Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Οι αγορές «ξηλώνουν» τα σχέδια της Ε.Ε.Από το Euro2day

«Οι αγορές δεν αντιδρούν όπως αναμέναμε». Η παραπάνω δήλωση του επιτρόπου Οικονομικών Όλι Ρεν αποτελεί από τη μια ομολογία αποτυχίας της Ευρώπης και από την άλλη δηλώνει, εμμέσως πλην σαφώς, ανάγκη να επανεξετασθούν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.

Και αυτό γιατί, πέραν των αρρυθμιών που συνόδευσαν τις αποφάσεις, το τοπίο στις αγορές έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά από τότε. Τα διαδοχικά σημάδια προσγείωσης της ισχνής, έτσι και αλλιώς, ανάπτυξης στην οικονομία των ΗΠΑ και η επαναφορά του κινδύνου της διπλής ύφεσης για την παγκόσμια οικονομία αλλάζουν τα δεδομένα.


Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους είναι πιθανόν, πια, να πρέπει να αντιμετωπισθεί σε περιβάλλον οικονομικής στασιμότητας ή, ακόμη χειρότερα, βαθιάς ύφεσης. Κάτι που σημαίνει ότι θα αυξηθεί το χρέος ως προς το ΑΕΠ και θα απαιτηθούν υψηλότερες θυσίες για να τιθασευτεί.


Όλα αυτά με την Ευρωζώνη να δέχεται επίθεση στον πυρήνα της καθώς οι τρέχουσες αποδόσεις ισπανικών και ιταλικών ομολόγων παραμένουν στην επικίνδυνη περιοχή μεταξύ 6% με 6,50%, ένα βήμα πριν τα επίπεδα του 6,8% με 7%, στα οποία το κόστος δανεισμού καθίσταται πλέον απαγορευτικό.

Οι αγορές πιέζουν ή «εκβιάζουν», κατά κάποιους, την Ευρώπη να προχωρήσει στην έκδοση ευρωομόλογου, μετατρέποντας μέρος του χρέους των κρατών - μελών σε χρέος της Ευρωζώνης. Απέναντι σε αυτή την πίεση η Ευρώπη δεν δείχνει έτοιμη να μπορεί να αντιτάξει κάτι.

Ο Προσωρινός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων (EFSF), που αποτελεί πρακτικά προπομπό του Ευρωομολόγου, κρίθηκε ήδη από τις αγορές ως «πολυβόλο χωρίς σφαίρες». Και αυτό γιατί διευρύνθηκαν οι αρμοδιότητές του χωρίς να αποφασισθεί αύξηση των κεφαλαίων του.

Αντ' αυτού, με τα κοινοβούλια των χωρών - μελών της Ζώνης να εισέρχονται σε θερινή ραστώνη, οι αγορές εκτιμούν ότι θα απαιτηθούν μήνες για να εγκριθεί η δυνατότητα του EFSF να παρεμβαίνει με αγορές στην δευτερογενή αγορά ομολόγων.

Ανησυχίες που προσπάθησε να διασκεδάσει ο κ . Ρεν διαβεβαιώνοντας: «Μπορούμε να έχουμε ολοκληρώσει τις τεχνικές και πολιτικές διαδικασίες που απαιτούνται μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου». Ωστόσο παραδέχθηκε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί τόσο η πραγματική ικανότητα του EFSF στην παροχή δανείων όσο και το εύρος των δραστηριοτήτων του, στόχος που σύμφωνα με τον ίδιο επιτεύχθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.Γκρίνια για τη στάση της ΕΚΤ

Τις αγορές εξέπληξε δυσάρεστα και η απροθυμία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να βάλει πλάτη στην τρέχουσα συγκυρία. Τα σημερινά reports ξένων τραπεζών ασκούν οξεία κριτική στο γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν άλλαξε στάση δηλώνοντας ευθέως ότι εξετάζει να παρέμβει αγοράζοντας ιταλικά και ισπανικά ομόλογα.

«Αν οι τιμές ιταλικών και ισπανικών ομολόγων δεν αντικατοπτρίζουν τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα, όπως δηλώνουν κυβερνήσεις και στελέχη της Κομισιόν, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν παρεμβαίνει η ΕΚΤ» δηλώνει στο Euro2day στέλεχος της αγοράς ομολόγων.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η ΕΚΤ επανενεργοποίησε το πρόγραμμα παρέμβασης στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, αγοράζοντας όμως μόνο πορτογαλικά και ιρλανδικά ομόλογα. Κίνηση που προκάλεσε έκπληξη και ενέτεινε τις πιέσεις στα ιταλικά και ισπανικά ομόλογα.

Σύμφωνα με τον ίδιο η Ευρώπη δείχνει να παρακολουθεί αμήχανη την κλιμάκωση των πιέσεων. «Οι αγορές ξηλώνουν το πουλόβερ της Ευρωζώνης, την ώρα που το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε... διακοπές» τονίζει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου έχουν ήδη ξεπερασθεί.

Πρακτικά οι αγορές θέτουν την Ευρώπη ενώπιον ενός διλήμματος, που αποφεύγει να απαντήσει ξεκάθαρα εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο. Ή να κάνει το βήμα μπροστά προς την πολιτική και οικονομική ενοποίηση, εκδίδοντας ευρωομόλογο ή προικίζοντας τον EFSF με τα απαραίτητα κεφάλαια, ή να αποφασίσει την αποδόμησή της».

Το ενδεχόμενο επανεξέτασης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου από μηδενική βάση μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο και για την Ελλάδα. Και αυτό γιατί διαμορφώνεται πλέον η εκτίμηση ότι το σχέδιο δεν καθιστά βιώσιμο το ελληνικό χρέος και πρέπει να υπάρχει πιο γενναία αναδιάρθρωσή του με βαθύτερο κούρεμα απαιτήσεων.

«Σε περίπτωση που η Ευρώπη συρθεί από τις εξελίξεις σε επανεξέταση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής από μηδενική βάση, τότε ίσως υπάρξουν αλλαγές και ως προς το σκέλος του ελληνικού χρέους» εκτιμούν τραπεζίτες, οι οποίοι παραδέχονται ότι η Ευρώπη πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό της και να κινηθεί αυτή τη φορά γρήγορα.

«Αποδείχθηκε ότι με ξόρκια δεν λύνεται το πρόβλημα. Και εδώ η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από έκδοση ευρωομολόγου ή έναν πειστικά οπλισμένο EFSF σε ρόλο προπομπού του ευρωομολόγου» δηλώνει στο Euro2day κορυφαίος τραπεζίτης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου