Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Συμφέρει τις τράπεζες το σενάριο πτώχευσης;



Στο τραπέζι το περίστροφο των CDS

Από το Euro2day

Του Χρήστου Κίτσιου

Ανοιχτό είναι πλέον το ενδεχόμενο να υπάρξει σύνθετη λύση εθελοντικού και υποχρεωτικού κουρέματος του χρέους καθώς οι τραπεζίτες βάζουν στο τραπέζι και το περίστροφο... της ενεργοποίησης των CDS στην περίπτωση όπου η Ελλάδα και η Ευρώπη εμμείνουν στη θέση τους να μη δοθούν εγγυήσεις από το EFSF στα νέα ομόλογα.

Χθες, μετά τις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους τραπεζών στη Φρανκφούρτη, ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα δήλωσε ότι οι ομολογιούχοι συμφώνησαν να συσταθεί επιτροπή η οποία θα διαπραγματευτεί με την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Αυτό που δεν είπε ο κ. Νταλάρα, αλλά παραδέχονται στελέχη της κυβέρνησης είναι ότι όχι μόνο διαπιστώνεται σοβαρή απόκλιση θέσεων, αλλά, για πρώτη φορά, υπονοήθηκε από πλευράς τραπεζών ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί και να – τις – συμφέρει το σενάριο πτώχευσης!


Οι τράπεζες διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν κούρεμα που θα επιφέρει ζημία της τάξης του 65% και άνω επί της καθαρής παρούσας αξίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, αν υπάρξει υποχρεωτική αναδιάρθρωση χρέους με ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS), η ζημία για όσους έχουν προβεί σε αντιστάθμιση κινδύνου ενδέχεται να είναι χαμηλότερη!

Στην πράξη, οι τράπεζες ανοίγουν οι ίδιες, εμμέσως πλην σαφώς, θέμα υποχρεωτικού κουρέματος και ενεργοποίησης των CDS, αναιρώντας ένα από τα όπλα που θεωρητικά είχε στη φαρέτρα του ο... επίσημος τομέας (Ελλάδα και Ευρώπη).

Ανακοίνωσε ότι οι κορυφαίοι πιστωτές συμφώνησαν να συστήσουν επιτροπή πιστωτών, η οποία θα διεξάγει συνομιλίες με Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ο επικεφαλής της διεθνούς τραπεζικής ένωσης δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να κοινοποιήσει κάποιο λεπτομερές σχέδιο ακόμη. «Έχουμε κάνει πρόοδο στον σχηματισμό προτάσεων, αλλά εκπροσωπούμε μια ευρεία γκάμα επενδυτών.» Ελπίζει ότι μια συμφωνία με την Ελλάδα θα έχει ολοκληρωθεί εντός εβδομάδων και, αν όλα πάνε ομαλά, προβλέπει ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα εκδηλωθεί στις αρχές Ιανουαρίου.

Η ελληνική κατάσταση είναι μοναδική, δήλωσε ο κ. Νταλάρα τονίζοντας ότι δεν διαβλέπει καθόλου «κούρεμα» στο ιταλικό χρέος. «Κι άλλες χώρες έχουν προβλήματα, αλλά δεν απαιτούν κούρεμα» είπε.


Reuters: Έως τα τέλη Νοεμβρίου η ελληνική πρόταση για το PSI

Η Ελλάδα θα παρουσιάσει έως τα τέλη Νοεμβρίου την πρόταση στους ιδιώτες ομολογιούχους για το «κούρεμα», αναφέρει αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών σε δηλώσεις του στο Reuters.

«Περιμένω ότι έως τα τέλη Νοεμβρίου θα έχουμε την πρόταση» δήλωσε ο αξιωματούχος.


1 σχόλιο:

  1. Ο Νοέμβρης 2011 δείχνει ξανά "Eπιστημονική" Xούντα !!!
    AYTO Σημαίνει Αντίσταση !!! ΕΜΠΡΟΣ !!!
    Δε λυπάμαι τα γηρατειά που φεύγουν - τα μωράκια που έρχονται άθελά τους να ζήσουν σκλάβοι, να πεθάνουν σκλάβοι, σ' έναν κόσμο ελεύθερων αφεντάδων. Θα τους μαθαίνουν: η σκλαβιά τους χρέος εθνικόν και σοφία του Πανάγαθου!... Πότε θ' αναστηθούν οι σκοτωμένοι; ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗΣ, 20 Oκτώβρη 1973

    ΑπάντησηΔιαγραφή