Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Μoody's: Προειδοποίηση υποβάθμισης 87 ευρωπαϊκών τραπεζών


Βάζει στο στόχαστρο τις μεγαλύτερες τράπεζες Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Ελβετίας

Από Το Βήμα

Κατά μία έως και δύο βαθμίδες προειδοποιεί ότι θα υποβαθμίσει 87 τράπεζες από τα 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο αμερικανικός οίκος Moody's λόγω της ανησυχίας ότι πιθανόν να μη λάβουν τα αναγκαία ποσά από τις εθνικές κυβερνήσεις για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Η σημερινή προειδοποίηση της Moody's αποτελεί πρακτικά το δεύτερο (και αναμενόμενο) σκέλος της χθεσινής ανακοίνωσης στην οποία ο οίκος έθετε στον προθάλαμο της υποβάθμισης δυνητικά όλες τις χώρες της ευρωζώνης λόγω της επέκτασης της κρίσης χρέους.


Στη σημερινή ανακοίνωσή του ο οίκος βάζει στο στόχαστρο τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους της Γαλλίας (BNP Paribas, Societe Generale), της Ιταλίας και της Ισπανίας αλλά δεν εξαιρεί τις εκτός ευρωζώνης τράπεζες της Ελβετίας (Credit Suisse, UBS) οι οποίες είναι εκτεθειμένες στο ευρωπαϊκό χρέος.


Συνολικά η προειδοποίηση υποβάθμισης αφορά επτά τράπεζες από τη Γαλλία, 21 από την Ισπανία, 17 από την Ιταλία, εννέα από την Αυστρία, τρεις από το Βέλγιο, δύο από την Κύπρο, τρεις από τη Φιλανδία, τρεις από το Λουξεμβούργο, έξι από την Ολλανδία, πέντε από τη Νορβηγία, δύο από την Ελβετία, δύο από την Πορτογαλία, δύο από τη Σλοβενία, τέσσερις από τη Σουηδία και μία από την Πολωνία.

«Εκτιμούμε ότι η συστημική στήριξη για τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης στην Ευρώπη γίνεται όλο και περισσότερο απρόβλεπτη εξαιτίας ενός συνδυασμού αλλαγών στην τακτική διαχείρισης αλλά και χρηματοοικονομικών δυσκολιών», σημειώνει ο οίκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου