Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Από τα μπαζούκα στα πυρηνικά


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Lex

Κανένας δεν περίμενε από τον θείο Ben να αντιδράσει με αυτόν τον τρόπο. Αυτή είναι ίσως και η μόνη εξήγηση για τις τρελές κινήσεις στις αγορές μετά την προγραμματισμένη ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τρίτη.

Οι αποδόσεις βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων treasuries βυθίστηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο στην Ιστορία, καταρρίπτοντας ακόμη και τα ρεκόρ του 2008, ενώ ο Dow Jones κατέγραψε αρχικά ελεύθερη πτώση, για να ανακάμψει ισχυρά λίγο αργότερα, σε μία συνεδρίαση με εύρος διακύμανσης για τον δείκτη της τάξεως των 630 μονάδων.


Η πιο εντυπωσιακή κίνηση καταγράφηκε στην αγορά συναλλάγματος, όπου πραγματοποιήθηκαν τέτοιες διακυμάνσεις που αρκετοί traders δεν είχαν ξαναδεί στην καριέρα τους, με το δολάριο να βυθίζεται έναντι του ελβετικού φράγκου.


Με σχεδόν μηδενικά επιτόκια, η Fed δεν μπορούσε να προσφέρει πολύ περισσότερα στις αγορές πέραν της φραστικής στήριξης. Δηλώνοντας ότι θα διατηρήσει τα επιτόκιά της σε εκτάκτως χαμηλά επίπεδα μέχρι τα μέσα του 2013 – εν αντιθέσει με την ασαφή φράση περί εκτεταμένης περιόδου, που χρησιμοποιούσε μέχρι πρότινος –, οι αγορές θα έπρεπε υπό κανονικές συνθήκες να αντιδράσουν με ένα πεντάωρο χρηματιστηριακό ράλι.

Οι εξελίξεις αποδεικνύουν, όμως, ότι οι σημερινές συνθήκες είναι κάθε άλλο παρά... κανονικές.

Πράγματι η αρχική αντίδραση των αγορών ήταν σχιζοφρενική, με τις αγορές συναλλάγματος και ομολόγων να προετοιμάζονται για ακόμη πιο μικρές αποδόσεις, ενώ οι traders των χρηματιστηρίων, που είχαν ήδη δει τα κέρδη ενάμιση έτους να εξαφανίζονται μέσα σε δύο εβδομάδες, περίμεναν νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης.

Εάν, όμως, η πτωτική πορεία των αγορών συνεχιστεί, τότε οι επενδυτές ίσως λάβουν τελικά κάτι ακόμη πιο τολμηρό από ένα τρίτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το τρίτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα έχει μεγαλύτερη επιτυχία από τα προηγούμενα. Παράλληλα, όμως, τα δημοσιονομικά «μπαζούκα» έχουν ξεμείνει από πυρομαχικά καθώς το πρόβλημα πλέον είναι το δημόσιο χρέος και όχι η αστάθεια του τραπεζικού κλάδου.

Οι αγορές, κατά συνέπεια, φαίνεται πως καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα πυρηνικά όπλα της νομισματικής πολιτικής, που έχουν απρόβλεπτες παράπλευρες απώλειες, μπορεί σύντομα να χρησιμοποιηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου