Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

«Εκτός ελέγχου η δυναμική του χρέους»!Βόμβα από αρμόδια υπηρεσία της Βουλής

Από το Πρώτο Θέμα

Παραδοχή – βόμβα πραγματοποιούν οι επιτελείς του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στο μηνιαίο τους δελτίο λέγοντας ότι «η δυναμική του δημόσιου χρέους είναι εκτός ελέγχου». Αναλυτικά τα στοιχεία του δελτίου αφορούν στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2011, ενώ στο κεφάλαιο με τίτλο «Δημόσιο Χρέος» μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:


«Η σημαντική περαιτέρω αύξηση του χρέους, το υψηλό πρωτογενές έλλειμμα το οποίο στο επτάμηνο έχει ήδη υπερβεί σημαντικά τον ετήσιο στόχο και η βαθύτερη ύφεση, έχουν ενισχύσει στο έπακρο την δυναμική του χρέους, η οποία πλέον είναι εκτός ελέγχου» και συμπληρώνει ότι «οι εξελίξεις αυτές φαίνεται να αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις θετικές επιπτώσεις στη δυναμική του χρέους από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου (μείωση επιτοκίων κατά 1 εκατοστιαία μονάδα και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας)».


Επιπροσθέτως, οι συντάκτες της έκθεσης αμφισβητούν το στοιχείο της έκθεσης του ΔΝΤ που αναφέρει ότι «ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα φτάσει το 172% του ΑΕΠ το 2012» λέγοντας ότι «μετά τις νέες εξελίξεις (σ.σ.: βαθύτερη ύφεση) θεωρείται απίθανο να σταθεροποιηθεί ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ το 2012, ενισχύοντας έτσι τις αμφιβολίες των αγορών για την επιτυχία του Μεσοπρόθεσμου και την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας».

Το συγκεκριμένο δελτίο αποτελεί ένα είδος «εσωτερικού κοινοβουλευτικού εγγράφου» και μοιράζεται στους βουλευτές - μέλη της επιτροπής για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Να σημειωθεί το γραφείο είναι αρμόδιο για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τη συγκέντρωση σχετικών πληροφοριών, την υποβοήθηση του έργου των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών και τη σύνταξη εκθέσεων σχετικά με την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων.

Το γραφείο εκδίδει τακτικές τριμηνιαίες και ετήσιες εκθέσεις, καθώς και εκθέσεις επί οποιουδήποτε ζητήματος του ζητηθεί εγγράφως από τον πρόεδρο της Βουλής ή από τους προέδρους των επιτροπών. Επικεφαλής του γραφείου έχει οριστεί από την Βουλή σε συνεννόηση με το υπ. Οικονομικών η κυρία Στέλλα Σάββα - Μπαλφούσια.

Εργάζεται ως ερευνήτρια στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών και είναι υπεύθυνη του τομέα μακροοικονομικής ανάλυσης και Προβλέψεων από το 2003.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου