Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ και της Ε.Ε. στέλνουν την Ελλάδα οι αγορές


Από το Voria.gr

Κάτι παραπάνω από σαφές ήταν το μήνυμα που έστειλαν σήμερα οι αγορές προς την ελληνική κυβέρνηση, μετά το αποτέλεσμα της δημοπρασίας των εντόκων γραμματίων: «Δεν μας πείσατε». Γι’ αυτό και σχεδόν επιτακτικά οδηγούν τη χώρα στην ενεργοποίηση του σχεδίου σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας. Δηλαδή στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ και της Ε.Ε.

Ο υπερδιπλασιασμός του επιτοκίου στα ετήσιας διάρκειας έντοκα γραμμάτια ήταν το πιο ηχηρό μήνυμα που θα μπορούσαν να στείλουν, ενώ προβληματισμό προκαλεί και η περιορισμένης έκτασης υπερκάλυψη.

«Αν δεν πάνε τώρα στο σχέδιο, πότε θα πάνε;», είναι το ερώτημα που απευθύνουν οι τραπεζίτες σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, οι οποίες κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές είναι. Από το υπουργείο Οικονομικών, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη αντίδραση, ενώ στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ο επικεφαλής του έλειπε τις προηγούμενες μέρες στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Αυτό, όμως, μικρή σημασία έχει. Το ενδιαφέρον τώρα επικεντρώνεται στα επόμενα βήματα που θα κάνει το οικονομικό επιτελείο, για να μπορέσει να κρατηθεί ζωντανή η ελπίδα της διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. Στο μεταξύ, τα spreads επιμένουν να διαμορφώνονται στα επίπεδα των 350 μονάδων βάσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου