Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Το τεράστιο σκάνδαλο με τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων


Από την Αυγή

Του Γιώργου Κουτσούκου*

Όταν οι μάσκες πέφτουν, τότε ακόμα και τα πιο στοιχειώδη προσχήματα προβάλλουν ως αχρείαστα στο πλαίσιο της μνημονιακής – οικονομικής και κοινωνικής – εξόντωσης της συντριπτικής πλειονότητας του ελληνικού λαού. Δείγμα του απροκάλυπτου κυνισμού των κυβερνώντων και ταυτόχρονα τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό σκάνδαλο αποτελεί το θέμα του «κουρέματος» κατά 50% των κρατικών ομολόγων, τα οποία κατέχουν τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία της χώρας.

Τα ταμεία έχουν στην κατοχή τους αυτή τη στιγμή περίπου 26 δισ. κρατικά ομόλογα, τα οποία, εκτός από σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, αποτελούν και «πηγή» (μέσω των εισπραττόμενων τόκων, που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση) για την πληρωμή μέρους των υποχρεώσεων των Ταμείων.


Ο προϋπολογισμός του 2012 προϋποθέτει και στηρίζεται στην υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης-27ης Οκτωβρίου, δηλαδή στο «κούρεμα» των ελληνικών κρατικών ομολόγων που έχουν στα χέρια τους οι ιδιώτες επενδυτές κατά 50% ή αλλιώς στο PSI plus (το οποίο, βέβαια, για λόγους που δεν θα αναλύσουμε εδώ, βρίσκεται τελείως «στον αέρα»).

Στο πλαίσιο λοιπόν του PSI plus «κουρεύονται» και τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων κατά 50% – με αποτέλεσμα να καταγράφονται ζημιές ύψους 13 δισ. ευρώ – χωρίς ταυτόχρονα να μειώνεται το χρέος της γενικής κυβέρνησης ούτε κατά 1 ευρώ!!! Κι αυτό συμβαίνει επειδή τα ομόλογα που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία αποτελούν ενδοκυβερνητικό χρέος, του οποίου η οποιαδήποτε μείωση δεν επηρεάζει καθόλου το δημόσιο χρέος.

Και για το πούμε πιο αναλυτικά, το χρέος της γενικής κυβέρνησης – βάσει του οποίου κρινόμαστε – είναι το άθροισμα των επιμέρους χρεών προς τρίτους της κεντρικής κυβέρνησης, των ασφαλιστικών ταμείων, των ΝΠΔΔ, των ΔΕΚΟ κ.λπ. Οπότε, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η κεντρική κυβέρνηση χρωστά στα ασφαλιστικά ταμεία 26 δισ. ευρώ μέσω των ομολόγων. Αν αυτό το χρέος μειωθεί κατά 50% ή ακόμα και κατά 100%, τότε το χρέος της γενικής κυβέρνησης δεν θα μειωθεί ούτε κατά ένα σεντ, αφού δεν αποτελεί χρέος προς τρίτους!

Είναι σαν να χρωστά ένα μέλος μιας οικογένειας σ’ ένα άλλο μέλος 100 ευρώ και ταυτόχρονα να χρωστά η οικογένεια σε έναν τοκογλύφο 500 ευρώ. Αν το χρέος των 100 ευρώ μειωθεί ή ακόμα και διαγραφεί τελείως, αυτό δεν θα επηρεάσει ούτε κατ’ ελάχιστον το ύψος του χρέους προς τον τοκογλύφο.

Επιπλέον, στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων υποτίθεται ότι συμμετέχουν μόνο οι ιδιώτες επενδυτές (εξαιρούνται τα ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και τα κράτη - μέλη της Ε.Ε.). Όμως τελείως αυθαίρετα η κυβέρνηση εντάσσει τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία στους ιδιώτες. Δηλαδή και το χρέος της γενικής κυβέρνησης δεν μειώνεται καθόλου και τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία «μεταμορφώνονται» σε ιδιώτες - επενδυτές.

Αλλά δεν σταματάει εδώ το σκάνδαλο. Από το παράνομο «κούρεμα» τα ασφαλιστικά ταμεία θα χάσουν όχι μόνο περιουσιακά στοιχεία 13 περίπου δισ., αλλά και τους ετήσιους τόκους, οι οποίοι μόνο το 2012 ανέρχονται στο ποσό των 554 εκατομμυρίων ευρώ!

Το ποσό αυτό όχι μόνο δεν αναπληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά έχουμε και κατακόρυφη μείωση της κρατικής ενίσχυσης στο ασφαλιστικό σύστημα, η οποία στην περίπτωση του ΙΚΑ για παράδειγμα ξεπερνά το 40%! Σε αντίθεση βέβαια με τις τράπεζες, οι οποίες ενισχύονται με πακτωλό δισ.

Είναι μάλιστα τέτοιο το θράσος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ώστε παραδέχεται στον προϋπολογισμό ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2012 θα ήταν υψηλότερο χωρίς την εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου (+1,6%) απ' ό,τι θα είναι με την εφαρμογή της συμφωνίας (+1,1%).

Η διαφορά αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στις απώλειες που θα υποστούν τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως τις αναλύσαμε πιο πάνω. Δηλαδή παραδέχεται το οικονομικό επιτελείο ότι μόνο ζημιά θα προκαλέσει το «κούρεμα» των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων, αφού ακόμα και το πρωτογενές πλεόνασμα του 2012 μειώνεται από το «κούρεμα» αυτό.

Γιατί όμως προχωρά η κυβέρνηση σε αυτή τη σκανδαλώδη και παράνομη ενέργεια; Ο λόγος είναι ξεκάθαρος και εξόχως κυνικός: στόχος κυβέρνησης και τρόικας είναι η κατάρρευση των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων, ώστε να ισοπεδωθούν πλήρως οι παροχές τους.

Στόχος των Μνημονίων είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ύφεση, η καταστροφή των υποδομών της χώρας και η μετατροπή της συντριπτικής πλειονότητας του ελληνικού λαού σε μια άμορφη, εξαθλιωμένη μάζα, έτοιμη να δουλέψει με «κινέζικα» μεροκάματα προς όφελος της υπερκερδοφορίας μιας χούφτας πολυεθνικών και των ντόπιων ολιγαρχών, που ήδη αναδύονται από τα συντρίμμια της χώρας.

Και όποιος πιστεύει ότι αυτά αποτελούν κινδυνολογία ας κοιτάξει τον τρόπο με τον οποίο επιχειρούν τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων: χωρίς αιδώ, χωρίς προσχήματα, βέβαιοι ότι θα τη βγάλουν «καθαρή» ακόμα και με αυτό το απίστευτο σκάνδαλο. Και σας το λέω: θα τη βγάλουν «καθαρή», εκτός κι αν βρουν απέναντί τους την αριστερά ενωμένη. Θα τη βρουν όμως;

* Ο Γιώργος Κουτσούκος είναι οικονομολόγος


1 σχόλιο:

  1. Ενώ το άρθρο τα λέει καλά, στο τέλος, αντί να πει ότι όλος ο κόσμος πρέπει να ενωθεί κατά των μνημονιακών δυνάμεων και των πρακτικών τους, το πάει πάλι στο θέμα της κατακερματισμένης αριστεράς...

    Και ύστερα ήρθαν οι μέλισσες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή