Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

«Να κρατήσουμε πάση θυσία τις BRICS»


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του James Lamont

Ο Robert Zoellick, ο απερχόμενος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, στηρίζει τη δημιουργία μίας επενδυτικής τράπεζας από τις ΒRICS και επισημαίνει ότι η πρωτοβουλία αυτή υπογραμμίζει τους κινδύνους που ελλοχεύουν εάν οι υπάρχοντες πολυεθνικοί οργανισμοί δεν καταφέρουν να κινητοποιήσουν αρκετούς πόρους για τη στήριξη των μεγάλων αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Ο κ. Zoellick προειδοποίησε ωστόσο ότι η διεθνής κοινότητα θα διαπράξει «σφάλμα ιστορικών διαστάσεων» εάν ωθήσει τις χώρες μεσαίου εισοδήματος – όπως η Κίνα και η Βραζιλία – εκτός του συστήματος της Παγκόσμιας Τράπεζας και τις αναγκάσει να αναζητήσουν αλλού τους πόρους που χρειάζονται.


Σε συνέντευξη στους Financial Times ο κ. Zoellick δήλωσε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα θα πρέπει να στηρίξει την ίδρυση της επενδυτικής τράπεζας των BRICS που προτάθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Νέο Δελχί, όπως έπραξε με την Ισλαμική Αναπτυξιακή Τράπεζα και το Ταμείο των χωρών του ΟΠΕΚ.

Εάν οι BRICS «αποφασίσουν ότι χρειάζονται ένα ακόμη όχημα χρηματοδότησης... έχει καλώς. Ας δούμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε με αυτό. Είμαι οικονομολόγος κατά συνέπεια δεν συμφωνώ με τα μονοπώλια» δήλωσε ο κ. Zoellick.

«Η Ινδία χρειάζεται κεφάλαια. Η Κίνα θέλει να κερδίσει τον τίτλο του καλού εταίρου και ενδεχομένως να επιδιώκει διεθνοποίηση του γουάν... Η Βραζιλία θέλει να συνεταιριστεί με αυτό το έργο και ενδεχομένως να θέλει να το συσχετίσει με την δική της Τράπεζα Ανάπτυξης» δήλωσε ο κ. Zoellick.

Το θέμα συζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην πρωτεύουσα της Ινδίας μεταξύ του Ινδού πρωθυπουργού Manmohan Singh, του προέδρου της Κίνας Hu Jintao, της προέδρου της Βραζιλίας Dilma Rousseff, του Ρώσου Dmitry Medvedev και του Jacob Zuma της Νοτίου Αφρικής.

Στη Σύνοδο Κορυφής πραγματοποιήθηκε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μίας επενδυτικής τράπεζας για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Παράλληλα οι ηγέτες των BRICS ζητούν από την Παγκόσμια Τράπεζα μεγαλύτερη οικονομική στήριξη για έργα υποδομών και επικρίνουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που δεν δίνει στις αναπτυσσόμενες χώρες μεγαλύτερη εξουσία.

Η στήριξη από τον κ. Zoellick θα δώσε νέα ώθηση στην πρόταση την οποία ανώτατοι Ινδοί αξιωματούχοι περιγράφουν ως μία από τις καλύτερες ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν στην ομάδα των πέντε ετερόκλητων χωρών να αποδείξει ότι έχει περιεχόμενο και κοινό όραμα.

Ο κ. Zoellick δήλωσε πως η επιθυμία Ινδίας, Κίνας, Βραζιλίας και Ρωσίας για ένα νέο όχημα χρηματοδότησης δίνει μία πρώτη γεύση από τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν εάν η Παγκόσμια Τράπεζα αποφασίσει να μειώσει την ενασχόλησή της με τις οικονομίες μεσαίου εισοδήματος ώστε να στηριχθούν οι φτωχότερες χώρες.

«Εάν η Παγκόσμια Τράπεζα δεν μπορέσει να συνεχίσει στον δρόμο που προσπάθησα να πάρω, τον δρόμο του καλού συνεταιρισμού με την Ινδία, τότε (οι χώρες μεσαίου εισοδήματος) θα στραφούν αλλού» προειδοποίησε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας και συμπλήρωσε:

«Σε ορισμένες πρωτεύουσες ανεπτυγμένων χωρών υπάρχει η άποψη ότι η Παγκόσμια Τράπεζα θα πρέπει να ασχολείται με τις πιο φτωχές χώρες και όχι με τις αναπτυσσόμενες. Είμαι σθεναρά αντίθετος σε αυτή την άποψη... Για όσους πιστεύουν σε ένα πολύπλευρο σύστημα, είναι εμφανές ότι Ινδία και Βραζιλία θα γίνουν πολύ πιο σημαντικές συν τω χρόνω και πως πρέπει να αντλήσουμε από την γνώση τους και, με τον καιρό, από τα οικονομικά τους».

Σε επίσκεψή του στο Νέο Δελχί την Παρασκευή ο κ. Zoellick συναντήθηκε με Ινδούς αξιωματούχους με βασικό θέμα συζήτησης την επέκταση της χρηματοδότησης του μεγαλύτερου δανειολήπτη της Παγκόσμιας Τράπεζας. Συνολικά η Ινδία έχει πάρει δάνεια που υπερβαίνουν τα 42 δισ. δολ. από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο κ. Zoellick δήλωσε πως στόχος του είναι να εξασφαλιστεί ότι δεν θα διακυβευθεί η χρηματοδότηση των έργων υποδομής στην Ινδία λόγω του ανταγωνισμού μεταξύ των ΗΠΑ και των αναπτυσσόμενων χωρών ως προς τη διαδοχή του στο τιμόνι της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Έπρεπε να δώσω αυτή τη μάχη και ο διάδοχός μου επίσης θα πρέπει να παλέψει. Εάν καταγράψουμε πρόοδο με τις χώρες μεσαίου εισοδήματος, τότε θα καταγράψουμε πρόοδο και με τις φτωχότερες χώρες» δήλωσε ο κ. Zoellick.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου