Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Ιερώνυμος σε Βαρθολομαίο: «Μην με θεωρείτε πλέον φίλο»



Ολονύκτιες συσκέψεις με ιεράρχες και στενούς συνεργάτες του είχε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος προκειμένου να προετοιμάσει τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της 12μελούς Ιεράς Συνόδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αρχιεπίσκοπος θα προτείνει μεταξύ άλλων τη σύγκληση την επόμενη Πέμπτη του δευτεροβάθμιου για αρχιερείς συνοδικού δικαστηρίου για να εξετάσει την υπόθεση του πρώην Μητροπολίτη Αττικής κ. Παντελεήμονος Μπεζενίτη ο οποίος καθαιρέθηκε μετά από απόφαση του Αρείου Πάγου. Όπως μάλιστα επισήμαιναν νομικοί που βρίσκονται κοντά στον Αρχιεπίσκοπο στις δύσκολες αυτές ώρες το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν θα πρέπει να μπει στην ουσία της υπόθεσης αλλά να κηρύξει ληξιπρόθεσμη την έφεση και στη συνέχεια να αποστείλει προς εκδίκαση του εκκλήτου την υπόθεση του πρώην Μητροπολίτη Αττικής.
Στο μεταξύ οι μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι έντονα προβληματισμένοι και, με πρώτο τον Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, καλούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο να πάρει πίσω την απόφασή του με την οποία ζήτησε από την Εκκλησία της Ελλάδος να εκδικάσει το έκκλητο του πρώην Μητροπολίτη Αττικής και να μην προχωρήσει στις εκλογές νέων Μητροπολιτών Αττικής και Ιλίου.
Θορυβημένος από τις εξελίξεις ο Οικουμενικός Πατριάρχης απέστειλε στην Αθήνα τον στενό του συνεργάτη Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ να συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και μέλη της ελληνικής κυβερνήσεως. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε να συναντήσει τον κ. Εμμανουήλ. Είχε προηγηθεί η τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στη διάρκεια της οποίας πρότεινε μια συμβιβαστική λύση. Όπως είπε ο κ. Ιερώνυμος στον κ. Βαρθολομαίο θα ζητήσει από τη Σύνοδο να εκδικάσει τον κ. Παντελεήμονα Μπεζενίτη ώστε στη συνέχεια να εξεταστεί το έκκλητο από το Πατριαρχείο, μόνο όμως για την καθαίρεσή του από το επισκοπικό του αξίωμα και όχι για την αποκατάστασή του στον μητροπολιτικό θρόνο.
Ταυτόχρονα ο Αρχιεπίσκοπος πρότεινε η Εκκλησία της Ελλάδος να προχωρήσει στις εκλογές των νέων μητροπολιτών. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης απέρριψε την πρόταση του κ. Ιερωνύμου και η απάντηση που έλαβε από τον Αρχιεπίσκοπο ήταν σαφής: «Δεν πρόκειται ποτέ να πλήξω το κύρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μετά από 100 χρόνια θα σας δώσω το δικαίωμα ασκήσεως του εκκλήτου αλλά δεν μπορείτε να με θεωρείτε πλέον φίλο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου