο για μειωμένη εθνική κυριαρχία και για Ελλάδα «πειραματόζωο». Όμως τίποτε απ’ όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής δεν μπορεί να περιγράψει την πραγματικότητα έτσι όπως θα διαμορφωθεί την επόμενη περίοδο.

Κατ’ αρχάς σενάριο βοήθειας, παρά τα σκληρά μέτρα, που βυθίζουν τη χώρα στην ύφεση και προκαλούν ήδη μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις, δεν πρόκειται να έρθει – οι Γερμανοί το λένε σε όλους τους τόνους. Το καλύτερο που μπορούμε να περιμένουμε είναι ένα μεγάλο δάνειο, με λίγο καλύτερο επιτόκιο, με ορίζοντα κάποιων μηνών, αλλά με τίμημα τον αυστηρότερο έλεγχο που έχει ποτέ επιβληθεί σε χώρα της Ευρωζώνης, με επιτηρητή (ή επιτηρητές;) που θα υποκαθιστά την κυβέρνηση της χώρας.

Κι όμως, σήμερα, την ώρα που θα ψηφίζεται το πακέτο της αφαίμαξης στη Βουλή, θα έχουμε την πρώτη σοβαρή αντίδραση, με το συλλαλητήριο του μεσημεριού. Χθες καμιά εικοσαριά χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Αθήνα ως ένα πρώτο δείγμα αντίδρασης. Όμως η οργή διακατέχει πολύ περισσότερους. Έτσι σήμερα έχουμε τον δεύτερο γύρο, με αποκορύφωμα τη γενική απεργία της επόμενης Πέμπτης.

Θα υψωθεί φωνή ισχυρή ή θα παραμείνουμε δειλοί και μοιραίοι περιμένοντας ένα θαύμα; Με τη χώρα να βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο και με μια κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης, οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται. Και η επιβίωσή μας εξαρτάται μόνο από εμάς τους ίδιους. Θα δείξουμε ότι έχουμε τα κότσια ή θα περιμένουμε πότε θα γίνει πράξη η «παρότρυνση» των δύο Γερμανών βουλευτών της συμπολίτευσης να δώσουμε από νησιά μέχρι και την Ακρόπολη προκειμένου η δική τους χώρα να μην χάσει τα λεφτά της;

Απαντήσεις από το μεσημέρι και μετά...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου