Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Ένα καράβι για τη Γάζα




Από το Άρδην

Ανταπόκριση από τον Θανάση Τζιούμπα, που συμμετέχει στην αποστολή

Οι αντανακλάσεις από τις ηλιαχτίδες και τα φεγγάρια εναλλάσσονται στις κορυφές των κυμάτων του Αιγαίου. Ο νους αναζητάει τις λέξεις του ποιητή για να συνθέσει το δοξαστικό των νησιών που εναλλάσσονται στον ορίζοντα.

Ένα ετερόκλητο πλήθος ανθρώπων, γλωσσών, πολιτικών ιδεών, θρησκευτικών πίστεων, σκοπιμότητας, χαρακτήρα, συνηθειών, προσπαθούν να γίνουν πλήρωμα σε ένα καράβι και σώμα μιας αποστολής που αμφισβητεί τον νόμο των πιθανοτήτων. Η αλληλεγγύη πριν γίνει πολιτική διακήρυξη πρέπει πρώτα να βιωθεί στον ασφυκτικά περιορισμένο χώρο ενός καραβιού, κι ατό είναι πιο σημαντικό από την καθημερινότητα της επιβίωσης και της άνεσης σε τέτοιες συνθήκες.

Ξεκινήσαμε με την εικόνα του σκοπού, του τέλους της πορείας. Πριν από αυτό όμως ανακαλύπτουμε αυτή την πολύτιμη εμπειρία του ταξιδιού, της διαδικασίας. Ανεκτίμητο μάθημα για όποιους ανοίγουν την καρδιά τους σ’ αυτή την άσκηση εφαρμογής ιδεών και κανόνων, επικοινωνίας, αλληλεγγύης, αυτό τον μικρό χωροχρόνο όπου οι τρόποι κι οι αξίες μπορούν να γίνουν βίωμα ενός κόσμου διαφορετικού από αυτόν που πολεμάμε και ταυτόχρονα κουβαλάμε μέσα μας. Η Ιθάκη, το Ταξίδι, η Σφενδόνη, η Ελεύθερη Μεσόγειος, ο Πωλ, ο Αχμέτ, ο Γιώργος, ο Χαλέντ, ο Όλαφ, ο Μάικ, η Μαρία…

Και γύρω η αρχετυπική Μεσόγειος μας χαρίζει το γελαστό της πρόσωπο κρατώντας μας θαρρείς ακμαίους ώστε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα το άγνωστο που μας περιμένει κάποιες εκατοντάδες μίλια νοτιοανατολικά. Άραγε πως θα έπρεπε να μοιάζει μια σημαία της Μεσογείου, μια σημαία της Θάλασσας; Μιας θάλασσας που οι σιωνιστές του Τελ Αβίβ θέλουν να την κάνουν τείχος, σαν αυτές τις τσιμεντένιες ουλές πάνω στο σώμα της Παλαιστίνης.

Η θαλασσινή λωρίδα που μας χωρίζει από τα νερά της πολιορκημένης Γάζας στενεύει παρά τα προβλήματα και τα εμπόδια που δεν λείπουν. Οι μέρες ξεκαθαρίζουν την ειλικρινή θέληση των εθελοντών να φτάσουν εκεί που όρισαν από την σκοπιμότητα των κυβερνήσεων και τις «δεύτερες σκέψεις όπως αυτές που οδήγησαν το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας να «αποσύρει» την συμμετοχή των κυβερνητικών αξιωματούχων, ή τους ημέτερους ομοτράπεζους τους που απείχαν εκκωφαντικά από την όλη διαδικασία. Καλύτερα έτσι, αυτή η θάλασσα απεχθάνεται τα θολά νερά.

(Μπορείτε να παρακολουθείτε το ταξίδι προς τη Γάζα και διαδικτυακά στο http://digitalship.shiptogaza.gr/).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου