Κυριακή 31.1.2010:
* 11.00 Παρέμβαση στη Λίμνη Κουμουνδούρου
* 12:30 Παρουσίαση: «Οι πολύτιμοι υγρότοποι της Αττικής» (Καραϊσκάκη 101, Χαϊδάρι).
29.1 - 5.2.2010:
Έκθεση φωτογραφίας και εικαστικής αφίσας, Στέγη Πολιτισμού (Κολοκοτρώνη 36, Χαϊδάρι).
Έκθεση φωτογραφίας και εικαστικής αφίσας, Στέγη Πολιτισμού (Κολοκοτρώνη 36, Χαϊδάρι).
Οι πολύτιμοι υγρότοποι της δυτικής Αττικής
Η Δυτική Αττική έχει υγρότοπους ανεκτίμητης αξίας, οι οποίοι είναι τόσο κοντά μας. Κι όμως η άγνοια της Πολιτείας τους καταστρέφει καθημερινά. Μέχρι και πριν από λίγα χρόνια οι υγρότοποι ήταν «υποτιμημένοι» από τις τοπικές κοινωνίες και την πολιτεία. Ως αποτέλεσμα σήμερα η Λίμνη Κουμουνδούρου και το Βουρκάρι Μεγάρων παρουσιάζουν πολύ σημαντικά προβλήματα: ατμοσφαιρική και υπόγεια ρύπανση, εγκατάσταση βιομηχανίας, και δεξαμενών καυσίμων, τα οποία προέρχονται από τις βιομηχανίες του Θριασίου και της Μεγαρίδας.Λίμνη Κουμουνδούρου (Λίμνη των αρχαίων Ρειτών)
Η Λίμνη Κουμουνδούρου παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο ως ένας σημαντικός υγρότοπος όσο και ως ιστορικός τόπος. Στη λίμνη έχουν καταγραφεί από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία 50 είδη πουλιών μεταξύ των οποίων: η παγκοσμίως απειλούμενη Βαλτόπαπια, το Κιρκίρι, η Χουλιαρόπαπια, το Σφυριχτάρι, το Γκισάρι κ.ά.
Οι αρχαίες Λίμνες των Ρειτών ήταν αφιερωμένες στη Θεά Δήμητρα και την Κόρη της Περσεφόνη και είχαν σχέση με τα Ελευσίνια Μυστήρια. Η αρχαία Ιερά Οδός συναντούσε τους αρχαίους Ρειτούς με τους δύο κλάδους της. Η Λίμνη Κουμουνδούρου, και 50 μέτρα περιφερειακά, έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός τόπος από το 1974. Για να προστατευτεί η Λίμνη Κουμουνδούρου πρέπει:
* Να σταματήσει η υπέργεια και υπόγεια ρύπανση της Λίμνης, με τον έλεγχο των γειτνιαζόντων εγκαταστάσεων (κυρίως των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου, ΧΥΤΑ κ.λπ) και να ληφθούν άμεσα και σοβαρά μέτρα προστασίας (απορρύπανση, μετρήσεις κ.λπ).
* Να γίνει ο χώρος επισκέψιμος με ήπιο τρόπο, ώστε ο πολίτης να εκτιμήσει την αξία της.
Βουρκάρι Μεγάρων
Το «Βουρκάρι» είναι ένας παράκτιος αλμυρός υγροβιότοπος που τροφοδοτείται από τη θάλασσα και τις βροχές. Βρίσκεται μεταξύ Νέας Περάμου και Πάχης Μεγάρων. Στον υγρότοπο , που αποτελεί σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό, έχουν παρατηρηθεί 127 είδη πουλιών, αξιοσημείωτη χερσαία πανίδα, αλλά και ποικιλία από ψάρια. Πλήθος από μελέτες Πανεπιστημίων, κρατικών Φορέων και οικολογικών οργανώσεων τεκμηριώνουν την οικολογική του σημασία και υποδεικνύουν την ανάγκη λήψης μέτρων για την διάσωση και προστασία του.
Ο υγροβιότοπος σήμερα κινδυνεύει από την επεκτεινόμενη βιομηχανική δραστηριότητα και τις ασύμβατες χρήσεις γης στην ευρύτερη περιοχή της υδρολογικής του λεκάνης. Ο Φορέας των Συλλόγων για την Προστασία του Βουρκαρίου ζητάει άμεσα τον αποχαρακτηρισμό της βιομηχανικής ζώνης στην περιοχή και την θεσμοθέτηση ειδικού νομικού πλαισίου για την προστασία της.
Καλούμε τους πολίτες της Δυτικής Αττικής και κάθε ευαισθητοποιημένο άνθρωπο να υπερασπίσει – από τη ρύπανση, τη συρρίκνωση και την εγκατάσταση νέων βιομηχανιών – τους υγροτόπους της περιοχής μας και να συμμετέχει στις εκδηλώσεις που συνδιοργανώνουν οι παραπάνω φορείς με σκοπό να παρουσιάσουν αφενός μεν τα προβλήματα και αφετέρου να αναδείξουν την ομορφιά και την πλούσια ορνιθοπανίδα της Λίμνης Κουμουνδούρου και του Βουρκαρίου Μεγάρων.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6932 638523, 6972 937675, 6946 779538
ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ Χαϊδαρίου (www.xpolis.blogspot.com),
Διαρκής Κίνηση Χαϊδαρίου (http://xaidari.blogspot.com - http://limnik.blogspot.com),
Φορέας Προστασίας Βουρκαρίου (http://vourkari.blogspot.com),
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (http://www.ornithologiki.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου