Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Οι Θεσσαλονικείς διεκδικούν το νερό της πόλης τους


Από το Πράσινο Ποντίκι 5.4.2012

Της Βάλιας Μπαζού

Η «Κίνηση 136» γεννήθηκε ως ιδέα το καλοκαίρι του 2011 και ήταν το αποτέλεσμα των συζητήσεων που γίνονταν όλο το προηγούμενο διάστημα στις συγκεντρώσεις των «αγανακτισμένων» του Λευκού Πύργου στη Θεσσαλονίκη. Έπειτα από 4 μήνες διεργασιών, η Κίνηση έκανε στα τέλη Νοεμβρίου την πρώτη της δημόσια παρουσίαση, με το όνομά της να προσδιορίζεται από το ποσό που θα κατέβαλλε κάθε πολίτης για τη διεκδίκηση του νερού της Θεσσαλονίκης.


Η πρωτοβουλία ανήκει στους εργαζομένους της Εταιρείας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ Α.Ε.), σε συλλογικότητες της πόλης και απλούς πολίτες, οι οποίοι αποφάσισαν να δράσουν εναλλακτικά προκειμένου, όπως μας επισήμανε ο Σάκης Τζάκρης, μηχανολόγος μηχανικός, μέλος της Κ136 και μέλος Δ.Σ. του Συνεταιρισμού Δ' Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Θεσσαλονίκης, να μην «επιτρέψουμε σε κανένα συμφέρον, εγχώριο ή ξένο, να κερδοσκοπήσει από το νερό μας και να κάνει παιχνίδια με τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον της περιοχής μας».

Κι έτσι αποφάσισαν να οργανωθούν προκειμένου να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και να εξαγοράσουν το 40% της ΕΥΑΘ καθώς και το μάνατζμεντ της εταιρείας.

Η ιδέα τους, πρωτοποριακή για τη χώρα μας, δεν έμεινε στα χαρτιά, αλλά εδώ και πέντε μήνες λαμβάνει σάρκα και οστά προκειμένου η προσπάθεια για τη διεκδίκηση της εταιρείας και το νερού της πόλης τους να γίνει όχι με «άσφαιρα» πυρά, αλλά με ένα σοβαρό και μελετημένο σχήμα.


Η ΕΥΑΘ των πολιτών

Μετά την πρώτη παρουσίαση της Κ136, όπως μας λέει ο Σάκης Τζάκρης, «ενημερώσαμε όλους τους δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, καθώς και μεγάλο μέρος των κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων. Η συντριπτική πλειοψηφία τους υποστηρίζει την κίνησή μας». Το μοντέλο που επέλεξαν για τη διεκδίκηση της ΕΥΑΘ αποφασίστηκε ύστερα από συζητήσεις με τους πολίτες και τους φορείς της πόλης με στόχο να εξασφαλίζει 4 βασικές προϋποθέσεις, και συγκεκριμένα:

♦ Διαφάνεια στα οικονομικά.

♦ Δημοκρατική λειτουργία και διοίκηση.

♦ Μη κερδοσκοπική διαχείριση.

♦ Συμμετοχή περίπου 372.000 υδρομέτρων - νοικοκυριών, σε σύνολο, περίπου, 510.000. Όπως μας επισημαίνει ο κ. Τζάκρης, «η ΕΥΑΘ εξυπηρετεί 6 δημοτικές κοινότητες του Δήμου Θεσσαλονίκης και 11 περιφερειακούς δήμους που συγκροτούν την ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης, με πάνω από 1 εκατ. κατοίκους. Έτσι επιλέξαμε το μοντέλο της διεκδίκησης να στηριχθεί στο εξής σχήμα:

♦ Πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί ανά δήμο και δημοτική κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι δημιουργούνται με βάση τον νόμο για τους αστικούς συνεταιρισμούς που ισχύει στην Ελλάδα.

♦ Δευτεροβάθμια Ένωση των Συνεταιρισμών σε Ανώνυμη Εταιρεία (Κοινωνική ΕΥΑΘ Α.Ε.), η οποία θα διεκδικήσει την εξαγορά του 40% και του μάνατζμεντ της σημερινής ΕΥΑΘ.

Μέτοχοι της ανώνυμης αυτής εταιρείας θα είναι οι πρωτοβάθμιοι κοινωνικοί συνεταιρισμοί ανάλογα με το μετοχικό κεφάλαιο που ο καθένας διαθέτει. Η δημιουργία της Ανώνυμης Εταιρείας κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο αποκλεισμού της συμμετοχής των συνεταιρισμών στον διαγωνισμό για την εξαγορά της ΕΥΑΘ.

Μέλη των συνεταιρισμών μπορούν να γίνουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα που μπορούν να καταβάλλουν 140 ευρώ για τη συγκρότηση του κεφαλαίου εξαγοράς της ΕΥΑΘ Α.Ε., ποσό που μπορεί να καταβληθεί εντός 14 μηνών για όσους αδυνατούν να το καταβάλουν άμεσα. Κάθε μέλος του συνεταιρισμού διαθέτει μία μόνο ψήφο, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μερίδων που κατέχει.

Μέχρι στιγμής έχουν ιδρυθεί οι δύο πρώτοι συνεταιρισμοί, στη Δ' Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης και στον Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη, και έχει δρομολογηθεί η ίδρυση δύο ακόμη συνεταιρισμών, στον Δήμο Καλαμαριάς και στην Ε' Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης το επόμενο διάστημα.

Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, αφού, όπως μας επισήμανε ο κ. Τζάκρης, «μια βασική δυσκολία βρίσκεται στο γεγονός ότι οι πολίτες έχουν διαμορφώσει μια αρνητική στάση και άποψη για τη λειτουργία και την κατάληξη κυρίως των αγροτικών συνεταιρισμών των προηγούμενων δεκαετιών».

Το μοντέλο προβλέπει «την ίδρυση από τους συνεταιρισμούς της ΚΕΥΑΘ Α.Ε. (Κοινωνική ΕΥΑΘ Α.Ε.) με αρχικό κεφάλαιο 10 εκατομμύρια ευρώ και στη συνέχεια διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για τη συγκρότηση του απαιτούμενου ποσού για την εξαγορά της εταιρείας».


Δύσκολος αγώνας

Το σύνθημα των μελών της Κ136 είναι ότι «το νερό δεν είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό αγαθό». Και με αυτό το σύνθημα προσπαθούν να ενημερώσουν αλλά και να παρακινήσουν τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν στην προσπάθεια προκειμένου να αποτραπεί η δημιουργία ενός ιδιωτικού μονοπωλίου στη θέση του κρατικού.

«Είναι εφικτό οι πολίτες να αναλάβουν τις τύχες των υποθέσεων που τους αφορούν», επισημαίνει ο κ. Τζάκρης και συνεχίζει: «και το νερό είναι το κατεξοχήν φυσικό κοινωνικό αγαθό, στο οποίο θα πρέπει να έχει πρόσβαση ο κάθε άνθρωπος ανεξάρτητα από την οικονομική του θέση».

Όπως μας επισήμανε, οι αντιδράσεις που εισπράττουν μέχρι τώρα είναι θετικές, αφού δήμαρχοι, Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια, φορείς και επιμελητήρια, έχουν ταχθεί με το μέρος τους και υποστηρίζουν με διάφορα μέσα τις προσπάθειές τους. Ρωτήσαμε τον κ. Τζάκρη εάν υπάρχει κάποια αντίδραση στη δημιουργία της Κ136 από τους λεγόμενους καθ’ ύλην αρμοδίους.

Και όπως μας είπε, «έχουμε πολύ δρόμο ακόμη. Ίσως οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, όπως τους ονομάζετε, να εκτιμούν ότι είμαστε "ακίνδυνοι" ακόμη, ίσως η αδιαφορία να είναι το πρώτο επίπεδο αντίδρασης. Από την άλλη, πολλές πολιτικές ομάδες και παρατάξεις έχουν τοποθετηθεί υπέρ αυτής της στρατηγικής διεκδίκησης της ΕΥΑΘ Α.Ε. από τους πολίτες. Εξάλλου η στρατηγική αυτή προάγει και προωθεί αυτό που ονομάζεται κοινωνική οικονομία και συνεργατική επιχειρηματικότητα».

Αυτό είναι άλλωστε και το μεγαλύτερο κέρδος από αυτή την προσπάθεια. Γιατί ακόμα κι αν τελικά δεν ευοδωθεί, θα έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό βήμα για μια άλλη λογική διεκδίκησης με έμφαση σε νέους τρόπους αντίδρασης βασισμένους στο θετικό πρόσημο της ουσιαστικής συμμετοχής και της κοινωνικής αλληλεγγύης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου