Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Τα λαμόγια τραγουδούν, ο λαός μοιρολογεί

Από Το Ποντίκι, 04.02.2010 (από εκεί και το σκίτσο του Soloup)

Ανελέητο φοροκυνηγητό εξαπολύει πλέον η κυβέρνηση – την πρώτη γεύση έδωσε ήδη ο πρωθυπουργός – την ώρα που σοβαρές πηγές χρήματος μένουν ανεκμετάλλευτες είτε από ανικανότητα είτε λόγω παθογένειας του κράτους και των μηχανισμών του.

Την ώρα που η κυβέρνηση υπόσχεται με το Πρόγραμμα Σταθερότητας την εξοικονόμηση ή συλλογή 11 δισ. ευρώ, υπάρχει σε εκκρεμότητα η είσπραξη 31 δισ. ευρώ, τα οποία οφείλουν περίπου 5.000 επιχειρήσεις. Η λίστα της ντροπής υπάρχει φυσικά στα χέρια της κυβέρνησης και το ζήτημα είναι αν το κράτος θα δεήσει να εισπράξει.


Την Τρίτη το βράδυ ήχησαν οι σάλπιγγες του πολέμου. Το «διάγγελμα» του Γιώργου Παπανδρέου άνοιξε μια μεγάλη πολιτική ατζέντα με ενδεχόμενες πλέον και τις κοινωνικές συγκρούσεις, τις οποίες τόσο πολύ ήθελε να αποφύγει εν όψει της αντιμετώπισης του ασφυκτικού δημοσιονομικού προβλήματος.

Το καθολικό πάγωμα των μισθών και η περικοπή των επιδομάτων κατά 10%-20% στο Δημόσιο, η «οδηγία» προς τον ιδιωτικό τομέα να κινηθεί σε ανάλογη μισθολογική πολιτική, αλλά και η ενίσχυση της έμμεσης φορολογίας (με κορωνίδα τα καύσιμα), η οποία θα επιφέρει νέες αυξήσεις στα περισσότερα βασικά είδη κατανάλωσης και μάλιστα σε εποχή έξαρσης της αισχροκέρδειας, επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την οικονομική κατάσταση των χαμηλών στρωμάτων και απειλούν με απονέκρωση την αγορά.

Κι ας έλεγε, ελάχιστες ώρες νωρίτερα, στο συνέδριο του Economist, ο νομπελίστας σύμβουλος του πρωθυπουργού Τζόζεφ Στίγκλιτς ότι οι μισθοί στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλοί και δεν πρέπει να περικοπούν.

Η κορυφαία, ωστόσο, από άποψη πολιτικής σημασίας, εξαγγελία της κυβέρνησης προχθές βράδυ ήταν η ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου ότι έρχεται αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης – για όλους και όχι μόνο για τις γυναίκες. Να σημειωθεί ότι ήδη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, αρνούμενος να θεσπίσει νέο φορολογικό πόρο για τη χρηματοδότηση του συστήματος, είχε δώσει κατεύθυνση στα ασφαλιστικά ταμεία – στο πλαίσιο της ελλιπέστατης χρηματοδότησής τους – να ξεπουλήσουν την ακίνητη περιουσία τους για να πληρώσουν τις συντάξεις!

Κι ας φώναζε ο εκπρόσωπος των συνδικάτων Γ. Ρωμανιάς στην επιτροπή για το ασφαλιστικό ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ταμείων μέσω της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου θα μπορούσε να αποφέρει στα ταμεία κάπου 3 δισ. ευρώ για τα επόμενα 15 χρόνια. Τι σημαίνουν αυτά τα 3 δισ. ευρώ ετησίως; Τόσα περίπου χρειάζονται τα ασφαλιστικά ταμεία πέραν της σημερινής ισχνής χρηματοδότησης για να επιβιώσουν!

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα αμφίβολης αποτελεσματικότητας μέτρα περί φορολόγησης των εταιρικών μερισμάτων, αύξησης στη φορολόγηση των off shore εταιρειών (δεν ξεκαθαρίστηκε ακόμη με ποιον τρόπο) και διασταύρωσης των εισοδημάτων με τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή, κάνουν προφανές ότι η κυβερνητική στρατηγική περιορίζεται επί της ουσίας ακόμη μια φορά στα συνήθη θύματα: τα γνωστά κορόιδα που δεν μπορούν να κρύψουν τα λιγοστά έως μέτρια εισοδήματά τους.

Σε ένα δισ. ευρώ και κάτι... ψιλά εκτιμώνται τα σίγουρα έσοδα από το επιπλέον προχθεσινό πακέτο (και θα προστεθούν στον στόχο εξοικονόμησης των 11 δισ. ευρώ που προέβλεπε το Σύμφωνο Σταθερότητας το οποίο ενέκρινε η Κομισιόν επίσης την Τρίτη). Για την ακρίβεια, 150-200 εκατ. από το πάγωμα μισθών, τη φορολόγηση των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και το πολύ 900 εκατ. από την αύξηση στον φόρο επί των καυσίμων.


Πού είναι τα λεφτά;

Την ώρα όμως που η κυβέρνηση ψάχνει αγωνιωδώς οικονομικά ατελέσφορους, κοινωνικά άδικους και πολιτικά επικίνδυνους τρόπους για να γεμίσει τα άδεια κρατικά ταμεία, εξακολουθεί να αφήνει ανεκμετάλλευτες σοβαρές πηγές χρήματος που θα μπορούσε να δώσει βαθιές ανάσες στην απόπειρα ανάταξης των δημόσιων οικονομικών. Κωδικοποιημένα ας αναφερθούμε στις σοβαρότερες απ’ αυτές:

1. Η... «ανάσταση» του εισπρακτικού μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος, όπως θα δούμε αναλυτικά παρακάτω, έχει κυριολεκτικά καταρρεύσει.

2. Οι τράπεζες, οι οποίες, λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης της αγοράς (η οποία θα μπορούσε κινούμενη να αυξήσει και τα δημόσια έσοδα), αλλά και ατυχέστατων κυβερνητικών χειρισμών στη διαχείριση του δημόσιου δανεισμού, που τις έχουν καταστήσει θύματα του πανάκριβου διατραπεζικού δανεισμού, έχουν φτάσει, ακόμη και με το νεοφιλελεύθερο μέτρο, να αποτελούν βαρίδι και όχι εργαλείο τόνωσης της ανάπτυξης. Χώρια τα 500 εκατ. ευρώ που χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία!

3. Το τεράστιο σε ποσότητα μαύρο χρήμα, αλλά και η αφορολόγητη ακίνητη περιουσία, που διαχέονται σε off shore εταιρείες. Ο Παπανδρέου εξήγγειλε φορολόγησή τους, αλλά δεν ξεκαθάρισε το πώς. Δεδομένων των προηγούμενων αποτυχημένων παρόμοιων προσπαθειών, μοιάζει περισσότερο για εξαγγελία που χρυσώνει το χάπι για τα συνήθη υποζύγια παρά για συγκροτημένη προσπάθεια άντλησης φορολογικών εσόδων.

Ήδη πάνω από 640 υποθέσεις μαύρου χρήματος λιμνάζουν στις υπηρεσίες του υπουργείου και την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή ανεκκαθάριστες.

4. Με δεδομένες τις μεγάλες – και μη καλυπτόμενες – ανάγκες χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος και παρ’ ότι είναι γνωστό ότι η εισφοροδιαφυγή και οι υψηλότατες αδικαιολόγητες δαπάνες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή του ασφαλιστικού, ούτε η εισφοροδιαφυγή καταπολεμάται ούτε μια σοβαρή προσπάθεια για περιοριστεί το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα.

Είναι απίστευτο το πινακάκι που δημοσίευσε χθες ο «Ριζοσπάστης» στη σελίδα 31, το οποίο δείχνει αυξήσεις σε φάρμακα ευρείας κατανάλωσης της τάξεως του 525% έως 5.300% την τελευταία τριετία!

Όσο για τα χρέη προς τα ταμεία, αυτά υπολογίζονται σε 10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 4, 5 δισ. έχει λαμβάνειν μόνο το ΙΚΑ. Απ’ αυτά, 2 δισ. περίπου είναι διάσπαρτα χρέη διαφόρων επιχειρήσεων.

5. Οι υπερκοστολογήσεις των δημοσίων έργων, το ερώτημα αν οι μεγαλοεργολάβοι φοροδιαφεύγουν και η βάσιμη «μαύρη τρύπα» στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών εκ μέρους τους, αλλά και ο σχεδόν μονομερής προσανατολισμός των ευρωπαϊκών κονδυλίων (παλαιότερα των ΚΠΣ, τώρα του ΕΣΠΑ) προς την κατεύθυνση των μεγάλων έργων αντί για δράσεις που θα προωθούν την ανάπτυξη και σε χαμηλότερα επίπεδα της οικονομίας με τροφοδότηση και κίνηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

6. Η διαρκώς αναβαλλόμενη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Ήδη και η τελευταία απόπειρα διαλόγου έχει ναυαγήσει, αφού προ του αδιεξόδου και του εκκλησιαστικού εκβιασμού έχει αναβληθεί για… εύθετο χρόνο. Τι λένε οι παπάδες; Για να μας φορολογήσετε, πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσετε τι μας ανήκει και τι όχι, αφού οι διαμφισβητούμενες εκτάσεις είναι τεράστιες. Τόμπολα!


Χάθηκε ο έλεγχος στα έσοδα

Παρ’ ότι το έλλειμμα καλπάζει με τάση να ξεπεράσει το 14,5%, από τον Οκτώβριο (νίκη του ΠΑΣΟΚ) μέχρι σήμερα τα δημόσια έσοδα πάνε κατά διαόλου, αφού η κυβέρνηση αδυνατεί να ενεργοποιήσει τους εισπρακτικούς μηχανισμούς του κράτους και δεν είναι λίγοι βλέπουν την οικονομία σαν καράβι που πάει ολοταχώς στα βράχια.

Δυστυχώς από την απογραφή Αλογοσκούφη το 2004, με τις σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και τη διεθνή εικόνα της χώρας, φθάσαμε στην... καταγραφή Παπακωνσταντίνου, η οποία είχε παρόμοιες επιπτώσεις. Επόμενο ήταν να ανοίξει η όρεξη τόσο των διεθνών κερδοσκόπων και τοκογλύφων, όσο και των παραγόντων στο εσωτερικό που χρόνια επιχειρούν να τινάξουν στον αέρα ό, τι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος – εργασιακές σχέσεις, ασφάλιση - συντάξεις, υγεία, παιδεία κ.λπ.

Με βασικό στόχο την αύξηση των εσόδων του κράτους το τελευταίο τρίμηνο του 2009 κατά 8%, ο μέχρι σήμερα απολογισμός, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αρνητικός: μείωση 25% (!), με επιπτώσεις και στην ιλιγγιώδη αύξηση του ελλείμματος. Πρόκειται για κατάρρευση των εισπρακτικών μηχανισμών. Οι ίδιες πληροφορίες μιλούν για εφορίες με μείωση εσόδων 60% (!) και ελάχιστες με αύξηση, που δεν ξεπερνά το 3, 5%...

Μάλιστα η μείωση 25% θεωρείται πλασματική λόγω των έκτακτων εσόδων από τα τέλη μεταβίβασης ακινήτων, που αυξήθηκαν κατακόρυφα λόγω των ατυχέστατων δηλώσεων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών για αλλαγή στη φορολόγηση ακινήτων. Να θυμίσουμε επιπλέον ότι:

* Προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ προσδιόριζε το έλλειμμα περίπου στο 8,5%, αλλά μετά την καταγραφή εκτοξεύθηκε και πλησιάζει ολοταχώς το 14,5%!

* Ο Γ. Παπανδρέου μιλούσε για 31 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη, εκ των οποίων έλεγε ότι μπορούσαν να εισπραχθούν αμέσως τα 5!

Σε κάθε περίπτωση η περιγραφή αυτής της κατάστασης και των νέων δεδομένων της καταγραφής από την ίδια την κυβέρνηση ενίσχυσαν την αναξιοπιστία της χώρας, ενώ έγιναν και επικοινωνιακές γκάφες, με ανακοινώσεις προκειμένου να μετρηθούν οι αντιδράσεις σε σειρά αντιλαϊκών μέτρων ή ανακοινώσεις με διαρροές (η περίπτωση της Κίνας), των οποίων η διάψευση οδήγησε σε εκτόξευση των speads...


Πανηγύρι με τις επιστροφές του ΦΠΑ

Πρώτη φορά η συνολική είσπραξη του ΦΠΑ, ειδικά αυτή την περίοδο, που έγιναν οι περιοδικές δηλώσεις για το τελευταίο τρίμηνο του 2009, μέχρι στιγμής είναι αρνητική. Δηλαδή το Δημόσιο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πλήρωσε περισσότερα για επιστροφές ΦΠΑ απ’ όσα εισέπραξε...

Με βάση δειγματοληπτικούς ελέγχους, τεράστιος αριθμός δηλώσεων ΦΠΑ υποβάλλεται με βάση εικονικά νούμερα και αυτό διότι οι περισσότεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχουν την «πεποίθηση» – και είναι αλήθεια – ότι δεν γίνονται έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων και κυρίως τιμολογίων. Αποτέλεσμα η τεράστια φοροδιαφυγή με επιστροφή ΦΠΑ. Συμπληρώστε την αθρόα κυκλοφορία πλαστών τιμολογίων τα οποία προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη αιμορραγία.

Βάσει ρύθμισης του Αλογοσκούφη, ακόμη και όταν πρόκειται για μεγάλα ποσά, το Δημόσιο υποχρεούται να επιστρέφει το 90% το ποσού, να παρακρατεί το 10% και μετά να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι, οι οποίοι συνήθως κινούνται με τους... ρυθμούς του Ελληνικού Δημοσίου.


Μεγάλα κόλπα φοροδιαφυγής

Μεγάλη φοροδιαφυγή, όχι μόνο για τον ΦΠΑ, γίνεται ακόμη και από μεγάλες επιχειρήσεις και είναι γνωστή, λίγο - πολύ, στους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, χωρίς όμως κανένας να κάνει απολύτως τίποτε για να την αποτρέψει. Όλα έχουν μείνει στον αυτόματο πιλότο. Συγκεκριμένα λόγος γίνεται για:

* Μεγάλη αλυσίδα με καφετέριες γεμάτες με πάμπολλες μηχανές αποδείξεων, σε βαθμό που... εντυπωσιάζονται οι πελάτες. Ωστόσο όλοι σχεδόν στους ελεγκτικούς μηχανισμούς γνωρίζουν πως οι περισσότερες εκδίδουν μη νόμιμες αποδείξεις και ότι μόνο μία από τις μηχανές εκδίδει κανονικές!

* Μεγάλη και γνωστότατη αλυσίδα ρούχων, στην οποία λειτουργούν και ταμιακές μαϊμού με συνέπεια να μην εμφανίζονται τα πραγματικά έσοδα των καταστημάτων...

* Αεροπορική εταιρεία που συνδέεται με λογιστικό γραφείο, στην έδρα του οποίου λειτουργούν ακόμη 17 εταιρείες, οι οποίες ανταλλάσσουν τιμολόγια (η μία πουλάει στην άλλη μελέτες) κι έτσι προκύπτει επιστροφή ΦΠΑ εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Μάλιστα πρόκειται για τόσο κραυγαλέα περίπτωση, ώστε είναι από τις λίγες εταιρείες στις οποίες ήδη υπάρχει παρέμβαση ελεγκτικού μηχανισμού και γίνεται έρευνα από δύο τουλάχιστον επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών.


Υποθέσεις μαύρου χρήματος

Πλήρης είναι η απραξία και σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις μαύρου χρήματος, οι οποίες συσσωρεύονται πλέον στην περίφημη ανεξάρτητη επιτροπή για την καταπολέμησή του, η οποία υπάγεται στον γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Η. Πλασκοβίτη. Πρόκειται για την αρχή της οποίας επικεφαλής επί Ν.Δ. ήταν ο Γ. Ζορμπάς, που εκπαραθυρώθηκε με νομοθετική ρύθμιση επί Αλογοσκούφη.

Στην αρχή αυτή λοιπόν βρίσκονται σε εκκρεμότητα από το 2005 περίπου 642 υποθέσεις, για τις οποίες, κατά πληροφορίες, δεν κινείται φύλλο ούτε επί ΠΑΣΟΚ.

Οι πληροφορίες λένε ότι οι 642 υποθέσεις που λιμνάζουν στην επιτροπή αυτή αφορούν γνωστές επιχειρήσεις, στις οποίες συμμετέχουν γνωστά πρόσωπα του δημόσιου βίου, όπως επιχειρηματίες (και των media), εργολάβοι και εφοπλιστές, για τους οποίους διάφορες τράπεζες έχουν στείλει σήματα προς την Τράπεζα της Ελλάδος και την αρχή για το ξέπλυμα χρήματος.

Μάλιστα λέγεται ότι στον Πειραιά με τέτοια θέματα γίνεται πανηγύρι, ενώ μεταξύ εκείνων που συζητούνται περισσότερο περιλαμβάνεται και επιχειρηματίας για τον οποίο κάποιοι «επιτήδειοι» φροντίζουν να είναι συνδαιτυμόνας κορυφαίων κυβερνητικών και κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Έτσι και αρχίσουν να δημοσιοποιούνται οι υποθέσεις, πάντως, θα γίνει μεγάλο γλέντι...


Αυστηρή επιτήρηση

Υπό αυστηρή επιτήρηση θέτει την Ελλάδα η Κομισιόν, αν και επισήμως δέχτηκε το κυβερνητικό Πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης.

Ο απερχόμενος επίτροπος για την Οικονομία, ο Αλμούνιας με τ’ όνομα, δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμερίζεται μεν την φιλόδοξη μείωση του ελλείμματος που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση και τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας», αλλά «η εφαρμογή του είναι δύσκολη και περίπλοκη». Διά ταύτα; Η Επιτροπή ενεργοποιεί πρώτη φορά το άρθρο 126 παρ. 9 της συνθήκης της Λισσαβώνας και θεσπίζει στενή «επιτήρηση» για την απαρέγκλιτη εφαρμογή του σχεδίου.

Κάθε μήνα η Κομισιόν θα στέλνει ελεγκτές στην Αθήνα για να ελέγχουν την τήρηση του προϋπολογισμού. Στις 16 Μαρτίου η Ελλάδα θα στείλει στις Βρυξέλλες την πρώτη έκθεση αξιολόγησης για την πορεία εφαρμογής του προϋπολογισμού κι αυτό θα επαναλαμβάνεται ανά τρίμηνο.

Η Επιτροπή καλεί τη χώρα μας να υιοθετήσει πακέτο μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, την ασφάλιση, την υγεία και το σύστημα συλλογικής διαπραγμάτευσης των μισθών. Ο Αλμούνια προειδοποίησε μάλιστα ότι κάθε φορά που θα διαπιστώνονται παρεκκλίσεις η Κομισιόν θα ζητεί πρόσθετα μέτρα. Ήδη «καλεί την Ελλάδα να εξηγήσει τα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους τις επόμενες εβδομάδες» και «πιο λεπτομερή μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2011 και το 2012».

Επιπλέον ο Αλμούνια χαιρέτισε μεν τα μέτρα του Παπανδρέου, αλλά απέρριψε την άποψή του για επίθεση κερδοσκόπων στην ελληνική οικονομία. Τέλος η Κομισιόν αποφάσισε να αρχίσει διαδικασία εναντίον της Ελλάδας επί παραβάσει για την έλλειψη αξιοπιστίας των στατιστικών της. Το τούνελ, μάγκες, θα είναι πολύ μακρύ και όποιος έχει αυταπάτες ας το ξανασκεφτεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου