Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Μετανάστευση και Αιγαίο


Και μια τελευταία παράμετρος που αφορά το Αιγαίο και τη μετανάστευση, πάλι από το μεγάλο αφιέρωμα που έκανε Το Ποντίκι στο θέμα περί πετρελαίου και Αιγαίου. Αυτή η τελευταία (επί του μεγάλου αυτού θέματος) ανάρτηση αφιερώνεται σε όσους εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα σοβαρά θέματα της χώρας ως πεδίο ιδεολογικού... πειραματισμού αδιαφορώντας για τις τραγικές συνέπειες που συνεπάγονται οι θέσεις τους.


Με την κρίση των Ιμίων και τη Συμφωνία της Μαδρίτης η Τουρκία κατόρθωσε να βάλει στο τραπέζι των ελληνοτουρκικών τις απόψεις της περί περιοχών του Αιγαίου με αδιευκρίνιστη κυριαρχία και να τις υπερασπιστεί με συνέπεια. Το αποτέλεσμα είναι ότι σύμμαχοι, εταίροι και «φίλοι» της Ελλάδας αναγνωρίζουν εμπράκτως (μέσα από διαδικασίες και διαβουλεύσεις της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ) ότι υπάρχουν «γκρίζες» περιοχές στο Αιγαίο και περιμένουν από την Αθήνα να συνδιαλλαγεί με την Άγκυρα ώστε να «διευκρινιστεί» το καθεστώς.

Η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης στο πλαίσιο της Ε.Ε. από τη «συνοριακή αστυνομία» (FRONTEX) είναι μια ακόμη απόδειξη του πόσο αποτελεσματική είναι η τούρκικη προσπάθεια. Στις διαπραγματεύσεις της FRONTEX με την Τουρκία, η οποία προωθεί ασταμάτητα λαθρομετανάστες προς την Ελλάδα (και την Ε.Ε.), η χρήση του όρου «ελληνοτουρκικές συνοριακές διαφορές» ουσιαστικά υιοθετεί την επιχειρηματολογία της Άγκυρας περί «γκρίζων ζωνών».

Οι διαβουλεύσεις της FRONTEX με την Τουρκία πήγε στη Βουλή με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και ερώτηση της Λιάνας Κανέλλη. Η βουλευτής στην ερώτησή της υποστήριξε ότι, με πρόσχημα τη δραστηριοποίηση της FRONTEX, προωθείται τακτική συνδιαχείρισης του Αιγαίου.

Σημειώστε πως το περιεχόμενο των συζητήσεων της FRONTEX με την Τουρκία δεν έχει δημοσιοποιηθεί! Η «μυστικότητα» προφανώς... δικαιολογείται από ένα «ξεχασμένο» γεγονός: το νοτιοανατολικό Αιγαίο δεν περιλαμβάνεται στα σύνορα της Ε.Ε. από συστάσεως του «ευρωστρατού». Με απλά λόγια η Ευρωπαϊκή Ένωση εμπράκτως αναγνωρίζει τις τούρκικες ενστάσεις για τα ελληνοτουρκικά σύνορα.


Πρόσφατη η ιστορία

Η συγκρότηση του ευρωστρατού αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο του 1999 στο Ελσίνκι. Εκεί οι εταίροι αποφάσισαν να συγκροτήσουν ένα στρατιωτικό σώμα ταχείας επέμβασης 60.000 ανδρών στα πρότυπα του νέου δόγματος για επεμβάσεις παγκόσμιας εμβέλειας του ΝΑΤΟ: «πιο γρήγορα, πιο μακριά και μόνιμα». Ο ευρωστρατός χρησιμοποιεί τις υποδομές του ΝΑΤΟ. Έτσι η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, μπαίνει από το παράθυρο στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων του ευρωστρατού.

Με απλά λόγια ο ευρωστρατός δεν μπορεί να δραστηριοποιηθεί στα ευρωπαϊκά (και ελληνικά) σύνορα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο αν δεν συμφωνήσει η Τουρκία. Ακόμη πιο... λιανά, τα ελληνικά σύνορα εμπράκτως δεν είναι σύνορα της Ε.Ε.!

Η ολοκλήρωση της πετυχημένης τακτικής της τούρκικης διπλωματίας για να παγιώσει τα περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο επισφραγίστηκε στην Κοπεγχάγη, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. το 2002. Εκεί η τότε ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε έγγραφο που συνυπογράφτηκε από τις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Βρετανίας. Με αυτή τη συμφωνία ουσιαστικά «θεσμοθετήθηκε» και στο επίπεδο της ευρωπαϊκής πολιτικής «άμυνας και ασφάλειας» ο ρόλος της Τουρκίας και η αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Συνοψίζοντας: Η Τουρκία, ως γνωστόν, έχει δικαίωμα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ να ασκήσει βέτο και να «βγάλει» από την ομπρέλα της συμμαχίας ελληνικές περιοχές τις οποίες θεωρεί αμφισβητούμενες. Αυτό το δικαίωμα η τούρκικη διπλωματία έχει κατορθώσει να το επεκτείνει και εντός των μηχανισμών της Ε.Ε. (FRONTEX), έστω κι αν δεν είναι μέλος της Ένωσης. Με τον τρόπο αυτόν εδραιώνει και σε επίπεδο Ε.Ε. τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου