Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Αρνητές, «πρόθυμοι» και πλήρης σύγχυση


Η αστυνομία προφήτευε ότι κανείς δεν επρόκειτο να αναλάβει την ευθύνη για τη βόμβα που έκοψε βίαια το νήμα της ζωής του πιτσιρικά Αφγανού ρακοσυλλέκτη και τραυμάτισε πολύ σοβαρά τη αδελφούλα του.

Κι όμως, οι πρόθυμοι για την ανάληψη της συγκεκριμένης ευθύνης είναι ουκ ολίγοι, ύστερα μάλιστα από τη δημόσια προτροπή της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, οι οποίοι αρνήθηκαν ότι την τοποθέτησαν και κάλεσαν ώστε, αν κάποια «επαναστατική οργάνωση» έχει τοποθετήσει τη βόμβα, να αναλάβει την ευθύνη διότι «διαφορετικά η πολιτική ανωνυμία σαμποτάρει την επαναστατική κατεύθυνση και "χρεώνει" μια ολόκληρη στρατηγική του αντάρτικου πόλης».


Έτσι λοιπόν χθες:

* Κάποιος τηλεφώνησε στην «Καθημερινή» για να αναλάβει την ευθύνη εκ μέρους κάποιας Αντάρτικης Ομάδας Λάμπρος Φούντας. Ο άγνωστος δήλωσε ότι οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης δεν ήθελαν να σκοτώσουν και προανήγγειλε ότι η οργάνωσή του στο εξής θα χτυπάει αμερικανικούς και αγγλικούς στόχους – κατ’ άλλους μίλησε για αμερικανικούς και ρωσικούς, αλλά δεν έχει μεγάλη σημασία.

* Λίγο αργότερα έσκασε μύτη μια τραγικά ανορθόγραφη προκήρυξη την οποία υπέγραφε κάποια νεοεμφανιζόμενη ακροδεξιά οργάνωση με την επωνυμία «Επαναστατικό Εθνικοσοσιαλιστικό Μέτωπο», η οποία με έμμεσο τρόπο... μισοαναλάμβανε την ευθύνη για τη βόμβα, με μια μοναδική αναφορά στο πρώτο από τα δύο υστερόγραφα: «Υ.Γ. 1: Δε θα μιλήσουμε για παράπλευρη απώλια αλλά ούτε και θα ζητήσουμε τη συγχώρεση κανενός καθός είμαστε σε πόλεμο και στον πόλεμο πεθαίνουν ακόμη και μικρά παιδιά». Κανένα άλλο σημείο δεν έμοιαζε με ανάληψη ευθύνης.

Σημειώστε απλώς ότι, εκτός από το φυλετικό μίσος, που ξεχείλιζε, δύο σημεία είχαν ενδιαφέρον στο περίεργο αυτό κείμενο, το οποίο όσοι ενδιαφέρεστε για το θέμα «Τρομοκρατία» καλό θα είναι να κρατήσετε στο αρχείο – ίσως αργότερα χρειαστεί:

* Στο δεύτερο υστερόγραφο επιχαίρει για τη βόμβα της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς στα γραφεία της Χρυσής Αυγής: «Υ.Γ. 2: "Λυπούμαστε" όμως ειλικρινά για ένα άλλο πρόσφατο γεγονός. Για την "έξωση" που έγινε πρόσφατα στα γραφεία της Προδοτικής Οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Τα συλληπητήριά μας "σύντροφοι"».

* Σε κάποιο σημείο του περίεργου αυτού κειμένου ο συντάκτης του περιγράφει το... κοινωνικό του «όραμα»: «Εμείς προτάσσουμε αντιεξουσιαστικές κοινωνίες φυλετικού χαρακτήρα και από δω και πέρα προς αυτή την κατεύθυνση θα κινούμαστε»!

Ποιος έβαλε τη βόμβα;

Από τη Δευτέρα τη νύχτα, μετά την προκήρυξη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, στο indymedia άρχισαν τα post που επίσης υποδείκνυαν ακροδεξιούς ως δράστες. Η θεωρία αυτή ήταν δημοφιλής και πριν από το κείμενο του περίεργου και πρωτοεμφανιζόμενου «Επαναστατικού Εθνικοσοσιαλιστικού Μετώπου». Είναι όμως έτσι; Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος, όμως, ούτως ή άλλως, η σύγχυση που έχει δημιουργηθεί έχει μια άσχημη οσμή.

Επειδή λοιπόν το «αστυνομικό» μέρος έχει μάλλον μικρή σημασία, ας κάνουμε τον κόπο να δούμε τι σημαίνουν τα διάφορα ενδεχόμενα:

1. Αν η Συνωμοσία Πυρήνων κ.λπ. λέει ψέματα: Σ’ αυτή την περίπτωση το θέμα δεν είναι προφανώς αν η αστυνομία έχει δίκιο ή όχι, αλλά το ότι μια οργάνωση με συχνότατη βομβιστική δραστηριότητα έχει προκαλέσει έναν νεκρό. Και επιπλέον δεν έχει το ήθος και την παλληκαριά ν’ αναλάβει την ευθύνη.

Μπορεί οι μάγκες αυτοί να έλεγαν σε παλαιότερες προκηρύξεις ότι δεν τους ενδιαφέρει ποιοι θα είναι τα θύματα των ενεργειών τους, μπορεί να θεωρούν ότι γι’ αυτούς ο πόλεμος έχει αρχίσει και είναι έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, αλλά μπροστά στο βάρος της ευθύνης για πραγματικά θύματα όλα αλλάζουν δραματικά. Αν όμως η Συνωμοσία λέει την αλήθεια, τότε ανοίγουν άλλα – εξ ίσου επικίνδυνα – ενδεχόμενα:

* Η αστυνομία να σπεκουλάρει επικίνδυνα πάνω στο πτώμα ενός παιδιού στο όνομα της πίεσης προς τη Συνωμοσία, την οποία θεωρεί «αδύναμο κρίκο» της νέας γενιάς της τρομοκρατίας. Ή, ενδεχομένως, κάποια υπηρεσία – είτε της ΕΛ.ΑΣ. είτε άλλου... θεσμού – να επιχειρεί, μέσα από ψευδείς αναλήψεις ευθύνης και τη διασπορά σύγχυσης, να δημιουργήσει μέτωπο μεταξύ των δύο πιο φανατικών άκρων του πολιτικού συστήματος ώστε να δημιουργηθεί το υπόβαθρο για μια ακόμη πιο σκληρή λογική καταστολής.

* Μια πράγματι νέα – οργανωτικά και εμπειρικά υποτυπώδης – οργάνωση του ίδιου ιδεολογικού κλίματος με αυτό της Συνωμοσίας να έχει προκαλέσει, άμα τη εμφανίσει της, μια τέτοια τραγωδία.

* Ένα κομμάτι της ακροδεξιάς να πήρε την «πάσα» από την επίθεση της Συνωμοσίας στη Χρυσή Αυγή και μια νέα, απείρως πιο πολύπλοκη, επικίνδυνη και αιματηρή εποχή να ανοίγει για την εγχώρια τρομοκρατία.

2. Αν η αστυνομία παίζει περίεργα παιχνίδια στον βωμό του δικούς της «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», τότε, εκτός από τις ασυνάρτητες συλλήψεις νεαρών, ίσως δούμε ακόμη χειρότερες «πρωτοβουλίες» εκ μέρους της.

3. Αν μια νέα οργάνωση έχει μπει στο παιχνίδι, τότε φυσιολογικά έχει «καεί» με το «καλημέρα». Εκτός αν η ζωή των μελών μιας πάμπτωχης και βασανισμένης οικογένειας είναι άνευ σημασίας, οπότε θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα.

4. Αν οι δράστες της επίθεσης είναι ακροδεξιοί, τότε έχει συντελεστεί μια εξαιρετικά ανησυχητική μετάλλαξη και στην «απέναντι» πλευρά του πολιτικού και κοινωνικού περιθωρίου, η οποία δημιουργεί βάσιμο φόβο για πολύ χειρότερες εξελίξεις, ιδιαίτερα εν όψει της διαρκούς επιδείνωσης της κρίσης. Εφ’ όσον μάλιστα υποθέσουμε ότι η προκήρυξη των «εθνικοσοσιαλιστών» είναι αυθεντική, τότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μεγάλες ανατροπές και εκπλήξεις στο προσεχές μέλλον.

Άλλωστε κάποια πρώιμα «συμπτώματα» δημιουργούν την υποψία ότι τα δύο αυτά άκρα του πολιτικού περιθωρίου μπορεί να συγκρουστούν ανελέητα, αλλά ταυτοχρόνως αναπτύσσονται σοβαρές πιθανότητες να συγκλίνουν. Ίσως μάλιστα όσο αγριότερα θα συγκρούονται τόσο περισσότερο η σύγκλισή τους να γίνεται ορατή διά γυμνού οφθαλμού.

Βεβαίως, προς το παρόν, αν θέλουμε να διατηρούμε τη σοβαρότητά μας, καλό είναι να μην επεκταθούμε. Όμως, σ’ αυτό το ενδεχόμενο, αργά ή γρήγορα, θα υποχρεωθούμε να ανοίξουμε τα μάτια και να δούμε με έναν εντελώς νέο τρόπο το πρόβλημα της τρομοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση το «έργο» έχει πολύ δρόμο μπροστά του. Η συνέχεια επί της οθόνης...

1 σχόλιο:

  1. Καλο το παραμυθι των πυρήνων αλλα υπαρχει και η κοινή λογικη, δειτε το κτηριο που βαλαν βομβα και αν δεν ειναι τυπικος στοχος αριστεριστικης οργανωσης τι ειναι???
    http://www.eede.gr/content.asp?id=6&source=upper
    και ναι ειναι το κτηριο στην Ιακωβάτων στις φωτο - συνεδριακο κεντρο της ΕΕΔΕ.

    Απλα οι τυποι ειναι εγκληματιες ΚΑΙ ψευτες. Αναμενεται και προβοκατσιες απο τα κατακαθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή