Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

«Θα το πληρώσουμε με μια κόλαση»


Από Τα Νέα

Του Ρούσσου Βρανά

Ένα βίντεο που το BBC μάλλον δεν πρόκειται να ξαναπαίξει ποτέ, είναι αυτό με τη συνέντευξη του Ντάρκους Χάου. Ο γνωστός στο βρετανικό κοινό συγγραφέας και πολιτικός σχολιαστής δείχνει σαν να μην πιστεύει στα μάτια του για τη στάση που τηρούν οι Αρχές απέναντι σε όσα συμβαίνουν σήμερα στη Βρετανία.

«Οι πολιτικοί ηγέτες μας δεν είχαν ιδέα» λέει στη δημοσιογράφο του BBC Φιόνα Άρμστρονγκ, ενώ πίσω του φλέγονται τα συντρίμμια που άφησαν οι ταραχές στο Λονδίνο. «Η αστυνομία δεν είχε ιδέα. Όμως, όποιος μπορούσε να σκύψει πάνω από αυτούς τους νεαρούς μαύρους και λευκούς πιο προσεκτικά, θα άκουγε αυτά που προσπαθούσαν να μας πουν και που κάναμε πως δεν τα ακούγαμε, αυτά που τους συμβαίνουν σε αυτή τη χώρα».


● Σε αυτό το σημείο η δημοσιογράφος επιχείρησε να στριμώξει τον Χάου, υπονοώντας ότι στηρίζει τους «ταραξίες». Και εκείνος της αποκρίθηκε: «Δεν πήρα ποτέ μέρος σε ταραχές. Πήρα μόνο μέρος σε διαδηλώσεις που κατέληξαν σε συγκρούσεις». «Αυτά που λέτε είναι ανόητα», του επιτέθηκε η Άρμστρονγκ.


● «Όχι, εσείς είστε ανόητη». Ο πόνος για τις βρετανικές φτωχογειτονιές, λέει ο Χάου, έπιανε πάντα την Άρμστρονγκ, τους όμοιούς της και το κατεστημένο, μόνο όταν πια ένιωθαν ότι η απειλή μπορούσε να φτάσει μέχρι και το δικό τους κατώφλι.

Γιατί οι άνθρωποι είναι σήμερα τόσο οργισμένοι; Και γιατί αυτή η οργή εξαπλώνεται τόσο γρήγορα από χώρα σε χώρα;

● Στις αρχές της οικονομικής κρίσης, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι προειδοποιούσε πως «θα ενταθούν οι συγκρούσεις ανάμεσα στις τάξεις και πως αν οι άνθρωποι εξακολουθήσουν να πλήττονται από την ανεργία και τη φτώχεια, θα υπάρξουν ταραχές».

● Και ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου χαρακτήριζε τη χρηματοπιστωτική κρίση ως τον υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, προειδοποιώντας ότι οι συνέπειές της θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «μεγαλύτερη αστάθεια».

● Οι κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο έλεγαν στους λαούς τους ότι η διάσωση των τραπεζιτών ήταν αναγκαία για να σωθεί η οικονομία.

Σήμερα έχει έρθει η ώρα της αλήθειας: επειδή είναι πια φανερό παντού πως αυτή η πολιτική όχι μόνο δεν απέδωσε, αλλά κατέστρεψε την οικονομία. «Αν αποδειχτεί πως οι τράπεζες θησαυρίζουν, θα βρεθούμε μπροστά σε μια επανάσταση» προειδοποιούσε ήδη από το 2008 ο Αμερικανός γερουσιαστής Κρις Ντοντ. «Οι άνθρωποι θα εξοργιστούν που οι φόροι τους κατέληξαν στις τσέπες των τραπεζιτών. Και τότε αυτό θα το πληρώσουμε με μια κόλαση».

Ο Μπρζεζίσνκι όμως τα είπε όλα σε ομιλία του στο Council on Foreign Relations: «Για πρώτη φορά στην Ιστορία όλη σχεδόν η ανθρωπότητα είναι πολιτικά ενεργή, συνειδητή και συντονισμένη. Μόνο μερικοί απομονωμένοι θύλακοι της ανθρωπότητας παραμένουν σήμερα έξω από αυτή την πολιτική αναταραχή και τα κινήματα που εξαπλώνονται σε όλον τον κόσμο». Η κόλαση αυτή βρίσκεται κιόλας σήμερα μπροστά σε εκείνους που τη φοβούνται περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου