Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Η Ν.Δ. αντιστέκεται ανεμίζοντας... καλσόν




Τα σενάρια που αναφέρονται στην προηγούμενη ανάρτηση θα ήταν από εκκρεμή έως... ορφανά αν δεν εμφανιζόταν, με κάποιον τρόπο, και η άποψη της Ν.Δ. για όλα τούτα. Άλλωστε, με δεδομένο ότι ο Καρατζαφέρης θα έτρεχε πριν καν του το ζητήσουν, το ερώτημα ήταν τι θα κάνει ο Σαμαράς, ο οποίος – κι αυτό είναι έγκυρο – αρχικά εμφανιζόταν εξαιρετικά... δυσκοίλιος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αναλαμβάνει λοιπόν το Πρώτο Θέμα διά του Σπύρου Γκουτζάνη να μας διαφωτίσει περιγράφοντας τους όρους υπό τους οποίους η Ν.Δ. θα συναινούσε σε μια προοπτική κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας».

Τον πρώτο ρόλο στη σεναριολογία δεν θα μπορούσε παρά να έχει η... Οικογένεια Μητσοτάκη:

«Δεν είναι τυχαία η στιγμή που επέλεξε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη να διαχωρίσει τη θέση της από το κόμμα, δηλώνοντας ότι δεν θα παραβρεθεί στην κρίσιμη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή που θα αποφασίσει για τη νέα δομή της Ν.Δ.

Άνθρωποι από το ευρύτερο περιβάλλον της έλεγαν ότι "σύντομα το πολιτικό τοπίο θα αλλάξει και θα αποκτήσουμε διαφορετικό ρόλο". Κομματικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι "ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η θυγατέρα του προσβλέπουν σε ανώμαλες πολιτικές εξελίξεις για να ξαναμπούν ως πρωταγωνιστές στο πολιτικό παιχνίδι από το οποίο τους απέβαλε η λαϊκή βάση της Ν.Δ."».


Και ο Σαμαράς; Κατά τον ρεπόρτερ της εφημερίδας:

«Ανεξαρτήτως όμως της κυρίας Μπακογιάννη, το ενδεχόμενο να κληθεί η Ν.Δ. να συμβάλει σε μια κυβέρνηση που θα έχει ευρύτερη συναίνεση προκειμένου να βγάλει τη χώρα από την κρίση φοβίζει το ηγετικό επιτελείο του κόμματος. Εν αντιθέσει με στελέχη που βιάζονται να επιστρέψουν στην εξουσία και θα ήθελαν να παίξουν ρόλο σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, ο στενός πυρήνας περί τον κ. Σαμαρά το απεύχεται. Η Ν.Δ. είναι διατεθειμένη να στηρίξει την κυβέρνηση προκειμένου να απομακρύνει μια τέτοια εξέλιξη».

Μέχρι πού όμως φτάνουν οι... αντιστασιακές αντοχές της Ν.Δ.: Ο Γκουτζάνης σημειώνει (παρ’ ότι «ο κ. Σαμαράς έχει πει δημοσίως ότι δεν στέργει σενάρια "εξωθεσμικών λύσεων" απαντώντας στις προτάσεις του κ. Μητσοτάκη») πως, αν η χώρα «αναγκαστεί να δανειστεί με υπερβολικά υψηλά επιτόκια» ή «καταφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», τότε «μια κυβέρνηση ευρύτερης συναίνεσης φεύγει από τη σφαίρα του ενδεχομένου και γίνεται πιθανότητα» και «η Ν.Δ. δεν θα μπορεί να αρνηθεί τη συμβολή της».

Δεδομένου ότι... δεν μένουν άλλα διαθέσιμα σενάρια, ας δούμε πώς η εφημερίδα περιγράφει την πραγματική θέση της Ν.Δ. έναντι του ενδεχομένου μια κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας»:

«Άνθρωπος που απηχεί τις σκέψεις του προέδρου του κόμματος λέει: "Θα πρέπει να δούμε με τι προϋποθέσεις θα γίνει κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα δεν μπορούμε να αρνηθούμε μια πρωτοβουλία υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα κινείται στα θεσμικά πλαίσια των κομμάτων. Ακόμη και τότε όμως δεν θα πάει σαν παρακολούθημα του κ. Παπανδρέου αλλά θα επιβάλει τους δικούς του όρους. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση θα έχει αναλάβει την ευθύνη των ενεργειών της και το κόστος του ναυαγίου της ελληνικής οικονομίας"».

Αφού λοιπόν αφαιρέσουμε με προσοχή τον φερετζέ από την... αντιστασιακή Νουδούλα, μην τυχόν και σκίσει κανένα καλσόν, ας δούμε και τους όρους που θα θέσει για να παράσχει τη συνδρομή της στον άλλο φερετζέ της υποτιθέμενης «εθνικής σωτηρίας», που δεν θα είναι τίποτε άλλο από την πλήρη συναίνεση στο μεγάλο πήδημα του ΔΝΤ. Πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα:

«Για να προσφέρει τη συναίνεσή της σε ένα κυβερνητικό σχήμα για την υπέρβαση της κρίσης, η Ν.Δ. θα θέσει και συνολικότερους όρους, όπως η κατάργηση του νόμου για την ιθαγένεια, η απόσυρση του "Καλλικράτη" και των κυβερνητικών σχεδίων για την αναμόρφωση του εκλογικού νόμου. "Αυτά αποτελούν μέρος ενός εναλλακτικού σχεδιασμού ανάγκης, δεν αποτελούν την προτεραιότητά μας", λέει στέλεχος της Ρηγίλλης».

Το πιο ενδιαφέρον σχόλιο πάντως στο ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος» το κάνει ο ίδιος ο εκδότης του Θέμος Αναστασιάδης:

«Καλό θα είναι να αποφεύγουν οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. δεσμευτικές δηλώσεις για το αν θα συνεργαστούν ή όχι με τον Παπανδρέου σε τυχόν κυβέρνηση εθνικής ενότητας - ανάγκης - συνεργασίας κ.λπ. κ.λπ. Τι μιλάνε, αφού ξέρουν πολύ καλά ότι το ζήτημα δεν εξαρτάται τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Αν ο Παπανδρέου επικαλεστεί τη δεδομένη εθνική κρίση και τους καλέσει να συνδράμουν, τι θα κάνουν; Πώς θα πουν “όχι” όταν όλη η στρατηγική τους είναι στη λογική "στηρίζουμε την Ελλάδα, ελέγχουμε την κυβέρνηση";

Το πρόβλημα είναι αλλού: εύκολο και λογικό φαίνεται το να ζητήσεις διακυβέρνηση εθνικής ενότητας κ.τ.λ. κ.τ.λ., κάτι που μπορεί να καταλήξει σε σχήμα Γιώργου - Αντώνη με τους άλλους στην αντιπολίτευση. Το δύσκολο είναι να λειτουργήσει ένα τέτοιο σχήμα, εξ ου και μάλλον ο Παπανδρέου θα προκρίνει ανασχηματισμένη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με προσθήκες προσωπικοτήτων και τεχνοκρατών για να χειριστούν τη νέα κατάσταση, προς το "αποτελεσματικότερον", εντός εισαγωγικών...».


Γεια σου ρε Αντωνάκη Βελουχιώτη! Κοίτα μην δεις την Ντόρα πρωτοπαλλήκαρο του Γιωργάκη με τον Καρατζαφέρη εκ δεξιών της και σου φύγει η μαγκιά. Η αντιπολίτευση και η αντίσταση, μεγάλε, θέλουν καρύδια. Άντε γεια...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου