Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Υπό πλήρη κατάρρευση τα έσοδα του προϋπολογισμού


Από Τα Νέα

Σε πλήρη κατάρρευση βρίσκονται τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τα έσοδα εμφανίζονται μειωμένα σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα κατά 4,1%,το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2011.

Μάλιστα η αποκαρδιωτική εικόνα των εσόδων ενισχύεται από το γεγονός ότι παρά τα σκληρά φοροεισπρακτικά μέτρα που έχουν επιβληθεί το τελευταίο έτος, εμφανίζουν μαύρη τρύπα έναντι του αναθεωρημένου στόχου κατά 1,1 δισ. ευρώ. Η κατάρρευση των εσόδων έχει οδηγήσει στα ύψη και το έλλειμμα το οποίο διαμορφώνεται στο δεκάμηνο στα 20,1 δισ. ευρώ έναντι 18 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.


Πιο αναλυτικά, τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικός και ΠΔΕ) είναι μειωμένα έναντι του νέου στόχου κατά 1.103 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.360 εκατ. ευρώ.


Το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει τη μεγάλη υστέρηση των εσόδων κυρίως

● στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση,

● στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στη μείωση των εισοδημάτων,

● στις καθυστερήσεις είσπραξης των φορολογικών εσόδων που προέκυψαν από την απεργία του προσωπικού της ΓΓΠΣ και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού,

● στη μετάθεση, λόγω καθυστερήσεων στις διαδικασίες είσπραξης ορισμένων εσόδων από την εκχώρηση αδειών και δικαιωμάτων του Δημοσίου στο απομένον δίμηνο του έτους

● και, τέλος, στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.

Τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 38,1% ή κατά 521 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το δεκάμηνο του 2010.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η παρούσα υστέρηση των εσόδων αναμένεται να αντιμετωπισθεί στο απομένον δίμηνο, με την απόδοση των φορολογικών ρυθμίσεων που περιέχονται στους εφαρμοστικούς νόμους του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 - 2015.

Επισημαίνεται ότι τα έσοδα του δεκαμήνου βάσει του δελτίου εκτέλεσης του Π/Υ είναι σε ταμειακή βάση. Το συνολικό όμως αποτέλεσμα των εσόδων του 2011, σε εθνικολογιστική βάση, καθορίζεται και από την πορεία των εσόδων έως το πρώτο δίμηνο του 2012, ενώ μέρος των εσόδων της τρέχουσας περιόδου λογίζονται εθνικολογιστικά στα έσοδα του 2010.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3.121 εκατ. ευρώ ή 5,7% έναντι του 2010. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως:

● στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 2.483 εκατ. ευρώ ή 19,5% σε σχέση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2010,

● στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών κατά 2,4% ή 970 εκατ. ευρώ συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 που δικαιολογείται από την αύξηση των επιχορηγήσεων για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία κατά 2.767 εκατ. σε σχέση με το 2010 που υπερέβη τη μείωση κατά 1.796 εκατ. ευρώ των υπολοίπων κατηγοριών δαπανών.

Βασικοί αποδέκτες των αυξημένων επιχορηγήσεων ήταν:

● Τα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά 1.838 εκατ. ευρώ (κυρίως ο ΟΓΑ κατά 380 εκατ. ευρώ και το ΙΚΑ κατά 1.348 εκατ. ευρώ) εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές.

● Ο ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 313 εκατ. ευρώ.

● Τα νοσοκομεία κατά 794 εκατ. ευρώ (700 εκατ. ευρώ για την πληρωμή προμηθειών του έτους 2011 και 94 εκατ. ευρώ για την καταβολή οφειλών από προμήθειες παρελθόντων ετών).

Οι δαπάνες του ΠΔΕ, τέλος, παρουσιάζουν μείωση κατά 37,4% ή 2.260 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου