Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Στα άκρα η σύγκρουση Ισπανίας - Αργεντινής


Από το Euro2day

Στην αντεπίθεση περνούν τόσο η ισπανική κυβέρνηση όσο και η διοίκηση της πετρελαϊκής Repsol μετά την αιφνιδιαστική κίνηση της Αργεντινής να κρατικοποιήσει το 51% της YPF. Η Ισπανία αντέδρασε αμέσως ανακαλώντας τον πρέσβη της από το Μπουένος Άιρες, ενώ ο υπουργός Βιομηχανίας της χώρας δήλωσε πως σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθούν τα μέτρα που θα λάβει η Μαδρίτη, «τα οποία θα είναι σαφή και αποφασιστικά».

Ο πρωθυπουργός Mariano Rajoy, παράλληλα, ξεκινά επαφές με αρκετούς ηγέτες κρατών της Λατινικής Αμερικής ώστε να αποκτήσει τη διπλωματική τους στήριξη.

Από την πλευρά της η διοίκηση της Repsol, η οποία κατέχει το 57,43% στην YPF, κατηγορεί την πρόεδρο της Αργεντινής για κινήσεις αντιπερισπασμού και σύμφωνα με δημοσιεύματα προχωρά στην... πώληση του μεριδίου που κατέχει στην YPF!

Η αναστάτωση που έχει προκληθεί σε διεθνές επίπεδο είναι μεγάλη. Πρόκειται, άλλωστε, για τη μεγαλύτερη κρατικοποίηση εταιρείας ύστερα από όσα συνέβησαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 στη Ρωσία με τη Yukos. Δεν εντυπωσιάζει μόνο το μέγεθος της κρατικοποίησης, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αυτή διεξήχθη.

Αιφνιδιάζοντας άπαντες, η Christina Fernandez de Kirchner αντικατέστησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της YPF, Sebastian Eskenazi. Τα καθήκοντά του ανέλαβε ο υπουργός Σχεδιασμού Julio De Vido.

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι στέλνει προς επικύρωση στο Κογκρέσο νομοσχέδιο για την κρατικοποίηση του 51% που κατέχει στη μεγαλύτερη πετρελαϊκή της Αργεντινής η Repsol. Επιχείρημα της προέδρου είναι πως η διοίκηση της εταιρείας δεν προχωρούσε σε αύξηση της παραγωγής, ως όφειλε υπό τις παρούσες τιμές ενέργειας.

«Είμαι αρχηγός κράτους, δεν είμαι τραμπούκος» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Εάν συνεχιστεί αυτή η πολιτική – με εξάντληση αποθεμάτων και μηδενικές επενδύσεις –, τότε η χώρα δεν θα έχει βιώσιμο μέλλον, όχι επειδή θα έχουν εξαντληθεί οι πόροι, αλλά λόγω της κακής επιχειρηματικής πολιτικής».

Λίγο αργότερα ο Roberto Baratta, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Αργεντινής στο διοικητικό συμβούλιο της YPF, έφτασε στα κεντρικά γραφεία της πετρελαϊκής κρατώντας μία λίστα Ισπανών στελεχών της εταιρείας στους οποίους απαγορεύθηκε η είσοδος.


Η Repsol ζητά αποζημίωση 18 δισ. δολ. - Σενάρια πώλησης στους Κινέζους!

Η απάντηση της Repsol ήταν άμεση. «Η απαλλοτρίωση της YPF δεν είναι τίποτε άλλο από μία προσπάθεια να κρύψουν την κοινωνική και οικονομική κρίση που πλήττει την Αργεντινή αυτήν τη στιγμή» δήλωσε ο πρόεδρος της Repsol Antonio Brufau. Αποκάλυψε, παράλληλα, ότι υπάρχει ισχυρό διεθνές ενδιαφέρον για την εξαγορά της YPF.

«Η Repsol θα ξεκινήσει όλες τις νομικές ενέργειες που μπορεί» δήλωσε ο πρόεδρος της επιχείρησης. «Το φάσμα είναι μεγάλο» υπογράμμισε αναφερόμενος σε πιθανές δράσεις σε συνταγματικό, εμπορικό ή ακόμη και σε αστικό επίπεδο.

Σύμφωνα με κινεζικό οικονομικό portal, η Repsol βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την πώληση του μεριδίου στην YPF στην κινεζική Sinopec. Επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στη Sinopec, το Caixin.com αναφέρει ότι η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή της Κίνας έχει καταλήξει σε μη δεσμευτική συμφωνία για την εξαγορά του μεριδίου της Repsol στην YPF, που ξεπερνά τα 15 δισ. δολ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Sinopec εκτιμά ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης της YPF και είναι βέβαιη ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κυβέρνησης Fernandez ως προς την επιτάχυνση της παραγωγής.

Η μάχη, όμως, δεν τελειώνει εδώ. Ένα βασικό σημείο είναι η αποζημίωση που θα δοθεί στη Repsol. Ο πρόεδρος της Repsol δηλώνει ότι θέλει διεθνή διαιτησία για τον καθορισμό της αποζημίωσης. «Οι μηχανισμοί της κυβέρνησης της Αργεντινής για την απαλλοτρίωση της YPF δείχνουν ότι στόχος είναι να αποκτήσουν τον έλεγχο της εταιρείας χωρίς να καταθέσουν προσφορά εξαγοράς» υποστηρίζει και θέτει ως ελάχιστη αποζημίωση τα 18 δισ. δολ.


Πρωταθλήτρια κρατικοποιήσεων η Christina Fernandez de Kirchner

Η Christina Fernandez, η οποία 18 μήνες μετά τον θάνατο του συζύγου της Nestor Kirchner ακόμη φοράει μαύρα, εξέπληξε άπαντες το 2008 όταν κρατικοποίησε τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία εν μέσω χρηματοοικονομικής κρίσης. Επίσης, επανακρατικοποίησε την αεροπορική εταιρεία της χώρας, την Aerolineas Argentinas.

Η επανακρατικοποίηση της YPF, όμως, συναντά σθεναρές αντιδράσεις όχι μόνο από την Ισπανία, αλλά κι από το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι βασική εξαγωγική αγορά της Αργεντινής.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Felipe Calderon δήλωσε ότι η κίνηση αυτή θα πλήξει τις ξένες επενδύσεις στην Αργεντινή, αλλά και τη Repsol, η οποία επίσης κατέχει το 10% του πετρελαϊκού μονοπωλίου Pemex στο Μεξικό. Η ίδια η Repsol κάνει λόγο για καθαρά παράνομη ενέργεια και τονίζει ότι θα κινηθεί νομικά.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Jose Manuel Barroso δήλωσε επίσης ότι αναμένει από την Αργεντινή να σεβαστεί τις διεθνείς συμφωνίες ως προς την προστασία των επιχειρήσεων. «Τονίζουμε την ανάγκη για αμοιβαία αποδεκτές λύσεις, που δεν πλήττουν το επιχειρηματικό περιβάλλον» δήλωσε ο Μ. Barroso και συμπλήρωσε:

«Κατά συνέπεια, είμαι σοβαρά απογοητευμένος από τις χθεσινές ανακοινώσεις. Περιμένουμε από τις αρχές της Αργεντινής να σεβαστούν τις διεθνείς δεσμεύσεις τους και υποχρεώσεις τους, ειδικότερα εκείνες που προκύπτουν από τις διμερείς συμφωνίες για την προστασία των επενδύσεων από την Ισπανία».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου