Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Συμβουλές από Σκοπιανή «αλεπού»


Από Το Ποντίκι 29.3.2012

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν με το «παζάρι» της διαγωνιστικής διαδικασίας για την εκχώρηση του κοιτάσματος «Νότια Καβάλα», που εντάσσεται στο φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων το οποίο είχε εξαγγελθεί επί ημερών Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου;

Για την ακρίβεια εμπλέκεται στη διαδικασία μια Σκοπιανή... «αλεπού», μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η οποία φέρει το όνομα United Macedonian Diaspora (UMD) με επικεφαλής τον Μέτο Κοσλόσκι, την οποία μπορεί πολλοί να μην ξέρουν, αλλά τη γνωρίζουν πολύ καλά όσοι ασχολούνται εδώ και χρόνια με το «Μακεδονικό», ιδιαίτερα αυτοί που το παρακολουθούν από το 2004, οπότε ιδρύθηκε η συγκεκριμένη ΜΚΟ.


Το εξαιρετικά ενδιαφέρον λοιπόν είναι ότι ο Κοσλόσκι όχι μόνο έχει πρωτοστατήσει σε πολλές εκδηλώσεις Σλαβομακεδόνων αλυτρωτιστών στις ΗΠΑ, αλλά επιπλέον η οργάνωσή του προτρέπει τη Βουλγαρία και την Ελλάδα να αναγνωρίσουν την ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας» στην επικράτειά τους.


Όπως φαίνεται και από το βιογραφικό του, ο πρόεδρος της... Ενωμένης Μακεδονικής Διασποράς Μέτο Κοσλόσκι συνεργάζεται ως «ειδικός σε κυβερνητικά θέματα» (...) με την DLA Piper.

Εάν δεν γνωρίζετε ούτε αυτήν την εταιρεία, πρόκειται για το νομικό πρόσωπο που ανέλαβε τη θέση του συμβούλου επί «θεμάτων διεθνούς δικαίου» (σ.σ.: πολλοί σύμβουλοι άρχισαν ήδη να μαζεύονται...) στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του υποθαλάσσιου χώρου του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα».

Σε σχετικό ερώτημά μας για την επιλογή τού εν λόγω νομικού γραφείου και εάν είναι γνωστή η σχέση του με τον... «Μακεδόνα» λομπίστα, η απάντηση περιορίστηκε σε μόλις δύο λέξεις: «Ουδέν σχόλιον».

Εύλογο όμως παραμένει το ερώτημα γιατί, εκτός από το γνωστό νομικό (και ελληνικό) γραφείο «Καρατζά», επελέγη ως σύμβουλος μία εταιρεία με αδιαφανείς και περίπλοκες (τουλάχιστον για εθνικά ζητήματα) διασυνδέσεις, ενώ την ίδια στιγμή ενδιαφέρον είχε εκδηλωθεί από αρκετούς γνωστούς ξένους νομικούς. Βέβαια, ο Σκοπιανός λομπίστας δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η υπόθεση της «Νότιας Καβάλας». Υπάρχουν και άλλα.

Το... «ουδέν σχόλιον» είναι η μόνιμη απάντηση των κρατούντων σε ερωτήματα που εδώ και μήνες τίθενται για τη σύνθεση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, αλλά και για πολλές από τις ενέργειές του.

Γιατί, κάθε φορά που δυσκολεύονται, απαντούν... «ουδέν σχόλιον»; Απλώς για να κρύψουν ότι... «λεφτά υπάρχουν». Έστω και για να βολεύονται κάποιοι φίλοι τις δύσκολες στιγμές! Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι διορισμοί από τη Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων.

Στρατιές συμβούλων, δεκάδες διορισμοί, παχυλές αμοιβές (για τους τελευταίους 14 μήνες τουλάχιστον) με αποτέλεσμα ελάχιστο, αν όχι μηδενικό. Ούτε καν οι οπαδοί του ξεπουλήματος δεν μπορούν να δηλώνουν... ευχαριστημένοι.


Χαμός

Τα πράγματα πάντως πήραν ιλαροτραγική διάσταση μετά το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet», με τίτλο «Το ένα τρίτο της ελληνικής γης προς πώληση», το οποίο αποδιδόταν σε στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ. Το άρθρο επικαλούνταν δηλώσεις του επικεφαλής του Προγράμματος Αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ Πάνου Πρωτοψάλτη πως «η Ελλάδα, υπό την πίεση των πιστωτών, ζητά από τουρκικές εταιρείες να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για πώληση περιουσιακών στοιχείων της, αξίας 50 δισ. ευρώ».

Μάλιστα ο Πρωτοψάλτης εκτίμησε ότι «δεν θα υπάρξουν εμπόδια κατά των Τούρκων επενδυτών που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς» και πρόσθεσε ότι θα ήθελε να δει «την Botas να συμμετέχει στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ»! Εύλογα προέκυψε χαμός...

Τελικά το ΤΑΙΠΕΔ απέστειλε επιστολή προς την τουρκική εφημερίδα κάνοντας λόγο για «μεταφραστικό λάθος», διευκρινίζοντας ότι το ποσοστό της ελληνικής γης προς πώληση είναι της τάξεως του 3% (3.400 τετραγωνικά χιλιόμετρα) και όχι 30%.

Πάλι καλά, αλλά το θέμα δεν εξαλείφεται, αφού η διαδικασία ξεπουλήματος μιας χώρας με ανοιχτά και καυτά εθνικά θέματα δεν έχει πλέον μόνο οικονομικές επιπτώσεις, αλλά ανοίγει και εθνικά κεφάλαια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου