Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Μας... προετοιμάζουν για κατάρρευση!


Χρεωκοπούμε ανεξάρτητα από τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση! Αυτή τη δυσοίωνη πρόβλεψη αποτυπώνουν πολλά ρεπορτάζ της Κυριακής, όσο κι αν στους τίτλους τους είναι συγκρατημένες οι εφημερίδες. Οι λέξεις «χρεωκοπία», «κατάρρευση» και άλλες παρόμοιες διατρέχουν την επικαιρότητα την ώρα που μια συντονισμένη προσπάθεια καταβάλλεται τόσο από την κυβέρνηση όσο των φιλικών της ΜΜΕ για να πειστούμε ότι... «έρχεται βοήθεια»!

Ακόμη χειρότερα την ώρα που, αν και η κυβέρνηση είναι πανέτοιμη να ανακοινώσει την περικοπή του 14ου μισθού, την παράκαμψη των συλλογικών συμβάσεων και την απελευθέρωση των απολύσεων, τα νέα φορολογικά μέτρα για όλους, ενώ ήδη έχει ανακοινώσει, κατ' επιταγήν των επιτηρητών της ελληνικής οικονομίας, το πάγωμα των συντάξεων, κανένα από αυτά τα μέτρα δεν πρόκειται να επιφέρει την κοινοτική ή άλλη... βοήθεια.

Χαρακτηριστικά του κλίματος είναι κάποια δημοσιεύματα του κυριακάτικου «Βήματος», τα οποία προαναγγέλλουν με... σεμνότητα τις μαύρες μέρες που έρχονται, με πιο «προχωρημένο» αυτό με τίτλο «Θα γίνουμε Αργεντινή ή Ουγγαρία;» του Γρηγόρη Νικολόπουλου, στο οποίο υποστηρίζεται ευθέως ότι η τριπλή επιτροπεία από ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ αποσκοπεί αποκλειστικά στο στέγνωμα της χώρας από χρήμα προκειμένου να αποπληρώνονται τα χρέη. Ο δε παραλληλισμός με την Αργεντινή είναι κάτι παραπάνω από εύγλωττος. Γράφει ο συντάκτης του δημοσιεύματος:

«Η κακή διάθεση των πιστωτών απέναντί μας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή τη στιγμή και η αιτία που μπορεί να την οδηγήσει στην κατάρρευση. Οι πιστωτές όμως δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αποφύγουν το λάθος που έκαναν στην περίπτωση της Αργεντινής, αλλά οδεύουν με ταχύτητα προς την επανάληψή του, μια επανάληψη η οποία θα οδηγήσει την Ελλάδα σε αδιέξοδο και τελικά τους ίδιους τους πιστωτές σε τεράστια ζημιά. Το ερώτημα λοιπόν είναι τι θα συμβεί όταν η κυβέρνηση αναγκαστεί να πάρει αυτά τα μέτρα.

(...) Εμείς σε σχέση με την Αργεντινή έχουμε ένα επιπλέον πρόβλημα το οποίο δυσχεραίνει την κατάσταση. Τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Ήδη βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο των “υποδείξεων” της Συνθήκης, όπου η Επιτροπή έχει εισηγηθεί μέτρα, πιέζει για την εφαρμογή τους και ελέγχει στενά την αποτελεσματικότητά τους. Η Ελλάδα δεν έχει ψήφο στις ευρωπαϊκές συνεδριάσεις που αφορούν την επίλυση του προβλήματός της, συνεπώς οι αποφάσεις των Ευρωπαίων μάς επιβάλλονται χωρίς συζήτηση. Τώρα μένει να δούμε αν θα έχουν αποτέλεσμα τα μέτρα και, αν δεν έχουν, περνάμε στο επόμενο στάδιο της Συνθήκης που είναι οι κυρώσεις.

(...) Όλο αυτό που περιγράφεται παραπάνω αποσκοπεί σε έναν και μόνο στόχο: στην αποπληρωμή των δανείων μας. Δηλαδή το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ – σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση – δεν έχουν έλθει εδώ για να διασώσουν την ελληνική οικονομία και να τη βάλουν σε ένα μονοπάτι ανάπτυξης. Έχουν αποσταλεί από τους πιστωτές μας για να διασφαλίσουν ότι η χώρα θα συνεχίσει να επιβιώνει τρώγοντας τις σάρκες της, προκειμένου να αποπληρώνονται τα δάνεια».


Στήριξη ναι, βοήθεια όχι. Μόνο... δάνεια

Και η... βοήθεια που υποτίθεται πως αναμένει η ελληνική κυβέρνηση; Όπως λέει ο – εκ των αρχιτεκτόνων τού υπό διαμόρφωση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου Ντάνιελ Γκρος σε άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας, με τίτλο «Σύντομα το spread θα φτάσει στο 500», δεν υπάρχει καμιά βοήθεια.

Άλλωστε η μόνη συνεισφορά των εταίρων μας περιορίζεται στην παροχή δανείων, μέσω των οποίων θα εγγράψουν απαιτήσεις για τη δύσκολη περίοδο της επιτήρησης, αλλά και θα διασφαλίσουν ότι, μέσω των τραπεζών τους, θα ελέγξουν πλήρως τους ελληνικούς λογαριασμούς, αλλά και κάθε απόφαση επί της οικονομικής πολιτικής.

Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα: «Παρά την αδιάκοπη φιλολογία ότι υπάρχει ένα αόρατο γαλλογερμανικό “δίχτυ ασφαλείας” (μεγέθους 25 δισ. ευρώ), έτοιμο να διασώσει τη χώρα αν χάσει τον βηματισμό της και πέσει από το σχοινί του δανεισμού στο δημοσιονομικό κενό, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές, το μόνο που υπάρχει είναι ένα σχέδιο για την απελευθέρωση (σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης) 3-4 δισ. ευρώ με τη μορφή αγοράς ελληνικών ομολόγων ή εγγυήσεων από κρατικές τράπεζες της Γαλλίας και της Γερμανίας».

Ως εκ τούτου, λοιπόν, οικονομολόγοι εκτιμούν ότι «μόλις η Ελλάδα βγει στο “ξέφωτο των αγορών” για να δανειστεί, όσο σκληρά μέτρα κι αν έχει λάβει ώς τότε, οι αγορές δύσκολα θα αντισταθούν στον πειρασμό να της επιτεθούν. Διότι εκείνο που τις ενδιαφέρει περισσότερο από τις ευκαιρίες κερδοσκοπίας που προσφέρει η “ελληνική αδυναμία” είναι να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα σε ένα τεστ δοκιμής των αντανακλαστικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δηλαδή να απειλήσουν τη χώρα και με αυτόν τον τρόπο να “εκβιάσουν” την κυρία Άνγκελα Μέρκελ, τον κ. Νικολά Σαρκοζί και τον διοικητή της ΕΚΤ κ. Ζαν - Κλοντ Τρισέ να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να αποκαλύψουν αν πράγματι διαθέτουν τον μηχανισμό διάσωσης που υπαινίχθηκαν κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής ότι διαθέτουν».


Και με το ενδεχόμενο χρεωκοπίας τι γίνεται; Ο Γκρος, επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (Centre of Εuropean Ρolicy Studies), δήλωσε στο «Βήμα» ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο προ της χρεωκοπίας, αλλά – κατά την εκτίμησή του – σύντομα θα αρχίσει να δανείζεται με spread 500, δηλαδή με επιτόκιο περίπου 9%!


Στον πάτο της ύφεσης

Μια λοιπόν και μιλάμε για τα ενδεχόμενα της ύφεσης και της χρεωκοπίας, ας δούμε τι λένε και οι... γκουρού των χρηματοοικονομικών, δηλαδή οι διεθνείς τζογαδόροι. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των εφημερίδων, κάτι τέτοια διαμάντια βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη νέα Υόρκη σε μια μάζωξη στην οποία, σύμφωνα με «Το Βήμα» και πάλι, ασχολήθηκαν με το ενδεχόμενο η ελληνική οικονομία να πέσει σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει τάξη στα δημοσιονομικά.

Ποιοι συμμετείχαν σ’ αυτή τη συνάντηση; «Μεταξύ άλλων, ο Τζορτζ Σόρος, “πατριάρχης των επενδύσεων”, ο Τζον Πόλσον, διαχειριστής επενδύσεων, επικεφαλής του επενδυτικού κεφαλαίου Ρaulson & Co. με κεφάλαια 36 δισ. δολαρίων και θέσεις κατά των ελληνικών ομολόγων και του ευρώ, ο Στιβ Σβάρτζμαν, ιδιοκτήτης της Βlackstone Group με επενδεδυμένα κεφάλαια 94 δισ. δολαρίων, ο καθηγητής Ρόμπερτ Μαντέλ, πατέρας του ευρώ, καθώς και ο καθηγητής Νουριέλ Ρουμπίνι, που προέβλεψε εγκαίρως την παγκόσμια οικονομική κρίση».

Διαβάζουμε από το κείμενο του Γιώργου Παπαϊωάννου με τίτλο «Ο “Μυστικός Δείπνος” της Γουόλ Στριτ»:

«Εκτιμούν ότι τα σκληρά οικονομικά μέτρα υπονομεύουν την έξοδο από την ύφεση και πως αν δεν δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, υπάρχει ο κίνδυνος η ελληνική οικονομία να εισέλθει σε έναν φαύλο κύκλο υψηλού χρέους και αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης που θα προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές.

(...) Ο Νουριέλ Ρουμπίνι επανέλαβε τη θέση του για προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ υποστηρίζοντας ότι η ανυπαρξία ευρωπαϊκού μηχανισμού για δημοσιονομική παρέμβαση, η ανάγκη της Ελλάδας να εξασφαλίσει άμεσα σημαντικούς πόρους και το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στερείται της απαραίτητης τεχνογνωσίας προκειμένου να αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις οδηγούν την Ελλάδα στο ΔΝΤ.

(...) Ο Τζον Πόλσον, ο οποίος υπολογίζεται ότι έχει στοιχηματίσει στη χρεοκοπία της Ελλάδας περί τα 4 δισ. ευρώ και έχει πάρει σημαντικές θέσεις κατά του ευρώ, διαβλέπει μεγάλες δυσκολίες σχετικά με την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους. Κύριο επιχείρημά του είναι ότι η εφαρμογή των σκληρών οικονομικών μέτρων λιτότητας θα πλήξει την πραγματική οικονομία και θα οδηγήσει σε σημαντική ύφεση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μείωση του ΑΕΠ θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις που έχουν ακουστεί ως σήμερα. Αυτό θα διογκώσει δυσανάλογα το μέγεθος του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ δημιουργώντας πρόβλημα στον δανεισμό του Δημοσίου και στην υποχώρηση των spreads.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η παρατεταμένη και βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα προκαλέσει κοινωνικές αντιδράσεις ως προς την αποδοχή των σκληρών μέτρων, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε σοβαρές κοινωνικές αναταραχές. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, υποστήριξε την άποψη ότι όλες οι χώρες που πήραν σκληρά δημοσιονομικά μέτρα τύπου ΔΝΤ (όπως η Λετονία) έπεσαν σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, κάτι που εκτιμά ότι θα συμβεί και στην Ελλάδα. Η ύφεση αυτή θεωρεί ότι θα οδηγήσει σε αδυναμία αποπληρωμής του χρέους.

(...) Κατά τον Τζον Πόλσον, η Ελλάδα θα υιοθετήσει τα μέτρα λιτότητας που ζητεί η Ε.Ε. με αντάλλαγμα χρηματοοικονομική βοήθεια, ώστε να εξασφαλίσει τα 20-25 δισ. ευρώ που απαιτούνται κατά τους επόμενους μήνες. Καθώς όμως το έλλειμμα θα παραμένει υψηλό και η οικονομία θα βρίσκεται σε ύφεση, θεωρεί ότι η δυσκολία χρηματοδότησης του δημοσίου χρέους θα παραμείνει ως το φθινόπωρο ή και τις αρχές του 2011, διογκώνοντας το πρόβλημα για την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο Πόλσον έχει ποντάρει στο ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει κάποια στιγμή τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο ίδιος πιστεύει ότι η Ελλάδα θα δανειστεί τα 25 δισ. ευρώ που χρειάζεται για να αποπληρώσει ομόλογα που λήγουν τον προσεχή Απρίλιο και Μάιο, αλλά δεν θα αποφύγει τη χρεωκοπία».

Ύστερα απ’ όλα τούτα, θα είναι τουλάχιστον λίγο ευκολότερο να «διαβάσετε» τόσο τις πολιτικές δηλώσεις της περιόδου όσο και τα παλούκια που έρχονται σε χρόνο... μηδέν. Έχουμε όμως πολλά ακόμη να δούμε – και να πούμε. Είμαστε μόνο στην αρχή του δρόμου προς την Κόλαση...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου