Ο Σταύρος Ψυχάρης είχε δείξει τις προθέσεις του ελάχιστα πριν από τις εκλογές, όταν παραχώρησε στον Γιώργο Παπανδρέου τη στήλη του στο "Βήμα της Κυριακής". Άλλωστε η εφημερίδα συνηθίζει να τάσσεται στο πλευρό του εκάστοτε ισχυρού για όσο αυτός... παραμένει ισχυρός. Το πρόβλημα ωστόσο ήταν αν ο Παπανδρέου θα έδινε τόσο εύκολα συγχωροχάρτι για το εξώφυλλο της Τρίτης 18 Σεπτεμβρίου 2007, τον τίτλο εκείνης της ημέρας ("Παραιτηθείτε, κύριε πρόεδρε"), αλλά και τη γενικότερη αρνητική στάση του "Βήματος" απέναντί του, μέχρι τουλάχιστον να κριθεί οριστικά ότι ο Καραμανλής καταρρέει...
Μετά τον θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη και τη διαδοχή του στον ΔΟΛ από τον Ψυχάρη, ετέθη το ζήτημα του ανθρώπου που θα διαδεχτεί τον Κύριο Σταύρο στη διεύθυνση του "Βήματος" και πρώτος υποψήφιος εχρίσθη πάραυτα ο Γιάννης Πρετεντέρης. Φαίνεται όμως ότι τα γούστα της νέας - και ισχυρής, παρά τις δυσκολίες - κυβέρνησης και του πρωθυπουργού της δεν μπορούν να αγνοηθούν.
Δεδομένου ότι οι δεδηλωμένες απόψεις του Πρετεντέρη δύσκολα μπορεί να... κρυφτούν, ήταν προφανές ότι οι καλές σχέσεις μεταξύ του ΔΟΛ, της εκδοτικής ναυαρχίδας του και του επικεφαλής του Οργανισμού με την κυβέρνηση απαιτούσαν μια γενναία κίνηση εκ μέρους του ΔΟΛ.
Αντίθετα από τον Πρετεντέρη, ο Παντελής Καψής, διευθύνοντας επί χρόνια "Τα Νέα", είχε πλήρως επιτύχει στη συνεπή στήριξη του ΠΑΣΟΚ χωρίς... υποσημειώσεις, αλλά και στη δημιουργία καλής και αδιατάρακτης σχέσης με το κυβερνών κόμμα, όπως άλλωστε επιτάσσει η διττή στρατηγική του ΔΟΛ εδώ και χρόνια.
Τι φυσιολογικότερο, λοιπόν, από την απόρριψη της επιλογής Πρετεντέρη, τη μετακίνηση του Καψή στο "Βήμα" και την αντίστοιχη του διευθυντή σύνταξης του "Βήματος" Χρήστου Μεμή ως διευθυντή στα "Νέα". Πόσω μάλλον τώρα που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έρχεται σε σημαντικό βαθμό να δικαιώσει πολιτικά την πάγια αντίληψη του "Βήματος" για την ανάγκη βαθέων "τομών" και "μεταρρυθμίσεων" στην κατεύθυνση του περιορισμού του κοινωνικού κράτους.
Παρεμπιπτόντως... "στάσιμος" ως προς την εξέλιξή του παρέμεινε και ο Αντώνης Καρακούσης, ο οποίος συναντάται με τον Πρετεντέρη σε ένα βασικό του χαρακτηριστικό: είναι και οι δύο σφόδρα σημιτικοί - επομένως εδώ εντοπίζεται ένα βασικό μειονέκτημα σε κάθε απόπειρα σύμπλευσης με τον Γιώργο Παπανδρέου...
Κάπως έτσι λοιπόν ο ΔΟΛ επικυρώνει με τον καλύτερο τρόπο την απολύτως προβλέψιμη και από καιρό αναμενόμενη αλλαγή πλεύσης. Τι ευκολότερο, άλλωστε, αφού η συντριβή της Ντόρας Μπακογιάννη και η άνετη εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στη Ν.Δ. δεν αφήνει, προς το παρόν, περιθώριο για διλήμματα - τουλάχιστον μέχρι ο Παπανδρέου να αποδυναμωθεί υπό το βάρος της διαχείρισης της σοβαρότερης κρίσης της πρόσφατης Ιστορίας της χώρας και μέχρι ο Σαμαράς να ενηλικιωθεί πολιτικά. Αν δηλαδή το καταφέρει και δεν τον καταπιεί το άγχος της συγκατοίκησης με τον Καρατζαφέρη στην "πολυκατοικία" της Δεξιάς.
Μόνο που, έως ότου συμβούν όλα αυτά, ίσως έχουμε πολιτικές ανακατατάξεις μεγάλης κλίμακας, οι οποίες θα καταστήσουν αυτή την ταπεινή υπόθεση εργασίας εντελώς άτοπη...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου